null Heikki Haavisto on kuollut

Uutinen

Heikki Haavisto on kuollut

22.7.2022

MTK:n pitkäaikainen puheenjohtaja, ministeri Heikki Haavisto on kuollut. Haavisto menehtyi pitkäaikaisten sairauksien uuvuttamana tänään perjantaina Raision sairaalassa. Haavisto oli kuollessaan 86-vuotias.

Heikki Haavisto teki pitkän uran Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa toimien sen puheenjohtajana vuosina 1975-1994 – lähes kahden vuosikymmenen ajan. Puheenjohtajan tehtävästä keskustalainen Haavisto siirtyi toukokuussa 1993 ulkoministeriksi Esko Ahon hallitukseen. Samalla hänestä tuli keskeinen neuvottelija Suomen EU-jäsenyyden ratkaisuvaiheissa.

EU-jäsenyyden ehdot olivat neuvotteluissa Suomen maatalouden kohtalon kysymys. Haavistolle oli neuvotteluissa tärkeintä varmistaa, että edellytykset laajalle kotimaiselle tuotannolle säilyisivät myös jäsenyyden oloissa.

Suomen jäsenyyden jo toteuduttua, Haavisto joutui luopumaan ministerin tehtävästä saatuaan vakavan sairauskohtauksen. Toivuttuaan aivoverenvuodon seurauksista Haavisto käytti eläkepäiviään osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun ja muun muassa muistelmiensa kirjoittamiseen. Vielä viime vuosikymmenellä hän oli tuttu näky MTK:n vuosijuhlissa.

Haavistolla oli uransa aikana MTK:n lisäksi korkeita luottamustehtäviä muun muassa Metsäliitossa, Pellervo-seurassa ja Raision Tehtaissa.

MTK-yhteisö kunnioittaa entisen puheenjohtajansa muistoa ja ottaa osaa hänen läheistensä suruun.

 aiheet: mtk, heikki haavisto