Sisältöjulkaisija

angle-left null Vastuuvakuutettu EU-avustaja auttaa tukihaussa

Artikkeli - Jäsenyys

Vastuuvakuutettu EU-avustaja auttaa tukihaussa

28.3.2019

MTK:n kouluttamat EU-avustajat auttavat viljelijöitä tukihaussa. Koulutetut avustajat ovat usein itsekin viljelijöitä ja neuvovat MTK:n jäseniä edulliseen jäsenetuhintaan.

MTK:n kouluttamat EU-avustajat antavat jäsenille tukineuvontaa

EU-avustajat auttavat viljelijöitä tukihaussa. Suurimmalla osalla EU-avustajista on mahdollisten virheiden varalta vastuuvakuutus.

MTK ja maataloustuottajien liitot ovat kouluttaneet EU-avustajia vuodesta 1995. Useimmat EU-avustajat ovat itsekin viljelijöitä. He voivat periä palkkionsa tunti- tai hakemusperusteisena. Yleensä palkkiot ovat hyvin edullisia ja palvelun hintaan sisältyy jäsenetua.

Täyttöapua haluavan kannattaa ottaa yhteyttä EU-avustajaan hyvissä ajoin ennen tukihaun päättymistä. Osa EU-avustajista avustaa viljelijöitä myös tukivalvonnoissa ja tukipäätöksistä valitettaessa.

Vakuutuksesta turvaa hakijalle ja avustajalle

MTK on ottanut Maatalouden EU-avustajien ryhmävakuutuksen. Vakuutukseen kuuluakseen EU-avustajan pitää olla MTK-yhdistyksen jäsen ja tuottajaliiton hyväksymä avustaja. EU-avustajan palveluja käyttävän kannattaa tarkistaa vakuutustilanne avustajalta tai omasta tuottajaliitosta.

Vastuuvakuutus on voimassa vain silloin, kun avustajan lisäksi myös avustettava on jäsenmaksun maksanut MTK-yhdistyksen jäsen.

Vakuutus korvaa tuenmenetyksen, joka aiheutuu avustajan virheellisestä toiminnasta hakemuksia täytettäessä. Pienin korvattava vahinko on 500 euroa. Vahinko korvataan 250 euron omavastuun ylittävältä osin aina 50 000 euroon saakka (15.3.2016 alkaen).

Vahinkojen määrä noussut

Vakuutuskaudella 2015–2016 EU-avustajavakuutuksessa sovittu enimmäiskorvausmäärä on ylittynyt. Vahinkoja on tapahtunut normaalia enemmän uuden EU-ohjelmakauden alettua. Tämän seurauksena tulevien vuosien EU-avustajamaksuja joudutaan korottamaan.

Tukihakemusten täytössä avustavat myös ProAgria maaseutukeskusten neuvojat ja yksityiset neuvojat.

Lisätietoja: 

  • MTK-liitot
  • Matti Voutilainen, MTK 0400 672 807
  • Sami Myyrä, LähiTapiola 040 5515 904

Lue lisää EU-avustajista ja katso oman alueesi EU-avustajat

Katso oman alueesi EU-avustajien yhteystiedot MTK-Etelä-Pohjanmaa MTK-

aiheet: neuvonta ja lakipalvelut