Takaisin Kiertotaloudesta kannattavuutta maatalouteen

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Kiertotaloudesta kannattavuutta maatalouteen

29.11.2022

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on mukana TREASoURcE -kiertotaloushankkeessa, johon osallistuu 17 organisaatiota Pohjois-Euroopasta. Kyseessä on nelivuotinen EU:n Horisontti Eurooppa –ohjelman rahoittama hanke, jonka tavoitteena on alueellisten kokeilujen avulla löytää käyttötapoja sekä liiketoimintamahdollisuuksia tällä hetkellä hyödyntämättömille biopohjaisille jätteille ja -sivuvirroille. MTK on laajassa projektissa mukana vauhdittamassa kiertotaloutta juuri maa- ja metsätaloussektorin näkökulmasta.

Hankkeen myötä MTK:n aikaisemmin toteuttama kiertotalouden markkinapaikka www.kiertoasuomesta.fi -sivusto julkaistaan uudistuneena keväällä 2023. Markkinapaikka toimii työvälineenä erityisesti silloin, kun maatilalla syntyy muun tuotannon ohessa raaka-aineita, joita tila ei voi itse hyödyntää. Kyseessä voi olla lanta, olki tai mikä hyvänsä biopohjainen materiaali, joka voidaan hyödyntää esimerkiksi biokaasun raaka-aineena. Markkinapaikan tärkein tavoite on yhdistää myyjät ja ostajat maantieteellisesti mahdollisimman lähellä toisiaan, jotta kuljetusmatkat pysyvät maltillisina. Markkinapaikkaa pilotoidaan alkuun pääosin Pirkanmaalla, mutta sivustolle loppuvuodesta aukeavaan kyselyyn ovat kaikki tervetulleita vastaamaan.

Hankkeen aikana tullaan toteuttamaan tapahtumia, työpajoja ja haastatteluita, joiden avulla päästään keräämään moniulotteisesti käyttäjäryhmien tietoa ja kokemusta. Markkinapaikan sisältöä tullaan kehittämään eteenpäin kerätyn käyttäjäkokemuksien perusteella. Sivuston onnistumisen kannalta on tärkeää, että käyttäjät kokevat markkinapaikan omakseen ja pääsevät hyödyntämään sen kautta löytyviä yhteistyö mahdollisuuksia.

Haluaisitko sinä päästä mukaan kehittämään? Liity sähköpostilistallemme kiertoasuomesta.fi verkkosivuilla, niin ilmoitamme tulevista tapahtumista ja mahdollisuuksista vaikuttaa.

Riina Kärki

Projektipäällikkö TREASoURcE -hanke

+358 50 4720 656, riina.karki@mtk.fi

 

Heidi Nordman

Digiosaaja TREASoURcE -hanke

+358 50 320 4551, heidi.nordman@mtk.fi

 

Lisätietoja hankkeesta: hankkeet.ekokumppanit.fi/treasource

 

 aiheet: mtk, kiertotalous, hanke, treasource