Takaisin MTK:n ja Töitä Suomesta Oy:n kausityökriisihanke valittiin Euroopan parhaaksi hankkeeksi

Tiedote – Kansainvälinen toiminta

MTK:n ja Töitä Suomesta Oy:n kausityökriisihanke valittiin Euroopan parhaaksi hankkeeksi

04.12.2023

KoroKausi-hanke palkittiin 4. joulukuuta yhtenä Euroopan parhaana maaseutuhankkeena Agricultural & Rural Inspiration Awards -gaalassa Brysselissä. Hanke voitti älykäs ja kilpailukykyinen maatalous -kategorian.

MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin ja metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola olivat vastaanottamassa palkintoa Brysselissä.
MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin ja metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola olivat vastaanottamassa palkintoa Brysselissä.

Koronaviruksen aiheuttama pandemia oli globaali kriisi, mutta erityisesti suomalainen maaseutu kohtasi vuoden 2020 alussa yllättävän haasteen. Rajojen sulkeuduttua maasta puuttui tuhansia kausityöntekijöitä. Ongelman ratkaisemiseksi aloitettiin nopealla aikataululla KoroKausi-hanke.

Hankkeen onnistuminen huomioitiin myös Suomen ulkopuolella, josta viimeisimpänä osoituksena oli maanantaina Brysselissä jaettu tunnustus.

”Olen iloinen, että hankkeemme pystyi auttamaan hurjaa määrää maatiloja selviämään kriisistä ja jatkamaan koronakauden jälkeen entistä vahvempana. Hanke oli poikkeuksellinen ja voitto on kunnianosoitus kaikille kausityökriisin ratkaisemisessa mukana olleille”, toteaa hankkeesta vastannut MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Korona-aikana Suomi oli monella tapaa poikkeustilanteessa. Taudin jyllätessä myös ruoantuotanto ja huoltovarmuus herättivät huolta. Yhteiskunta heräsi rajojen sulkeuduttua yllättävään tilanteeseen, josta maaseudulta puuttui 16000 kausityöntekijää.

MTK sai kriisissä nopeasti maaseutuohjelman hankerahoituksen ja aloitti yhdessä kriisin ratkaisuun perustetun Töitä Suomesta Oy:n kanssa työvoiman hankkimisen maatiloille. Työvoimaa hankittiin laajan verkoston avulla kotimaasta. Lisäksi MTK loi koronaturvallisen tilauslentomallin ja järjesti lukuisia tilauslentoja yhdessä Töitä Suomesta Oy:n kanssa Ukrainasta.

”Tilojen hätä oli vuoden 2020 keväällä suurta, mutta hankkeen avulla apua saatiin nopeasti järjestettyä. Keskeistä onnistumisessa oli sujuva yhteistyö järjestöjen ja viranomaisten kesken. Erityisesti maa- ja metsätalousministeriön rooli oli äärimmäisen tärkeä”, kertoo MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.

KoroKausi-hanke palkittiin Agricultural & Rural Insipiration Awards -finaalissa älykäs ja kilpailukykyinen maatalous -kategoriassa.

”Olemme iloisia voitosta ja haluamme vielä kiittää kaikkia hankkeessa työskennelleitä huippuasiantuntijoita”, kertovat hanketta Brysselissä edustaneet Wallin ja Mäki-Hakola.

Gaalassa jaettiin palkinnot kaikkiaan viidessä kategoriassa, joista yksi oli yleisöäänestys.

Lue lisää.


Marko Mäki-Hakola

metsäjohtaja

linjan yleisjohto

+358 20 413 3701

+358 40 502 6810