null Vastuuvakuutettu EU-avustaja auttaa tukihaussa

Artikkeli – Jäsenyys

Vastuuvakuutettu EU-avustaja auttaa tukihaussa

25.3.2021

MTK:n kouluttamat EU-avustajat auttavat viljelijöitä tukihaussa. Koulutetut avustajat ovat usein itsekin viljelijöitä ja neuvovat MTK:n jäseniä edulliseen jäsenetuhintaan.

MTK:n kouluttamat EU-avustajat antavat jäsenille tukineuvontaa

EU-avustajat auttavat viljelijöitä tukihaussa. Suurimmalla osalla EU-avustajista on mahdollisten virheiden varalta vastuuvakuutus.

MTK ja maataloustuottajien liitot ovat kouluttaneet EU-avustajia vuodesta 1995. Useimmat EU-avustajat ovat itsekin viljelijöitä. He voivat periä palkkionsa tunti- tai hakemusperusteisena. Yleensä palkkiot ovat hyvin edullisia ja palvelun hintaan sisältyy jäsenetua.

Täyttöapua haluavan kannattaa ottaa yhteyttä EU-avustajaan hyvissä ajoin ennen tukihaun päättymistä. Osa EU-avustajista avustaa viljelijöitä myös tukivalvonnoissa ja tukipäätöksistä valitettaessa.

Vakuutuksesta turvaa hakijalle ja avustajalle

MTK on ottanut Maatalouden EU-avustajien ryhmävakuutuksen. Vakuutukseen kuuluakseen EU-avustajan pitää olla MTK-yhdistyksen jäsen ja tuottajaliiton hyväksymä avustaja. EU-avustajan palveluja käyttävän kannattaa tarkistaa vakuutustilanne avustajalta tai omasta tuottajaliitosta.

Vastuuvakuutus on voimassa vain silloin, kun avustajan lisäksi myös avustettava on jäsenmaksun maksanut MTK-yhdistyksen jäsen. Vakuutus koskee vain päätukihakua.

Vakuutus korvaa tuenmenetyksen, joka aiheutuu avustajan virheellisestä toiminnasta hakemuksia täytettäessä. Pienin korvattava vahinko on 500 euroa. Vahinko korvataan 250 euron omavastuun ylittävältä osin aina 50 000 euroon saakka (15.3.2016 alkaen).

Vahinkojen määrä laskenut

Vahinkojen määrä on nyt laskenut, mutta uuden ohjelmakauden alussa 2015–2016 EU-avustajavakuutuksessa sovittu enimmäiskorvausmäärä ylittyi ja siitä johtuvaa vanhaa velkaa on edelleen maksettu pois.

Tukihakemusten täytössä avustavat myös ProAgria maaseutukeskusten neuvojat ja yksityiset neuvojat.

Lisätietoja: 

  • MTK-liitot
  • Perttu Pyykkönen, MTK puh. 0400 754 928
  • Sami Myyrä, LähiTapiola puh. 040 5515 904

Lue lisää EU-avustajista ja katso oman alueesi EU-avustajat vuonna 2022

Katso oman alueesi EU-avustajien yhteystiedot 2022 MTK-Etelä-Pohjanmaa

aiheet: neuvonta ja lakipalvelut