null Viljatori.fi-palvelu lopetetaan

Tiedote – Kotimainen ruoka

Viljatori.fi-palvelu lopetetaan

30.11.2021

Vuonna 2018 lanseerattu viljakaupan digitaalinen Viljatori-verkkopalvelu lopetetaan. Palvelun tuottamisesta vastannut Suomen Viljakauppa Oy on arvioinut, että palvelulla ei ole toimintaedellytyksiä nykyisessä viljamarkkinassa.

Keskeisin syy kunnianhimoisen viljakaupan uudistamiseen tähdänneen palvelun lopettamiseen on käyttäjämäärän ja kaupankäyntivolyymin kehittyminen liian hitaasti. Palvelulle ei vielä syntynyt riittävän laajasti kysyntää viljan myyjä- eikä ostajapuolella palvelun kannattavan toiminnan jatkamiseksi.

Digitaalinen kauppapaikka Viljatori.fi perustettiin viljan myyjille eli maanviljelijöille ja ostajille eli teollisuudelle ja kotieläintiloille. Sen tarkoituksena on ollut tehostaa viljakauppaa. Perustajina ja omistajina ovat Suomen suurimmat elintarviketeollisuusyritykset ja viljelijöiden etujärjestöt yhdessä.

Alkuperäisenä ajatuksena oli saattaa myyjä ja ostaja kohtaamaan kustannustehokkaasti digitaalisella alustalla. Kaupankäyntialusta yhdistää automaattisesti myynti- ja ostotoimeksiannot toisiinsa. Lisäksi palvelussa on voinut tehdä viljelysopimuksia. Myöhemmin palveluun lisättiin uusia alkuperää ja laatuominaisuuksia sisältäviä ominaisuuksia, mm. liittyen viljaerän hiilijalanjälkeen. Lisäksi mukaan on otettu uusia tuotteita, kuten karkearehua.

Yrityksen käynnistysvaiheessa tavoitteeksi asetettiin 100 000 tonnia tarjouskauppaa ja 50 000 tonnia sopimuskauppaa. Potentiaaliksi arvioitiin 500 000 tonnia. Kaupankäynnin volyymi on kuitenkin jäänyt merkittävästi pienemmiksi. Rekisteröityneitä käyttäjiä kertyi syksyyn 2021 mennessä reilut 3 000.

Vaikka nykyisen Viljatorin jatkaminen ja jatkokehittäminen ei ole enää mahdollista, uskoo yhtiön hallitus digitaalisen kaupankäyntitavan olevan tulevaisuudessa tarpeellinen myös viljamarkkinassa.

Palvelu poistuu verkosta 31.12.2021. Palvelussa silloin olevat toimeksiannot poistuvat samalla automaattisesti, joten tämä ei edellytä käyttäjiltä mitään toimenpiteitä.

Suomen Viljakauppa Oy:n hallitus

Lisätietoja: Jyrki Wallin, hallituksen puheenjohtaja, 050 522 5207