Takaisin Juureksia arkeen ja juhlaan

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Juureksia arkeen ja juhlaan

20.11.2020

Avomaan viljelijät nostivat juuressadot varastoihinsa lokakuussa, ja nyt niitä riittää monipuolisesti koko talvikauden ajaksi. Aika moni suomalainen on tottunut käyttämään juureksia lähes päivittäin, mutta aika yksipuolisesti ja pieniä määriä. Joulun juhlakautenakin juureksia maistellaan useimmiten vain rosollina ja lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Juurestottumuksia on syytä ravistella!

Kannattaa aloittaa siitä, että tutustuu kaupan juuresvalikoimiin. Varmasti löytyy jotain, jota ei ole vielä edes maistanut. Oranssi porkkana on saanut rinnalleen violetteja, keltaisia, punaisia ja valkoisia lajitovereita. Punaisen punajuuren vaihtoehtoina kasvatetaan raidallista, keltaista ja valkoista juurikasta. Toki ihan joka kaupasta ei kaikkia värejä löydy, mutta monista kyllä.

Kymmeniä vaihtoehtoja

Palsternakkaa ja mukulaselleriä saa muhkeina, kokonaisina juureksina, ei enää vain pilkottuina palasina. Pysähdy kokeilemaan, miltä maistuu lanttu tai nauris. Juureksiin kuuluvat myös retiisit ja retikat, mustajuuri ja piparjuuri. Maa-artisokan voi tässä yhteydessä myös mainita. Sekin on maan alla kasvatettu kauden kasvis.

Juuripersilja on vienyt monen sydämen välittömästi, kun siihen kerran on tutustunut. Siinä on aivan omanlaisensa juureva aromi ja miellyttävän kiinteä rakenne. Juuripersiljan maussa tunnistaa samaa ryhdikkyyttä ja ytimekkyyttä kuin yrttinä käytettävässä persiljassa. Juuripersilja on vanha viljelykasvi, joka on tehnyt uuden tulemisen.

Paahda ja höyrytä, mausta ja täydennä

Höyrykypsentäminen ja uunissa paahtaminen tuovat juuresten maut esiin houkuttavalla tavalla. Moni juures yhdistyy sopuisasti perunan kanssa. Pähkinät, mantelit ja siemenet käyvät kavereiksi. Timjami ja rosmariini toimivat aina. Porkkanan maustavat fenkoli ja anis. Joulukautena palsternakkaa ja lanttua pukevat piparkakuista tutut mausteet: inkivääri, neilikka ja kaneli.

Paahda värikkäitä juureksia uunissa yhdessä ruusukaalien kanssa. Pyöräytä kasvikset öljytilkassa, mausta suolalla, lisää yrttien oksia, sipulia ja valkosipulia mukaan. Öljyn voi yhdistää viinietikan tai balsamicon kanssa ja maustaa lakritsijauheella ja fenkolinsiemenillä. Uunissa paahdetut juurekset toimivat lämpimän salaatin pohjana, jota täydentävät juustot ja pähkinät.

Joulujuuresviikkoa vietetään viikolla 48 (23.–29.11.2020).

Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat:

Punajuurigratiini  

Raitajuurta carpaccion tapaan

Jouluinen juuresterriini

Paahdetut juuripersiljat


Mika Virtanen

asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys

kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit

+358 20 413 2468

+358 40 054 4728