Viktorian kiisseli kaurasuurimoista
Resepti
Viktorian kiisseli kaurasuurimoista
Tarinan mukaan Viktorian kiisselin historia kaikuu kuningatar Viktorian ajan Englannista ja hoviherkuista. Olkoon totta tai tarua, tähän kuninkaallisen hyvään jälkiruokaan kannattaa tutustua. Riisin sijaan kiisseli tai kylmä vanukas kokkaillaan tänä jouluna kaura- tai ohrasuurimoista, ja tarjoillaan tyylikkäiden, kanelilla mehustettujen marjojen kanssa. Puuroa kannattaa keittää kerralla reilu annos, ja tehdä samalla vaikkapa porkkanalaatikkoa. Aikuisten jälkiruoka aateloituu tilkalla kotimaista marjalikööriä. Kotimaiset pakastemarjat voit huoletta syödä kypsentämättä!
Kuudelle
Kiisseli
- 2 dl kaura- tai ohrasuurimoita
- 1 dl vettä
- 1 l (punaista) maitoa
- suolaa
- 2 dl kuohukermaa
- ½ -1 dl sokeria, vaniljasokeria
Keitä puuro: mittaa kattilaan suurimot ja vesi, kiehauta ja anna veden imeytyä suurimoihin
Lisää maito kattilaan, ja keitä puuro kypsäksi hiljaa kiehuen, tähän menee noin tunti, sekoita välillä pohjaa myöten
Mausta valmis puuro suolalla, anna jäähtyä
Vatkaa kerma vaahdoksi
Yhdistä kermavaahto jäähtyneeseen puuroon, mausta sokereilla
Tarjoile jääkaappikylmänä marjojen, marjakastikkeen tai hillon kera
Kanelimehustetut marjat
n. 400 g kotimaisia pakastemarjoja, mansikoita, puolukoita, mustikoita, vadelmia, tai näiden sekoitusta
2 dl vettä
1 kanelitanko (tai 1 tl jauhettua kanelia)
1 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
(0,5 dl marjalikööriä)
Mittaa vesi, sokeri ja kaneli sekä pikku ripaus suolaa kattilaan
Kiehauta, kunnes sokeri sulaa
Kaada kuuma liemi jäisten marjojen päälle, lisää halutessasi likööri, ja anna maustua tunti tai yön yli
Tarjoile kauravanukkaan kera
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: joulu, reseptit, jälkiruoka, kaurasuurimo, kiisseli