Takaisin MTK:n tuulivoimaopas maanomistajille

Uutinen

MTK:n tuulivoimaopas maanomistajille

05.07.2022

Tämä opas tarjoaa realistista tietoa tuulivoimahankkeiden etenemisen eri vaiheista maanomistajille ja maanomistajien edunvalvojille. Useimmille maanomistajille tuulivoimahanke on uusi asia, johon on syytä perehtyä huolellisesti. Tutustu oppaaseen alta tai tästä.

Tuulivoimassa on merkittävää potentiaalia maanomistajien ansaintamahdollisuutena ja uusiutuvan energian tarjonnan lisääjänä. Tuulivoima on edullisin tapa lisätä sähköntuotantoa ja siksi sille on markkinoilla merkittävää kysyntää. Tuulivoimakapasiteettia on arvioitu rakennettavan Suomeen keskimäärin 1000 MW vuodessa seuraavien vuosien aikana. Tänä päivänä tuulivoimaa rakennetaan markkinaehtoisesti ilman valtion taloudellista tukea ja lähtökohtaisesti niin paljon kuin markkinoilla on kysyntää ja tuotantoon sopivia alueita saatavilla. Aluevarauksia tehdään kuitenkin moninkertaisesti siihen nähden, mitä hankkeita lopulta toteutetaan, sillä hanke voi törmätä monenlaisiin esteisiin. Arviolta vain noin 25 % vuokratuista alueista toteutuu tuulivoiman tuotantoon asti.

Tämä opas tarjoaa realistista tietoa tuulivoimahankkeiden etenemisen eri vaiheista maanomistajille ja maanomistajien edunvalvojille. Useimmille maanomistajille tuulivoimahanke on uusi asia, johon on syytä perehtyä huolellisesti. Tutustu oppaaseen tästä

MTK:n asiantuntijat metsänhoitoyhdistyksissä, MTK-liitoissa ja keskusliitossa ovat järjestön jäsenten käytettävissä mahdollisissa ongelmatilanteissa.

 Juho Ikonen

asiantuntija, maankäyttö

maankäyttö ja kaavoitus, aurinko- ja tuulivoima, jokaisenoikeudet, kalastus

+358 50 567 4103

aiheet: tuulivoima, opas