Takaisin Valitse joulun ruokajuhlaan kotimaisia herkkuja

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Valitse joulun ruokajuhlaan kotimaisia herkkuja

12.12.2022

Perunoita, porkkanoita, punajuuria, kinkkua, kalaa, kasviksia, maitoa, juustoa, hilloja, lihaherkkuja, jauhoja, suurimoita, siirappia, sokeria, kermaa, kuusen tuoksua, villasukkia ja vaikka mitä. Supisuomalainen joulu on runsauden sarvi herkkusuille. Joulupöydän voi koota oman maun mukaan perinteitä kunnioittaen tai uusia ja jännittäviä makuja kokeillen. Kotimaiset raaka-aineet taipuvat moneen. Suomen pelloilla, puutarhoissa, eläinsuojissa ja metsissä kasvaa ainutlaatuisia makuja, joista voi valmistaa huippulaadukasta ja turvallista ruokaa. Suomalaisen ruuan takana on ihminen, jonka työ ja ammattitaito maistuvat lautasella.

Joulun pöytä on perinteinen, makumuistot kantavat vuosien taakse. Välillä pöytään pujahtaa uutuuksia, ja jokin vanha jääkin kokkailematta. 

Jouluun kuuluva riisipuuro haudutetaan tänä jouluna riisin sijaan kokonaisista kaura- tai ohrasuurimoista, perinteiseen tapaan. Kotimaisista viljoista tehty puuro on maukasta ja riisiä ravintorikkaampaa. Kokeileva kokki tai kasvisruokien ystävä paistaa joulupöytään kinkun lisäksi tai tilalle kokonaisen sellerin, arkinen juures jalostuu uunissa huikeaksi herkuksi. Makea mutta raikas jälkiruoka kruunaa juhla-aterian. 

Maistuistiko perinteisten laatikoiden lisäksi kokonaan paistettu juuriselleri omenakastikkeella ja lisukkeeksi piparin makuisia uunijuureksia? Jälkkäriksi suuta makeuttamaan Viktorian kiisseli kaurasuurimoista tai jouluinen Pavlova.

Nappaa talteen  joulun kruunaavat reseptit!

 

Porkkanalaatikko kaurasuurimoista 

Perinteisen porkkanalaatikon porkkanasose hehkuu kuin aurinko keskellä pimeää alkutalvea. Ravintorikas ja kotimainen porkkanalaatikko syntyy myös kotoisista viljoista, ohrasta tai kaurasta, tässä ohjeessa laatikkoon käytetään pehmeää kaurasuurimopuuroa, josta tehty laatikko on viljaisen lempeän ja täyteläisen makuinen. Porkkanalaatikko sopii joulupöydän lisäksi muulloinkin nautittavaksi, liha- tai kalaruuan lisäkkeenä tai sellaisenaan kasvisherkkuna. 



Porkkanasose 

  • 1 kg porkkanoita 
  • vettä, ½ tl suolaa 
Kaurasuurimopuuro 
  • 1 dl kaurasuurimoita 
  • 2 dl vettä 
  • ½ tl suolaa 
  • 5 dl maitoa 
Lisäksi  
  • 1 dl kuohukermaa 
  • 1 kananmuna 
  • 2 rkl siirappia 
  • ½ tl jauhettua valkopippuria, suolaa 

Kuori porkkanat 

Siirrä porkkanat kattilaan, ja lisää vettä niin, että porkkanat juuri peittyvät. Mausta keitinvesi suolalla, ja kypsennä porkkanat hiljaa keittäen pehmeiksi. 

Porkkanoiden kypsyessä valmista ohrapuuro: mittaa kattilaan vesi ja kaurasuurimot, mausta suolalla, ja kiehauta. Kun vesi on imeytynyt suurimoihin, mittaa sekaan maito, ja keitä puuroksi miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen. 

Kaada porkkanoista keitinvesi talteen, ja soseuta porkkanat, anna soseen jäähtyä 

Yhdistä kypsä kaurapuuro ja porkkanasose 

Lisää puuro-porkkanamassaan kuohukerma, kananmuna ja siirappi. Maista ja mausta valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. 

Seoksen tulee olla ennen paistamista vellimäisen löysää. Lisää siis tarvittaessa porkkanoiden keitinvettä sopivan koostumuksen saamiseksi. Maista seosta vielä ennen paistamista ja lisää makuja tarvittaessa. 

Kaada seos n. 2 l voideltuun uunivuokaan, koristele pinta halutessasi korppujauholla ja voinokareilla. Paista laatikkoa uunin alaosassa 170 asteessa noin kaksi tuntia, alenna tarvittaessa lämpöä paiston loppuvaiheessa. 

Vinkki! Porkkanalaatikon voi tehdä hyvissä ajoissa paistovalmiiksi pakkaseen, sulattaa jääkaapissa ja paistaa juuri ennen ruokailua. Laatikkomassan voi myös jakaa useaan pienempään uunivuokaan, ja paistaa aina pienen tuoreen laatikon aterialle. Laatikko syntyy näppärästi myös valmiista porkkanasoseesta. 

 

Imelletty perunalaatikko 

Perinteinen, hämäläinen imelletty perunalaatikko palkitsee tekijänsä. Makean suolainen, silkkisen sileä loora maistuu muulloinkin kuin jouluna, esimerkiksi sunnuntaipäivällisen lisäkkeenä. Parhaasta perunalajikkeesta laatikkoon on monta näkemystä, toiset vannovat Siiklin tai muun kiinteän perunan nimeen, toiset pitävät jauhoisemmasta lajikkeesta. Valitse peruna makusi mukaan, jauhoisemmalla lajikkeella imeltyminen saattaa onnistua hivenen helpommin.  

  

10 annosta, 2 laatikkoa 

  • 2 kg perunaa 
  • 4 rkl vehnäjauhoja  
  • 3 rkl voita  
  • 8 dl täysmaitoa
  •   2 tl suolaa  

Pese perunat ja ne keitä kuorineen suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. 

Kaada vesi perunoista, ota siitä osa talteen 

Kuori perunat kuumina. Survo ne huolella esimerkiksi puukauhalla ja ripottele pinnalle vehnäjauhot. Mikäli seos on kuivaa ja vaikeaa käsitellä, lisää hiukan perunoiden keitinvettä. Sekoita.   

 Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla. Perunasurvoksen tulisi olla imeltymisen ajan 55 – 60 -asteista. Imellytys kestää 4-5 tuntia olosuhteista riippuen 

 Sekoita ja maistele perunaseosta imeltymisen aikana muutamia kertoja. Imeltynyt perunasurvos maistuu makeahkolta ja on rakenteeltaan löystynyttä ja ulkonäöltään kiiltävää 

Kun seos on löystynyt ja maistuu imelän makealta, lisää voi, maito ja suola.   

Kaada seos kahteen voideltuun, n. 1 1/2 l:n vetoiseen uunivuokaan. Jätä vuoat vajaiksi, hiukan yli puolilleen, sillä ruoka kiehuu helposti yli 

Paista perunalaatikkoa 150 -175 asteessa n. 2 tuntia 

Vinkkejä!  

Imellytys on perinteisesti tapahtunut puuhellan nurkalla, jälkilämmössä, mutta onnistuu myös sähköuunissa, jonka lämmön saa säädettyä tarkasti. Kääri perunamassaa sisältävä astia esimerkiksi isoon pyyhkeeseen, ja laita imeltymään noin 55 asteiseen uuniin. Tarkkaile lämpötilaa, yli 75 asteessa imeltyminen pysähtyy.  

Kuuman perunamassan voi laittaa imeltymään myös styroksiseen kylmälaukkuun, jonka pohjalla on esimerkiksi sanomalehtiä jäähtymisen estämiseksi.  

Joulukiireitä voit helpottaa valmistamalla laatikon etukäteen. Jos teet laatikon hyvissä ajoissa, pakasta se ennen paistamista paistoastiassaan, ota ajoissa sulamaan ja paista kypsäksi ennen ruokailua.

 

Perinteinen lanttulaatikko 

Lanttulaatikko on perinteistä jouluruokaa. Samettisen pehmeä ja hivenen makea maku sopii yhteen muiden joulunajan herkkujen kanssa. Kotimaista lanttua on varastoissa aina uuteen satoon saakka, joten lanttulaatikko kelpaa kokkailla muutoinkin kuin jouluna, vaikkapa talvisen paistiaterian lisäkkeeksi. Mainio laatikko syntyy myös valmiiksi kypsennetyistä juuressoseista. 



8-10 hengelle lisäkkeeksi, 2 laatikkoa 
 
  • 1, 5 kg lanttua tai 1 kg valmista lanttusosetta 
  • 2 dl kuohukermaa 
  • 1 tl suolaa 
  • ¾ dl siirappia 
  • ¼ tl valkopippuria  
  • ( ¼ tl muskottipähkinää ja ½ tl inkivääriä) 

Kuori ja lohko lantut, siirrä kattilaan, lisää vettä niin että lohkot juuri peittyvät, mausta suolalla 

Keitä lanttulohkot pehmeiksi, säästä keitinvesi ja survo lantut soseeksi 

Yhdistä jäähtyneeseen lanttusoseeseen muut ainekset, sekoita tasaiseksi 

Lisää tarvittaessa lanttujen keitinvettä, seoksen tulee olla ennen paistamista vellimäisen löysää 

Jaa laatikkomassa kahteen n. litran uunivuokaan, paista 170 asteessa noin kaksi tuntia, alenna lämpötilaa, jos pinta tummuu liikaa

 Voit valmistaa laatikon etukäteen paistamaista vaille valmiiksi pakkaseen 

​​​​

Pikkukinkku ja omenakastike  

Herkullinen pikkukinkku kypsyy vaivattomasti ja perinteistä kinkkua nopeammin. Se sopii pienen porukan joulunviettoon, tai pikkujoulujen ruokajuhlaan. Raikkaat, kotimaiset yrtit sopivat possun makuun.  Omenainen, kirpeän kermainen kastike sopii täydellisesti kinkun makupariksi. Kinkun voit kypsentää samalla pellillä jouluisten uunijuuresten kanssa, jolloin ruuanlaitto on helppoa ja vaivatonta – uuni hoitaa kokkauksen puolestasi. Jäähtynyt kinkku maistuu myös leivänpäällä kylmänä leikkeleenä. 

Neljälle 

Pikkukinkku 

  • 1 pikkukinkku
  • timjamia ja rosmariinia 

Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen kypsennystä 

Poista kinkku pakkauksestaan, mutta älä poista kinkun verkkoa ennen paistamista. Sipaise uunivuoan pohjalle ruokaöljyä, laita uunivuoan pohjalle timjamin ja rosmariinin oksia ja aseta kinkku niiden päälle 

Jos sinulla on paistomittari, työnnä se kinkun paksuimpaan kohtaa. Kypsennys onnistuu myös ilman paistomittaria.  

Halutessasi voit kypsentää uunijuurekset samassa vuoassa kinkun kanssa. Lisää juurekset vuokaan, kun kinkku on paistunut noin 20 min, ja kypsennä loppuun kinkun paisto-ohjeen mukaan. 

Paista kinkkua 200 asteessa noin 40 min, jonka jälkeen pudota uunin lämpötila 150 asteeseen, ja anna kinkun muhia vielä noin tunti, tai kunnes lämpömittari näyttää 75-80 astetta, ja kinkku on kypsää.  

Ota kinkku uunista, ja kääräise folioon. Anna jäähtyä, poista verkko ja halutessasi pintarasvaa, ja viipaloi tarjolle. Koristele timjamilla ja rosmariinilla 

 

Omenakastike 

  • 1 keltasipuli
  • 2 kotimaista omenaa 
  • 1 rkl ruokaöljyä 
  • 1-2 dl vettä 
  • 1 dl kuohukermaa 
  • sinappia, suolaa, mustapippuria myllystä 


Kuori ja kuutioi sipuli ja omenat 

Lisää kattilaan öljy, sipuli- ja omenakuutiot, kuullota kuutioita öljyssä, älä ruskista 

Lisää kattilaan 1 dl vettä ja kuohukerma, mausta suolalla ja pippurilla, lisää halutessasi 1 tl sinappia 

Keitä rauhallisesti poristen kunnes omenat ja sipulit ovat pehmeitä 

Soseuta kastike sileäksi sauvasekoittimella, maistele ja lisää suolaa ja pippuria halutessasi. Jos kastike on liian paksua, lisää vettä.  

Kiehauta kastike vielä veden ja mausteiden lisäämisen jälkeen 

 

Kokonaisena paahdettu selleri ja omenakastike 

Kokonaisena uunissa paahdettu selleri on jännittävä, näyttävä ja helppo ruoka. Sellerin kirpsakkuus taittuu uunissa tyylikkääksi, pippuriseksi pähkinäisyydeksi. Valmistus on helppoa ja onnistuu kaikilta, alkuvalmistelujen jälkeen uuni hoitaa hommat loppuun, ja mitä pehmeämpi lopputulos, sitä maukkaampi ruoka. Selleri maistuu kasvisruokailijoiden lisäksi muillekin, sinällään pääruokana tai lämpimänä kasvislisäkkeenä osana muuta ateriaa. Pehmoisen kermainen omenakastike kruunaa selleripaistikkaan. 



Neljälle 

  • 1 iso mukulaselleri 
  • 4 rkl öljyä 
  • timjamia ja rosmariinia 
  • suolaa ja pippuria 

Pese selleri huolellisesti juuresharjalla ja runsaalla vedellä 

Leikkaa sellerin juuripäästä noin 1-2 cm kiekko, eli juurisyheröä, pois, huuhtele vielä 

Sipaise uunivuoan pohja öljyllä, asettele öljyn päälle muutama timjamin ja rosmariinin oksa ja laita selleri yrttien päälle 

Kaada sellerin päälle öljyä, ja sivele sitä käsin sellerin pintaan. Mausta sellerin pinta reilusti suolalla ja rouhi päälle mustapippuri myllystä 

Sellerin kypsennys kestää sellerin koosta riippuen 1 ½ - 2 h. Paista selleriä ensin 175 asteessa reilu tunti, ja kokeile kypsyyttä haarukalla. Haarukan tulee upota selleriin pehmeästi. Jatka paistamista samassa lämmössä vielä 30 -60 min, kunnes haarukan piikit uppoavat siihen helposti. Sellerin pinta saa tummua ja kuivua, sisus pysyy kyllä mehevänä.  

Siirrä kypsä selleri leikkuulaudalle, anna jäähtyä hetki ja viipaloi noin sentin siivuiksi sahalaitaisella veitsellä. Asettele tarjolle, rouhi vielä viipaleille pippuria ja halutessasi suolaa, sekä tuoreita yrttejä. Tarjoa omenakastikkeen kanssa. 

 

Piparkakun makuiset uunijuurekset 


Kotoisat juurekset kuuluvat monen jouluun perinteisten laatikoiden muodossa. Edullisia ja monipuolisia juureksia kannattaa kuitenkin hyödyntää myös muilla tavoin, vaikkapa maukkaina uunijuureksina, jotka saavat jouluista makua piparkakkumausteesta! Kauniit kotimaiset juurekset voi käyttää jopa kuorimatta, vain hyvin pestynä. Uunijuuresten valmistus on helppoa, pienen esikäsittelyn ja maustamisen jälkeen uuni hoitaa loput.  

Neljälle lisäkkeeksi 

  • 2 porkkanaa 
  • 2 punajuurta 
  • 2 palsternakkaa 
  • 1 iso sipuli 
  • 2 rkl hunajaa 
  • 2 tl piparkakkumaustetta 
  • 50 g voita 
  • suolaa ja pippuria myllystä 

Esikäsittele kasvikset: Kuori tai pese juurekset, kuutioi ne reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi sipuli reiluiksi veneiksi.  

Yhdistä kattilaan voi, hunaja ja piparimauste, rouhi sekaan suolaa ja pippuria myllystä, sulata tasaiseksi seokseksi 

Siirrä juureskuutiot ja sipuliveneet uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille, kaada päälle voi-mausteseos, ja sekoita seos kasviksiin  

Paahda juureksia 200 asteessa 30-40 minuuttia, kokeile kypsyyttä haarukalla. Valmiit juurekset ovat pehmeitä, mutta niihin saa jäädä purutuntumaa 

 

Viktorian kiisseli kaurasuurimoista 

Tarinan mukaan Viktorian kiisselin historia kaikuu kuningatar Viktorian ajan Englannista ja hoviherkuista. Olkoon totta tai tarua, tähän kuninkaallisen hyvään jälkiruokaan kannattaa tutustua. Riisin sijaan kiisseli tai kylmä vanukas kokkaillaan tänä jouluna kaura- tai ohrasuurimoista, ja tarjoillaan tyylikkäiden, kanelilla mehustettujen marjojen kanssa. Puuroa kannattaa keittää kerralla reilu annos, ja tehdä samalla vaikkapa porkkanalaatikkoa. Aikuisten jälkiruoka aateloituu tilkalla kotimaista marjalikööriä. Kotimaiset pakastemarjat voit huoletta syödä kypsentämättä!  

.

Kuudelle 

  • 2 dl kaura- tai ohrasuurimoita 
  • 1 dl vettä 
  • 1 l (punaista) maitoa 
  • suolaa 
  • 2 dl kuohukermaa 
  • ½ -1 dl sokeria, vaniljasokeria 

Keitä puuro: mittaa kattilaan suurimot ja vesi, kiehauta ja anna veden imeytyä suurimoihin 

Lisää maito kattilaan, ja keitä puuro kypsäksi hiljaa kiehuen, tähän menee noin tunti, sekoita välillä pohjaa myöten 

Mausta valmis puuro suolalla, anna jäähtyä 

Vatkaa kerma vaahdoksi 

Yhdistä kermavaahto jäähtyneeseen puuroon, mausta sokereilla 

Tarjoile jääkaappikylmänä marjojen, marjakastikkeen tai hillon kera 

Kanelimehustetut marjat 
n. 400 g kotimaisia pakastemarjoja, mansikoita, puolukoita, mustikoita, vadelmia, tai näiden sekoitusta 
2 dl vettä 
1 kanelitanko (tai 1 tl jauhettua kanelia) 
1 dl sokeria 
hyppysellinen suolaa 
(0,5 dl marjalikööriä) 

Mittaa vesi, sokeri ja kaneli sekä pikku ripaus suolaa kattilaan 

Kiehauta, kunnes sokeri sulaa 

Kaada kuuma liemi jäisten marjojen päälle, lisää halutessasi likööri, ja anna maustua tunti tai yön yli 

Tarjoile kauravanukkaan kera 

 

Jouluiset pikkupavlovat 

Perinteinen jouluruoka on tuhtia ja täyttävää. Pieni makea maistuu silti kahvin kanssa, ja harva kykenee vastustamaan iki-ihanaa pavlovaa. Näyttävästä lopputuloksesta huolimatta pavlovat on helppo tehdä, marengit voi valmistaa hyvissä ajoin, ja vain koota annokset ennen ateriaa. Marenkiin tarvitaan vain valkuaiset, keltuaiset voi käyttää vaikkapa joululaatikoihin. Kaunein kattaus syntyy, kun jokaiselle ruokailijalle on varattu oma annospavlova. Täytteessä pehmeään kermaan yhdistyy täyteläinen tuorejuusto, ja raikkaat kotimaiset marjat aateloivat makunautinnon. 

12-15 pikku pavlovaa 

Marenkipohjat 

  • 4 valkuaista 
  • 2 ½ dl sokeria 
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  •  1 tl vanilijasokeria 

Erottele valkuaiset, valitse korkealaitainen, mielellään metalliastia, valkuaisten sekaan ei saa mennä yhtään keltuaista 

Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi 

Lisää vaahdon sekaan vähitellen sokeria, jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää 

Lisää viinietikka ja vaniljasokeri 

Muotoile massasta pieniä marenkipesiä kahdella lusikalla ohuesti öljyllä voidellulle leivinpaperille, pikkupavlovat saavat olla rennon näköisiä kekoja 

Paista pavlovia 100 asteessa 1 h 15 min -1 h 30 min, jos uunissa on kiertoilmatoiminto, käytä sitä 

Säilytä pavlovat ilmavasti tarjottimella tai rasiassa yhdessä kerroksessa ilman kantta kuivassa paikassa, jos valmistat ne ajoissa 

Täyte 

  • 2 dl kuohukermaa 
  • ½ rs (100 g) maustamatonta tai jälkiruokaan sopivaa (esim. sitruuna tai kinuski) makuista tuorejuustoa 
  • 2 rkl sokeria, vanilijasokeria 

vaahdota kerma, yhdistä siihen tuorejuusto, mausta sokereilla 

Kanelimehustetut marjat 

  • n. 400 g kotimaisia pakastemarjoja, mansikoita, puolukoita, mustikoita, vadelmia, tai näiden sekoitusta 
  • 2 dl vettä 
  • 1 kanelitanko (tai 1 tl jauhettua kanelia) 
  • 1 dl sokeria 
  • hyppysellinen suolaa 
  • (0,5 dl marjalikööriä) 

Mittaa vesi, sokeri ja kaneli sekä pikku ripaus suolaa kattilaan 

Kiehauta, kunnes sokeri sulaa 

Kaada kuuma liemi jäisten marjojen päälle, lisää halutessasi likööri, ja anna maustua tunti tai yön yli 

Kokoa pavlovat juuri ennen tarjoilua pursottamalla tai lusikoimalla kuhunkin marenkipesään kermatäytettä ja marjoja 

 

Psst...!

Elävä ja palveleva maaseutu on oivallinen joululomakohde, maatilamatkailukohteissa on vielä tilaa asiakkaille, kirkkaan tähtitaivaan alla ja valmiissa ruokapöydässä syke laskee, ja joulu saa tulla. Pukinkonttiin kannattaa valita kotimainen lahja. Hänelle, jolla on jo kaikkea, maistuvat taatusti kotimaiset juustot, joiden makuun sopivat oman maan marjatuotteet ja hillot. Käsityönystävää lämmittävät kotimaiset villalangat, saatavilla on myös valmiita tuotteita, kuten sukkia ja myssyjä. Kotimainen, kestävä ja näyttävä kuusi pukee kodin joulukukkien kanssa jouluun. 

 

Reseptit: Heidi Siivonen
 


aiheet: ruoka, joulu, resepti