null Monipuolinen peruna on parasta lomaruokaa  

Tiedote – Kotimainen ruoka

Monipuolinen peruna on parasta lomaruokaa  

14.2.2022

Suomalaiset haluavat syödä kotimaista ruokaa, joka on tuoretta, terveellistä ja turvallista. Kotimainen ruokaperuna on myös ilmastoystävällistä syötävää. Peruna on tehokas ravinnontuottaja, sillä suomalaisen vuosittainen perunankulutus vaatii vain 20 metrin perunapenkin. Ruokaperunaa on saatavilla kaikissa ruokakaupoissa, mihin tahansa hiihtolomamatkasi kotimaassa suuntautuukaan. Hyvän saatavuuden ja laajan valikoiman lisäksi peruna on edullinen keittiön moniottelija, joka miedon makuisena taipuu monenlaiseen kokkailuun. 

Peruna sopii hienosti moniin ruokavalioihin. Kasvisruuan ystävälle peruna on kaapin perusaines. Peruna on laktoositon ja gluteeniton, eikä siinä ole rasvaa tai kolesterolia. Peruna sopii hienosti yhteen muiden ruoka-aineiden kanssa antaen tilaa myös muiden kasvisten, kalan, lihan ja kanan mauille. Peruna sopii myös leivontaan. Peruna sitoo kosteutta säilyttäen sämpylöiden ja leipien tuoreuden ja hyvän maun pidempään. Kiireinen kokki nappaa perunavalmisteen mukaansa pakasteesta esikäsiteltynä.   
  
Suomessa ruokaperunaa tuottaa 600 maatilaa 8 700 ha alalla. Kokonaissato vaihtelee 230-270 milj. kilon välillä. Viime kesän kuivuuden ja helteiden takia perunamäärä jäi normaalia pienemmäksi. Luonnonvarakeskus (luke.fi) https://www.luke.fi/uutinen/varastoissa-niukasti-ruokaperunaa/  Ruokaperunaa tuotetaan kaikkialla Suomessa, mutta ammattimainen tuotanto keskittyy läntiselle rannikkoalueelle.  

Valtakunnallista perunan teemaviikkoa vietetään viikolla 7 (14.-20.2.2022). 

Mehevät perunasämpylät  
  
Peruna mehevöittää leipätaikinan, antaa siihen mukavaa rakennetta ja miedon maun. Leipominen on mukavaa yhteistä lomapuuhaa myös lasten kanssa, ja taikina kohoaa vaikkapa hiihtolenkin aikana.  
  
2 dl perunamuusia tai keitettyä perunaa (2 isohkoa perunaa) haarukalla survottuna  
3 dl vettä, maitoa tai piimää  
1 pss kuivahiivaa  
1,5 tl suolaa  
2 rkl siirappia  
0,5 dl öljyä  
7-8 dl sämpyläjauhoja  
  
•    Jos käytät taikinaan kypsiä keitinperunoita, kuori ne ja survo haarukalla hienoksi.   
•    Sekoita keskenään perunamuusi tai perunasurvos, neste, suola, siirappi ja öljy tasaiseksi massaksi.  
•    Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja, ja lisää peruna-jauhoseokseen.  
•    Alusta mukaan loput jauhot puuhaarukalla sekoittaen.  
•    Taikina saa jäädä löysäksi, kuin paksuksi puuroksi.  
•    Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.  
•    Nostele taikinasta kahdella isolla lusikalla sämpylöitä pellille.  
•    Paista 225 asteessa kauniin värisiksi, 15-20 minuuttia.  
  
Rennot uuniranskalaiset  
  
Uunissa kokonaisesta perunasta valmistetut ranskalaiset ovat herkkua! Rentoihin ranskalaisiin sopivat monet perunalajikkeet jauhoisesta kiinteään. Perunoita ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu riittää. Uunissa valmistetut ranskalaiset ovat kevyitä, mutta silti rapeita.   
  
1 kg perunaa  
0,5 dl rypsiöljyä  
1 tl suolaa  
mausteita makusi mukaan, esimerkiksi ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa ja 1 tl paprikajauhetta  
  
•    Pese perunat hyvin, perunoita ei tarvitse kuoria.  
•    Leikkaa perunat pitkittäin siivuiksi, ja siivut edelleen tikkumaisiksi ranskalaisiksi  
•    Laita raa’at perunatikut kulhoon, jossa on kylmää vettä  
•    Huuhtele perunatikut hyvin, ja anna niiden kuivahtaa keittiöpyyhkeen päällä, perunat kypsyvät rapeiksi, kun niissä ei ole vettä.  
•    Sekoita isossa kulhossa öljy ja mausteet keskenään, ja lisää kuivahtaneet perunatikut joukkoon, sekoita mausteöljyseos tasaisesti perunoihin.  
•    Levitä ranskalaiset paperoidulle pellille ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Lopputulos on rapean maukas, kun perunoita on pellillä vain yhdessä kerroksessa paistumassa.   
  
Reseptit ja kuvat: Heidi Siivonen   

Lisätiedot:   
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, puh. 040 568 8802, heidi.siivonen(at)mtk.fi  
Antti Lavonen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 040 558 0512  
  


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+35820 413 2925

+35840 568 8802

Antti Lavonen

kasvinviljelyasiamies

erikoiskasviasiat, erikoiskasvivaliokunnan sihteeri, sokerijuurikas-, peruna- ja tärkkelysperunaverkoston sihteeri, sokerijuurikasneuvotteluryhmän sihteeri, perunan menekinedistäminen, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+35820 413 2462

+35840 558 0512

Suositellut artikkelit

Viime kesänä suuren suosion saanut kotimaisten avomaakasvisten kampanja tekee paluun. Hienosti toimineet kasvismainokset näkyvät kesällä somekanavissa, ja niiden lisäksi kampanja hyödyntää kampanjan kasvona...

Perunoita, porkkanoita, punajuuria, kinkkua, kalaa, kasviksia, maitoa, juustoa, hilloja, lihaherkkuja, jauhoja, suurimoita, siirappia, sokeria, kermaa, kuusen tuoksua, villasukkia ja vaikka mitä. Supisuomalainen...

3

15.06.2021

Avomaan ensisadot juhannuspöytiin

15.06.2021

Juhannusta juhlistamaan saadaan tänäkin vuonna upeita avomaan varhaisvihanneksia. Siemenet kylvettiin huhtikuun puolivälissä pelloille normaaliin tapaan. Toukokuun alun kylmä kausi tosin hidasti kasvua. Kevään...

Uuden sadon perunat ovat kesäruokaa...