Grillattu broileriperhonen ja yrtti-valkosipulikastiketta
Resepti
Grillattu broileriperhonen ja yrtti-valkosipulikastiketta
4 annosta
Grillattu broileriperhonen
1 kokonainen (jyvä)broileri (noin 1,3 kg)
Rub eli kuivamausteseos
2 rkl savupaprikajauhetta
2 rkl chilijauhetta
2 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl oreganoa
2 rkl suolaa
2 rkl jauhettua mustapippuria
2 rkl sokeria
Aseta broileri työlaudalle selkäpuoli ylöspäin. Poista broilerin selkäranka leikkaamalla tukevilla saksilla rangan molemmilta puolilta. Käännä vatsaontelo alaspäin ja paina broileri litteäksi. Kuivaa broileri talouspaperilla. Sekoita rubin ainekset keskenään ja hiero mausteseosta reilusti broilerin sisä- ja ulkopinnoille. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
Lämmitä grilli kuumaksi, noin 250 asteeseen. Grillaa broileria kuumassa grillissä molemmin puolin 3–4 minuuttia. Kun lintu on saanut riittävästi väriä, jatka kypsentämistä epäsuorassa lämmössä noin 150 asteessa silloin tällöin käännellen, kunnes sisälämpömittari näyttää 68 astetta. Tähän kuluu noin 45 minuuttia. Kypsyyden voit testata myös pistämällä veitsellä reiden paksuun osaan tai rintafileen paksuimpaan kohtaan. Broileri on kypsää, kun sisältä tuleva neste on kirkasta. Anna lihan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.
Yrtti-valkosipulikastike
Majoneesi
1 kananmuna
2 tl dijoninsinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
2 ½ dl rypsiöljyä
Maustamiseen
1 kokonainen valkosipuli
1 dl turkkilaista jogurttia
1–2 kesäsipulia varsineen
1½ dl yrttejä (lehtipersiljaa, basilikaa, timjamia)
suolaa, mustapippuria
Leikkaa valkosipulin yläosasta noin 1 cm pois niin, että kynsien kärjet paljastuvat. Voitele pinta rypsiöljyllä ja paketoi alumiinifolion sisään. Kypsennä pakettia grillissä epäsuorassa lämmössä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja purista valkosipulin kynnet kuoristaan. Soseuta haarukalla.
Laita kaikki majoneesin ainekset sauvasekoittimen kulhoon. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä se. Nosta sekoitinta hitaasti ylöspäin ja anna laitteen käydä, kunnes kaikki öljy on imeytynyt majoneesiin. Lisää jogurtti, paahdettu valkosipuli sekä hienonnetut sipulit ja yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla.
Resepti: Kati Laszka
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802