Takaisin Ilmasto ja ravitsemus – ruokakassit puntarissa 9.2.2022 - Katso tallenne!

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Ilmasto ja ravitsemus – ruokakassit puntarissa 9.2.2022 - Katso tallenne!

10.02.2022

MTK ja S-ryhmä julkaisivat yhteistyössä Envitecpolis Oy:n kanssa uuden selvityksen ruuan ilmastovaikutuksista suhteessa ravitsemukseen. Tarkoituksena oli herättää keskustelua, kannustaa kokonaisvaltaiseen ruokavalion tarkasteluun ja pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja. 
Webinaari ja paneelikeskustelu järjestettiin 9.2.2022. Katso tallenne.

Webinaari on päättynyt. Katso tallenne. 

Selvityksessä hyödynnettiin S-ryhmän ostodataa, jonka pohjalta Envitecpolis otti tarkasteluun neljä erilaista ostoskassia kuvaamaan erilaisten ostajaprofiilien elintarvike- ja ruoka-ainevalintoja. Kauppakassien sisältöjä vertailtiin ravitsemussuositusten mukaiseen ruokakassiin. Mukana ei ollut pelkkää vegaanista tai kasviskassia, sillä tällainen ostoskassi tuotteineen ei erottunut kaupan datasta. 

Vertailussa lapsiperheiden ja iäkkäiden ruokakasseista syntyi päästöjä eniten suhteessa ravintoaineiden saantiin – mutta eri syistä. Mitä monipuolisempi ruokakassi, sitä varmemmin se on myös ravitsemuksellisesti rikkaampi ja ympäristön kannalta fiksumpi. Ravitsemussuositusten mukainen kassi pärjäsi vertailussa hyvin.

Selvitys tuo uutta ulottuvuutta ilmasto- ja ruokakeskusteluun. Mitä enemmän ruuasta puhutaan, sen parempi, alleviivasi avauspuheenvuorossaan MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, maanviljelijä Eerikki Viljanen.

 

Vasemmalta Eerikki Viljanen, Sampo Päällysaho, Oras Tynkkynen, Senja Arffman, Anni-Mari Syväniemi, Samuli Karjula, Maijaliisa Erkkola ja Heidi Siivonen.

Webinaarin juonsi ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen ja paneelikeskustelun moderoi Ruokatieto ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi. Loppupuheenvuorossaan S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho otti esiin kaupassa näkyvät trendit.

Paneelikeskusteluun osallistuivat vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta, toimitusjohtaja Samuli Karjula Satokausikalenterista ja ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta. 

Ruokakassien ympäristövaikutuksia kuvataan hiilijalanjäljellä ja ravintosisältöä tarkastellaan ravintoainetiheyden ja CO2-ravintoainetiheysindeksin avulla. 
-------------------

Ohjelma keskiviikkona 9.2. klo 9-10.30

Tilaisuuden juontaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. 

 • 9.00 - 9.05    Tilaisuuden avaus, Eerikki Viljanen, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja
   
 • 9.05 - 9.25    Ruokakassivertailun tulokset, Senja Arffman, johtava asiantuntija, hiililaskenta, Envitecpolis Oy
   
 • 9.25 - 9.35    Aikaa kysymyksille
   
 • 9.35 - 10.20  Paneelikeskustelu
  Maijaliisa Erkkola, ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto  
  Samuli Karjula, toimitusjohtaja, Satokausikalenteri   
  Oras Tynkkynen, vanhempi neuvonantaja, Sitra  

  Paneelikeskustelun vetää Ruokatieto ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi. 
   
 • 10.20 - 10.30  Webinaarin päätös, Sampo Päällysaho, päivittäistavarakaupan johtaja, S-ryhmä.

#ilmastojaravitsemus   

-------------------------

Panelistit

Maijaliisa Erkkola

Kuva: Veikko Somerpuro
 

Maijaliisa on ravitsemustieteen professori Helsingin yliopiston Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla. Maikki tutkii ryhmänsä kanssa lasten ja perheiden ravitsemusta sekä ruoankäytön ja muiden elintapojen väestöryhmittäisiä eroja. Meneillään olevia hankkeita ovat muun muassa S-ryhmän asiakasomistajien ostoaineistoa hyödyntävä LoCard-tutkimus sekä Ruoka-askel-hanke, jossa kehitetään kestävän ruokajärjestelmän toimintamallia varhaiskasvatukseen. Maikille tärkeitä teemoja ovat perheateriat, joukkoruokailu sekä kollektiivinen vastuu väestön tasa-arvoisesta hyvinvoinnista.

Samuli Karjula

Samuli on perustanut suomalaisten kulutustottumuksia muuttaneen Satokausikalenterin.  Hänellä on useiden vuosien kokemus ruokaviestinnästä ja yhteistyöstä suomalaisten alkutuottajien, elintarvikebrändien ja ruokakauppojen kanssa. Satokausikalenteri tavoittaa kuukausittain lähes 700 000 paremmista ostopäätöksistä kiinnostunutta suomalaista. Samuli on Satokausikalenterin toimitusjohtaja.

 

Oras Tynkkynen

Kuva: Miikka Pirinen

Oras työskentelee Sitrassa kestävyysratkaisujen vanhempana neuvonantajana ja kestävyysalan asiantuntijapalveluja tarjoavassa Tyrskyssä hallituksen puheenjohtajana. Aiemmin hän on vaikuttanut mm. valtioneuvoston ilmastopoliittisena asiantuntijana ja kansanedustajana. Tynkkynen on osallistunut sosiaalisessa mediassa aktiivisesti keskusteluun ruuan ja maatalouden ilmastohaasteista.

 

 

Webinaarin aineisto:
 

---------------------

 

Senja Arffman, johtava asiantuntija, hiililaskenta, Envitecpolis Oy, puh. 050 353 1818, senja.arffman(at)envitecpolis.fi

Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, puh. 040 568 8802, heidi.siivonen(at)mtk.fi

Sampo Päällysaho, päivittäistavarakaupan johtaja, S-ryhmä, puh. 010 768 0665, sampo.paallysaho(at)sok.fi

Lisätietoja myös MTK:n asiantuntijoilta (ks. alla)  ja Hanna Leppäniemeltä, viestintäpäällikkö, S-ryhmä, hanna.leppaniemi@sok.fi, 0400 998 133 

 Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

Klaus Hartikainen

jäsenviestintäpäällikkö

jäsenviestinnän koordinointi ja toteutus

+358 20 413 2316

+358 40 169 2060

Jukka Rantala

asiantuntija, ilmasto ja ympäristö

ilmastonmuutos ja tukivalmistelu

+358 20 413 2350

+358 40 715 8710

aiheet: ilmastonmuutos, ruoka, hiilijalanjälki, ravitsemus, ravintoaineet, ravintoainetiheys, ravintoainetiheysindeksi, hiilipäästöt, ruuanravitsemus