Takaisin Valko-Venäjän asia on meidän

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Valko-Venäjän asia on meidän

28.09.2020

Ihmisoikeuksien rajut loukkaukset Valko-Venäjällä ovat olleet surullista seurattavaa viime viikkoina. Elokuussa pidetyt vilpilliset presidentinvaalit saivat valkovenäläiset liikkeelle, ja maassa puhkesi laajoja mielenosoituksia ja lakkoja. Rauhanomaisia mielenosoittajia ja erityisesti naisia ja nuoria vastaan on kohdistunut julmuutta ja kidutusta sekä jatkuvia, mielivaltaisia ja perusteettomia pidätyksiä ja vangitsemisia. Maan pitkäaikainen presidentti Aljaksandr Lukašenka julistautui vaalien voittajaksi ja hänen ilmoitettiin saaneen yli 90 prosenttia äänistä. Totuus on toinen. Vaalitulos oli vahvasti manipuloitu, opposition ehdokkaita estettiin asettumasta ehdolle ja riippumattomia vaalitarkkailijoita ei laskettu maahan.

Viikkoja jatkuneiden protestien jälkeen presidentti Lukašenka on kiristänyt jatkuvasti otteitaan. Maan poliisi, mittavat erikoisjoukot ja armeija ovat yhä hänen hallussaan. Lukašenka on määrännyt maan armeijan korkeaan valmiustilaan ja sulkenut myös maan rajat Liettuaan ja Puolaan. Viime viikkojen aikana Valko-Venäjällä on pidätetty ainakin yli 7 500 rauhanomaista mielenosoittajaa. Ainakin 500 kidutustapausta on kirjattu ja dokumentoitu. YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti äskettäin tutkia maan ihmisoikeustilanteen.

Tässä tilanteessa EU:n ei pidä vaieta. Euroopan parlamentti onkin ilmoittanut, ettei se tunnusta Lukašenkaa Valko-Venäjän presidentiksi enää sen jälkeen, kun hänen nykyinen virkakautensa loppuu. Myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vakuutti äskettäisessä unionin tilaan koskevassa puheessaan EU:n seisovan vahvasti Valko-Venäjän kansalaisten tukena heidän pyrkimyksissään demokratiaan.

On harmillista ja EU:n uskottavuutta nakertavaa, että unionin jäsenmaat eivät ole kyenneet sopimaan, viikkoja jatkuneiden valmistelun jälkeenkään, yhteisistä Valko-Venäjään suunnatuista pakotteista. Yksimielisyyttä edellyttävät päätökset kaatuivat viime viikolla EU:n ulkoministerikokouksessa pienen Kyproksen vastustukseen. Kypros haluaa koplata asian itäisen Välimeren tilanteeseen ja Turkkiin suunnattaviin toimenpiteisiin. Katseet asiassa kohdistuvat nyt EU:n valtiojohtajatasolle. Eurooppa-Neuvosto kokoontuu 1.-2. lokakuuta Brysselissä ja toivottavasti asia saadaan sovituksi. On selvää, että tilanne luo painetta siihen, että EU:n kannattaisi tulevaisuudessa siirtyä määräenemmistöpäätöksiin ulkopolitiikkaa koskevissa asioissa.

Valmisteilla olevat EU:n sanktiot pitäisivät sisällään mm. maan hallintokoneiston johtohenkilöihin suunnattavia matkustusrajoituksia sekä länsimaisten varojen jäädyttämistä. Presidentti Lukašenkan oma asema sanktioiden kohteena on vielä epäselvä. Diplomaattisten suhteiden katkaiseminen Valko-Venäjälle on myös ollut esillä.

Olen itse seurannut Valko-Venäjän kehitystä Euroopan Talous- ja sosiaalikomitean Itäisten naapurimaiden seurantaryhmän jäsenenä. Viime viikon kokouksessamme keskustelimme maan opposition edustajien kanssa. Maan vahvoja ja rohkeita naisia on helppo ihailla. EU:n on nyt löydettävä oikeat keinot, jolla se voi tukea maan kansalaisjärjestöjä ja riippumatonta tiedonvälitystä Valko-Venäjällä. Jokainen kansalainen voi myös itse miettiä miten ilmaista tukensa Valko-Venäjän kansalle. Jääkiekkoa ei maahan pidä lähteä pelaamaan.

Euroopan Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi toissa viikolla tiukkasanaisen julkilausuman Valko-Venäjän tilanteesta. ETSK kehottaa maan viranomaisia pidättymään voimankäytöstä, vapauttamaan laittomasti pidätetyt henkilöt ja poliittiset vangit sekä tutkimaan tapaukset pidätettyjen kiduttamisesta ja muusta huonosta kohtelusta. Vain rauhanomainen ja osallistava vuoropuhelu, jota tukevat riippumattomat tiedotusvälineet ja vahva kansalaisyhteiskunta, voi viitoittaa tietä kestäville ja rakentaville ratkaisuille Valko-Venäjällä.

Demokratia, oikeusvaltioperiaate ja sananvapaus ovat hyvän elämän edellytyksiä. Ne ovat vahvoja peruspilareita myös MTK:n yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle. Vaalit ovat edunvalvontajärjestölle aina tärkeitä. Vaaleihin vaikutetaan kampanjoimalla, nostamalla esille oikeita teemoja, aktivoimalla äänestäjiä ja tukemalla hyviä ehdokkaita. Kaiken toiminnan perusta on kuitenkin luottamus siihen, että vaalit ovat rehelliset. Samaten on voitava luottaa siihen, että hallintokoneisto ja koko yhteiskunta toimii lakien mukaisesti. Oikeutta on saatava tarvittaessa riippumattomasta tuomioistuimesta. Niin ikään sananvapaus on tärkeää. Kun on lähdettävä kertomaan päättäjille, miten asiat ovat, niin silloin on myös voitava lähteä, vaikka traktorilla.

EUROOPASTA JA EU:STA

Simo Tiainen, johtaja, MTK


Olen Itä-Suomesta opintielle ja maailmalle lähtenyt maatilan poika.
Bryssel ja EU ovat vuosien varrella tulleet tutuksi eri työtehtävissä, mm. MTK:n Brysselin toimistossa. Nykyinen tehtäväni Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitean (ETSK) jäsenenä vie minut edelleen säännöllisesti Brysseliin.
Asun Vantaalla, vietän kesäni pääosin Tuusulassa ja kotitilani Savonlinnassa on edelleen tärkeä paikka. Perheeseeni kuuluvat vaimoni Helena ja kolme opiskelevaa lasta. Harrastan liikuntaa ja musiikkia.
Tässä blogissa käsittelen erityisesti ajankohtaisia EU-aiheisia teemoja.