Kesägrillissä tirisee kotimainen liha – lihankulutus kasvoi viime vuonna
Tiedote
Kesägrillissä tirisee kotimainen liha – lihankulutus kasvoi viime vuonna
24.05.2017
Suomessa ei koskaan käytetä antibiootteja ennalta ehkäisevästi, vaan ainoastaan sairauksien hoitoon ja eläinlääkärin määräyksestä. Hyvinvoiva eläin on perusedellytys lihaketjun vastuulliselle, tuottavalle ja kannattavalle toiminnalle. Suomalainen liha tuotetaan valvotuissa, läpinäkyvissä ja jäljitettävissä oloissa.
Suomalaisista 88 % grillaa. Kotimaisen lihan osuus grillisesonkina on noin 90 %. Suurin osa grillituotteista on sian- ja naudanlihaa, mutta viime vuosina myös broilerinliha on yleistynyt grilliruokana. Makkara jyrää edelleen. Suomessa syödään kesäkuukausina lähes 12 miljoonaa kiloa makkaroita. Jokainen suomalainen syö siis viisi pakettia grillimakkaraa kesän aikana.
Kotimaista lihaa kesägrilliin – se on vastuullinen valinta, muistuttaa kotieläinasiamies Jukka Rantala.
Kuusi syytä, miksi grilliin kannattaa valita kotimaista:
1. Kotimainen ruoka työllistää
Ruokaketju Suomessa työllistää 300 000 suomalaista.
2. Kotimainen ruoka on vastuullista
Ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointi ovat kotimaisen tuotannon arvoja
3. Kotimainen ruoka on lähellä tuotettua
Kun valitset lautasellesi lähellä tuotettua, tiedät mitä syöt. Lähellä tuotetut elintarvikkeet on helppo jäljittää.
4. Kotimainen ruoka kasvaa sovussa ympäristön kanssa
Kotimaisen ruuan tuottaminen sitoo hiiltä Suomessa. Suomessa riittää vettä yllin kyllin ruuan tuotantoon.
5. Kotimainen ruoka on maukasta
Lyhyt, valoisa kesä kasvattaa ruokaan oman arominsa. Suomessa kasvaa pohjoisen erikoiskasveja rukiista mesimarjaan.
6. Kotimainen ruoka on turvallista
Suomalainen elintarvikevalvonta ja -tarkastus takaavat turvalliset tuotteet. Lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita käytetään Suomessa monia muita maita vähemmän. Maaperä, ilma ja vesi ovat puhtaita.
Lisätietoja: kotieläinasiamies Jukka Rantala, 040 715 8710
Lähteet:
Antibioottien käyttö: EMA:n eli European Medicines Agency:
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Report/2016/10/WC500214217.pdf
Lihan kulutus: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy