Takaisin MTK:n nautaverkosto: Suomen jätettävä EU-komission vaatimukset noudattamatta – eläinpalkkiouudistuksesta luovuttava

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK:n nautaverkosto: Suomen jätettävä EU-komission vaatimukset noudattamatta – eläinpalkkiouudistuksesta luovuttava

12.01.2022

MTK:n nautaverkosto vaatii, että Suomi ei noudata EU-komission vaatimuksia ottaa käyttöön eläinpalkkiojärjestelmän muutokset vuonna 2022. Toteutuessaan eläinpalkkiouudistus johtaisi siihen, että viljelijät asetettaisiin eriarvoiseen asemaan ja tukea maksettaisiin sen mukaan, milloin eläin on syntynyt. Ehdotus on pöyristyttävä ja vastoin viljelijän oikeustajua. 

Nautaverkoston puheenjohtaja Jaakko Isomäki vaatii, että Suomen on lopetettava EU:n nöyristely. 

-    EU-komissio käyttäytyy siirtomaaisännän elkein ja yrittää pakottaa suomalaiset taipumaan. On täysin kohtuutonta suomalaista talonpoikaa kohtaan vaatia muuttamaan hyvin toimiva järjestelmä kesken ohjelmakauden. 

Suomessa on käytössä toimiva tukijärjestelmä, joka pohjautuu toimiviin tietojärjestelmiin ja eläinrekisteriin, jonka pohjalta eläimille on tähän saakka tukea maksettu.
 
-    Uusi ohjelmakausi alkaa 2023, joten suuret muutokset eläinpalkkioiden hakuun tässä vaiheessa ovat järjettömiä. Asian hoitamisesta on annettu ministeri Lepänkin taholta toiveita, joten tuottajien kannalta asia on saatava hoidettua kansallisin keinoin, vaatii Isomäki. 

MTK:n nautaverkosto vaatii ministeri Leppää ja hallitusta tekemään välittömästi päätöksen, jonka mukaan Suomi jatkaa vanhoilla ehdoilla.  

Lisätietoja: Jaakko Isomäki, MTK:n nautaverkoston puheenjohtaja, p. 040 554 7319  
Saara Patama, asiantuntija, MTK, p. 044 053 9285