null Reseptit täydelliseen varhaisperunaelämykseen

Artikkeli – Kotimainen ruoka

Reseptit täydelliseen varhaisperunaelämykseen

14.6.2021

Uuden sadon perunat ovat kesäruokaa parhaimmillaan! Hentokuoriset varhaisperunat ovat kaikille maistuvaa herkkua napakoiksi keitettynä. Jos keitettyjä perunoita jää tähteeksi, kannattaa ne hyödyntää ja tarjota seuraavalla aterialla raikkaana perunasalaattina!

Vinkkejä täydelliseen varhaisperunaelämykseen

  • valitse mahdollisimman tuoreita perunoita, varhaisperuna ei parane kaupassa säilytettäessä

  • varaa mahdollisimman tasakokoisia perunoita noin 300 g syöjää kohden

  • pese perunat kylmässä vedessä perunaharjalla puhtaiksi

  • keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Halutessasi voit lisätä lisämauksi muutaman tillin tai varhaissipulin varren. Jos lisäät perunat kylmään veteen, tulee niistä napsakoita, kiehuvaan veteen lisätyt perunat keittyvät pehmeämmiksi. Keitinvettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät.

  • keitä perunoita kannen alla rauhallisesti poreillen noin 15-20 minuuttia, riippuen perunoiden koosta

  • valuta keitinvesi pois, nosta kattila liedelle, lisää päälle puhdas keittiöpyyhe ja kansi, loppu kosteus höyrystyy näin pois, eikä lopputulos ole vetinen

  • nauti heti muiden kesäherkkujen kanssa

Marinoidut varhaisperunat


Kesäiseen perunasalaattiin sopivat tuoreet yrtit, sipulit ja muut varhaisvihannekset. Kokeile perunasalaatin kastikkeeksi vaihteeksi raikasta, ruuanlaittoon sopivaa jogurttia ja mausta salaatti rapealla retiisillä!

n. 500 -600 g keitettyjä varhaisperunoita
2 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä
1 rkl valkoviinietikkaa
2-3 nippusipulia
kourallinen retiisejä
½ ruukkua tilliä
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

  • hienonna tilli ja sipuli, viipaloi retiisi

  • lisää kermaviiliin etikka, yrtit ja sipuli sekä suola ja pippuri, sekoita tasaiseksi

  • pilko varhaisperunat neljään osaan tai reiluiksi kuutioiksi. Lisää perunakuutioihin retiisiviipaleet ja kastike, sekoita tasaiseksi käännellen. Maista ja mausta tarvittaessa.

  • anna makujen tasaantua viileässä ennen tarjoamista


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

+35820 413 2925

+35840 568 8802

Henrietta Dahlman

viestinnän suunnittelija

Some ja digi, graafinen ilme

+35820 413 2367

+35840 920 9877

aiheet: ruoka, peruna, varhaisperuna, hyvääsuomesta, suomalainenruoka, pelloltapöytään