Takaisin Valitse joulun ruokajuhlaan kotimaisia herkkuja

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Valitse joulun ruokajuhlaan kotimaisia herkkuja

11.12.2023

Perunoita, porkkanoita, punajuuria, kinkkua, kalaa, kasviksia, maitoa, juustoa, hilloja, lihaherkkuja, jauhoja, suurimoita, siirappia, sokeria, kermaa, kuusen tuoksua, villasukkia ja vaikka mitä. Supisuomalainen joulu on runsauden sarvi herkkusuille. Joulupöydän voi koota oman maun mukaan perinteitä kunnioittaen tai uusia ja jännittäviä makuja kokeillen.

 

Kotimaiset raaka-aineet taipuvat moneen. Suomen pelloilla, puutarhoissa, eläinsuojissa ja metsissä kasvaa ainutlaatuisia makuja, joista voi valmistaa huippulaadukasta ja turvallista ruokaa. Suomalaisen ruuan takana on ihminen, jonka työ ja ammattitaito maistuvat lautasella.

Joulupöytä on perinteinen, makumuistot kantavat vuosien taakse. Välillä pöytään pujahtaa myös uutuuksia, ja jokin vanha jääkin kokkailematta. 

Jouluun kuuluva riisipuuro haudutetaan tänä jouluna riisin sijaan kokonaisista kaura- tai ohrasuurimoista, perinteiseen tapaan. Kotimaisista viljoista tehty puuro on maukasta ja riisiä ravintorikkaampaa. Kokeileva kokki tai kasvisruokien ystävä paistaa joulupöytään kinkun lisäksi tai tilalle kokonaisen sellerin, arkinen juures jalostuu uunissa huikeaksi herkuksi. Makea mutta raikas jälkiruoka kruunaa juhla-aterian. 

Maistuistiko perinteisten laatikoiden lisäksi kokonaan paistettu juuriselleri omenakastikkeella ja lisukkeeksi piparin makuisia uunijuureksia? Jälkkäriksi suuta makeuttamaan Viktorian kiisseli kaurasuurimoista tai jouluinen Pavlova.

Nappaa talteen  joulun kruunaavat reseptit!

Psst...!

Elävä ja palveleva maaseutu on oivallinen joululomakohde, maatilamatkailukohteissa on vielä tilaa asiakkaille, kirkkaan tähtitaivaan alla ja valmiissa ruokapöydässä syke laskee, ja joulu saa tulla. Pukinkonttiin kannattaa valita kotimainen lahja. Hänelle, jolla on jo kaikkea, maistuvat taatusti kotimaiset juustot, joiden makuun sopivat oman maan marjatuotteet ja hillot. Käsityönystävää lämmittävät kotimaiset villalangat, saatavilla on myös valmiita tuotteita, kuten sukkia ja myssyjä. Kotimainen, kestävä ja näyttävä kuusi pukee kodin joulukukkien kanssa jouluun. 

 

Reseptit: Heidi Siivonen
 


aiheet: ruoka, joulu, resepti