Takaisin YK:n luontokokous tuotti tärkeän sitoumuksen – Suomi käy jo esimerkiksi laajasta luontotyöstä

Tiedote

YK:n luontokokous tuotti tärkeän sitoumuksen – Suomi käy jo esimerkiksi laajasta luontotyöstä

20.12.2022

YK:n luontokokous Kanadan Montrealissa päättyi maanantaina yli 190 maan sopimukseen luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. Kokous linjasi, että maailman vesi- ja maapinta-alasta 30 prosenttia saatettaisiin jonkinasteisen suojelun piiriin vuoteen 2030 mennessä. MTK pitää sopimusta tärkeänä sitoumuksena maailman luontoarvojen ja ekosysteemien turvaamiseksi. ”Suomessa olemme tässä hyvä esimerkki muille jo nykyisen lainsäädännön sekä laajan luontotyön ansiosta. Ja lisää tehdään koko ajan”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

MTK pitää YK:n luontokokouksen maanantaista lopputulosta merkittävänä ja näkee sen ohjaavan koko maailman toimia kohti pohjoismaista, vastuullista ympäristöpolitiikkaa. 

”Suomessa kansallisesti ja osana EU:ta olemme jo sitoutuneet laajasti kunnianhimoisiin ympäristö- ja luonnonsuojelutoimiin. Metsänomistajat ja maanviljelijät jatkavat tulevaisuudessakin panostuksiaan luonnon hyväksi, sillä hyvinvoivat metsät ja pellot ovat elinkeinojemme perusedellytys nyt ja jatkossa, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila arvioi.

Marttilan mukaan maailman avoimilla markkinoilla ongelma ovat tuotteet, jotka on tuotettu ympäristöllisestä kestävyydestä piittaamatta. Montrealin sopimuksen pitäisi oikaista tätä luonnolle tuhoisaa kilpailuvinoumaa. 

”Sopimus toivottavasti ohjaa maailman tuotantoa terveempään ja kestävämpään suuntaan. Ratkaisevaa tietysti on, kuinka eri maat ryhtyvät tekemäänsä sitoumusta noudattamaan”, Marttila sanoo.

Marttila muistuttaa, että edistyksellisen lainsäädännön lisäksi Suomessa tehdään paljon vapaaehtoista luonnonsuojelutyötä muun muassa kansallisten Helmi- ja Metso-ohjelmien kautta. 

”Tätä työtä meillä on halu ja valmius lisätä edelleen. Ja toki maanomistajat suojelevat tärkeitä luontoarvoja aivan omatoimisestikin”, MTK:n puheenjohtaja lisää.

Tuottajajärjestöt MTK ja SLC käynnistivät kesällä oman luonnon monimuotoisuuden tiekartan rakentamisen. Tutkijoiden kanssa yhteistyössä järjestöt etsivät tehokkaita ja toteuttamiskelpoisia keinoja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi maatalous- ja metsäympäristöissä.

YK:n luontokokous linjasi suojelun lisäksi monista muistakin sitoumuksista. 

”Tärkeitä tavoitteita ovat muun muassa maailman ylikulutukseen puuttuminen sekä ruokahävikin puolittaminen”, puheenjohtaja Marttila toteaa.

Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 050 341 3167
Anna-Rosa Asikainen, lakimies, MTK, 040 920 9858