Takaisin Ohje yksityistien tieyksiköintiin julkaistu

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Ohje yksityistien tieyksiköintiin julkaistu

06.06.2023

Maanmittauslaitos on julkaissut uuden ohjeen yksityistien tieyksiköintiin. Ohjeen avulla tieosakkaat voivat yhdessä määrittää oman osuutensa tien rakentamisesta ja kunnossapidosta. Tiekäyttäjien erilaiset tarpeet ja käyttömäärät otetaan huomioon tieyksiköintiä tehdessä.

Yksityistien tieyksiköinti perustuu tieosakkaiden väliseen hyötyyn ja käyttöön.

- Esimerkiksi vakituiset asukkaat, vapaa-ajan asuntojen omistajat, maanviljelijät, metsänomistajat ja muut tien käyttäjät voivat olla tieosakkaita. Osakkaiden tieyksiköt jaetaan oikeudenmukaisesti suhteessa heidän tarpeisiinsa, kertoo MTK:n kenttäpäällikkö Seppo Miettunen.

Tien kokonaistieyksikkömäärä muodostuu kaikkien tieosakkaiden yhteenlasketuista tieyksiköistä.

- Tärkeää on, että jokaisen tieosakkaan tieyksiköt ovat oikeassa suhteessa muiden osakkaiden tieyksiköihin. Tiekäyttäjien tarpeiden ja käyttömäärien huomioimiseksi tieyksiköintiä voidaan tehdä myös maanmittaustoimituksissa tai metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijan toimesta, Miettunen muistuttaa.

Maanmittauslaitoksen julkaisema "Yksityistien tieyksiköinti" -ohje tarjoaa käytännön apua tieyksiköinnin toteuttamiseen. Siinä käsitellään tieyksiköinnin perusteita ja otetaan huomioon tieosakkaiden erilaiset tarpeet ja painotukset (asuminen, vapaa-ajan asuminen, maatalous jne.) sekä tieosakkaiden tien pituus.

Tarkemmat ohjeet ja lisätietoa tieyksiköinnistä löytyy täältä 

Jatkossa Maanmittauslaitos lisää sivuille materiaalia, jotka liittyvät yksityistien tieyksiköintiin.

 Seppo Miettunen

kenttäpäällikkö, logistiikka- ja metsäasiantuntija

Pohjois-Suomi, puukauppa, puutavaranmittaus, yhteismetsät, tieasiat ja riistapolitiikka

+358 40 822 5321

aiheet: yksityistie, tieyksiköinti