Takaisin MTK:n Viljanen: Halpuuttamisen uusi aalto alkanut

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

MTK:n Viljanen: Halpuuttamisen uusi aalto alkanut

22.11.2023

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen on huolestunut kaupan luomasta alennuspaineesta ruuan hintaan. ”Elintarvikekaupassa viritellään kitkerästi muistamamme halpuutuksen uutta aaltoa”, Viljanen totesi avatessaan valtuuskunnan kokouksen keskiviikkona Espoon Hanasaaressa. Puheessaan Viljanen kaipasi ruokaketjuun uutta rahaa kuluttajien kasvavasta ostovoimasta sekä viennistä.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Kuva: Juho Hämäläinen
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Kuva: Juho Hämäläinen

Ruokamarkkinoilla luodaan nyt painetta hintojen alentamiselle, arvioi MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Merkkejä tästä hän kertoi näkevänsä kaupan edustajien puheista sekä kaupan omien tuotemerkkien kasvusta.

”Markkinajohtaja esimerkiksi raivaa valikoimiinsa tilaa yhteispohjoismaiselle halpamerkille, jonka tuotteita hankitaan koko Itämeren alueelta. Kuluttajatutkimuksissa ruuan ostopäätösten kriteereissä halpahinta on noussut ylivoimaiseksi ykköseksi – kannoillaan erikoistarjoukset ja muut meidän vastuullisille laatutuotteillemme epäedulliset arvot. Kuluttajien ostovoimaan suhteutettuna ruoka ei koskaan ole ollut maassamme niin halpaa kuin se nyt on”, Viljanen totesi puheessaan MTK:n valtuuskunnalle keskiviikkona. Viljasen viittaus liittyy S-ryhmän päätökseen laajentaa Coop-tuotemerkkiä valikoimissaan.

Viljanen muistutti järjestön pitkästä ja johdonmukaisesta työstä elintarvikeviennin ja arvon kasvattamiseksi. Hän kiitteli hallitusohjelman tavoitteita ruokavienninkin osalta kunnianhimoisiksi.

”Kirjaukset suomalaisen ruuan vientipotentiaalin paremmasta hyödyntämisestä ja tuotannon kannattavuuden parantamisesta osuvat oikeaan. Meidän on saatava nopeasti liikkeelle käytännön toimet, jotka todella tukevat tätä kehitystä ja aidosti parantavat tilojen kannattavuutta”, Viljanen painotti.

Kotimarkkinoilla ruuan kasvavaan arvoon avain on Viljasen mukaan kattava viestintä ja kuluttajatyö.

”Sitä on tehtävä joka tasolla, meidän jokaisen - kuten olemme täällä valtuuskunnassakin usein peräänkuuluttaneet”, Viljanen totesi.

Yhteisöllisyyttä tarvitaan

Puheessaan Viljanen nosti esille myös maaseudun väen tarpeen myönteiseen yhteiseen tekemiseen.

”Maaseutunuorten erinomainen joulutuliperinne sai alkunsa 1994 Etelä- Pohjanmaalta ja on levinnyt valtakunnalliseksi tapahtumaksi. Ehdotan että otamme oppia nuorilta ja laajennamme tulevana jouluna joulutulitapahtumaa, tavoitteena tulien syttyminen jokaisen metsänhoitoyhdistyksen ja tuottajayhdistyksen alueella”, Viljanen totesi.

Lisätietoja:
Eerikki Viljanen, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, 050 525 2727


Eerikki Viljanen

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja

eerikki.viljanen( at )mtk.fi

+35850 525 2727