Takaisin Viktorian kiisseli kaurasuurimoista 

Resepti

Viktorian kiisseli kaurasuurimoista 

Tarinan mukaan Viktorian kiisselin historia kaikuu kuningatar Viktorian ajan Englannista ja hoviherkuista. Olkoon totta tai tarua, tähän kuninkaallisen hyvään jälkiruokaan kannattaa tutustua. Riisin sijaan kiisseli tai kylmä vanukas kokkaillaan tänä jouluna kaura- tai ohrasuurimoista, ja tarjoillaan tyylikkäiden, kanelilla mehustettujen marjojen kanssa. Puuroa kannattaa keittää kerralla reilu annos, ja tehdä samalla vaikkapa porkkanalaatikkoa. Aikuisten jälkiruoka aateloituu tilkalla kotimaista marjalikööriä. Kotimaiset pakastemarjat voit huoletta syödä kypsentämättä!  

Kuudelle 

Kiisseli

 

  • 2 dl kaura- tai ohrasuurimoita 
  • 1 dl vettä 
  • 1 l (punaista) maitoa 
  • suolaa 
  • 2 dl kuohukermaa 
  • ½ -1 dl sokeria, vaniljasokeria 

Keitä puuro: mittaa kattilaan suurimot ja vesi, kiehauta ja anna veden imeytyä suurimoihin 

Lisää maito kattilaan, ja keitä puuro kypsäksi hiljaa kiehuen, tähän menee noin tunti, sekoita välillä pohjaa myöten 

Mausta valmis puuro suolalla, anna jäähtyä 

Vatkaa kerma vaahdoksi 

Yhdistä kermavaahto jäähtyneeseen puuroon, mausta sokereilla 

Tarjoile jääkaappikylmänä marjojen, marjakastikkeen tai hillon kera 

Kanelimehustetut marjat 
n. 400 g kotimaisia pakastemarjoja, mansikoita, puolukoita, mustikoita, vadelmia, tai näiden sekoitusta 
2 dl vettä 
1 kanelitanko (tai 1 tl jauhettua kanelia) 
1 dl sokeria 
hyppysellinen suolaa 
(0,5 dl marjalikööriä) 

Mittaa vesi, sokeri ja kaneli sekä pikku ripaus suolaa kattilaan 

Kiehauta, kunnes sokeri sulaa 

Kaada kuuma liemi jäisten marjojen päälle, lisää halutessasi likööri, ja anna maustua tunti tai yön yli 

Tarjoile kauravanukkaan kera 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: joulu, reseptit, jälkiruoka, kaurasuurimo, kiisseli