null MTK:n järjestöuudistus konkretisoituu vuonna 2021

Uutinen – Jäsenyys

MTK:n järjestöuudistus konkretisoituu vuonna 2021

21.12.2020

MTK:n järjestöuudistusta on valmisteltu yli kolme vuotta. Kaikki päätökset on tehty yksimielisesti ja ensi vuonna uudistus astuu käytännössä voimaan. Uuteen jäsenmaksujärjestelmään liittyen viimeinen tarvittava päätös oli, kun MTK:n valtuuskunnan syyskokous päätti edunvalvontamaksujen tasot vuodelle 2021 marraskuun kokouksessaan.  Uuteen jäsenmaksujärjestelmään liittyen viimeinen tarvittava päätös oli, kun MTK:n valtuuskunnan syyskokous päätti edunvalvontamaksujen tasot vuodelle 2021 marraskuun kokouksessaan.

Uusi jäsenmaksujärjestelmä edellyttää kaikkien MTK:oon kuuluvien yhdistysten sääntöjen muuttamista ja kulunut vuosi ja erityisesti syksy onkin ollut vilkas vuosi yhdistyksissä ja myös keskusliitossa. Muutaman yhdistyksen osalta tehdään vielä pieniä tarkennuksia, mutta käytännössä urakka on valmis. Iso kiitos kaikille yhdistyksille esimerkillisestä toiminnasta, järjestö osoitti voimansa tässäkin kohtaa.

Uuden jäsenmaksujärjestelmän myötä osalla tiloista jäsenmaksu laskee, mutta osalla tiloista, varsinkin isoilla kotieläintiloilla, jäsenmaksuissa voi olla myös osassa Suomea nousujakin. Olennaista on kuitenkin se, että edunvalvontamaksu, joka muodostaa pääosan jäsenmaksusta tuottajayhdistyksissä kerätään täsmälleen samoilla perusteilla koko maassa. Samanlainen tila maksaa siis suunnilleen yhtä suurta jäsenmaksua riippumatta siitä, missä päin tila on. Tällä hetkellä näin ei ole ja järjestelmä on haluttu uusia arvojemme mukaisesti oikeudenmukaiseksi ja tasa-arvoiseksi.
 

Oivasta jäsenten oma kanava MTK:oon


Uuden jäsenmaksujärjestelmän runko on Oiva, kaikkien MTK:n jäsenten yhteinen jäsenpalvelualusta. Oiva, samoin kuin koko järjestöuudistus on myös paljon muuta kuin jäsenmaksujärjestelmän uudistus.

Oiva avataan yhdistysten jäsenvastaaville heti vuoden alussa ja tammikuulle toivon yhdistyksissä varattavan vielä vähän aikaa jäsentietojen ja erityisesti puuttuvien kotieläintietojen tarkistamiseen. Olemme saaneet kyllä hyvin Ruokavirastoista viranomaistietoja, mutta tässä käynnistysvaiheessa tarvitaan yhdistysten panosta myös. Ottaen huomioon kuinka hienosti Y-tunnusten keruu onnistui, niin uskon tämän jäsentietojenkin viimeistelyn onnistuvan. Se vaatii meiltä kaikilta ja myös jäseniltä pitkämielisyyttä, mutta kunhan saadaan Oiva rullaamaan kunnolla, on siitä koko järjestölle, sekä edunvalvonnalle että jäsenpalveluille valtava hyöty.
 

Koulutus ja jäsenedut uusiutuneet myös


Oiva toimii samalla sähköisenä jäsenkorttina, josta jokainen jäsen voi itse tarkistaa omien jäsentietojensa ajantasaisuuden. Sieltä löytyy koulutuskalenteri ja tietoa muista ajankohtaisista tapahtumista sekä informaatiota jäsenpalveluista ja -eduista. Jäsenpalveluun on rakenteilla myös vuorovaikutteisia asiantuntijakanavia.

MTK on uusinut koulutusstrategiansa ja entistä enemmän pyrimme tarjoamaan koulutusta ja ajankohtaistietoa, joka suoraan hyödyttää jäseniä heidän omassa yritystoiminnassaan.
MTK Hankinnat Oy:n ensimmäinen vuosi on myös käynnistynyt hienosti. Jäsenetupaletti rupeaa olemaan jo varsin hyvä ja vuodenvaihteen jälkeen tulee muutama uusi, jolloin kattavuus on entistä parempi. Koulutusta ja jäsenetuja on tarkasteltu yksityiskohtaisemmin tämän uutiskirjeen muissa artikkeleissa.

Kaikella tällä haemme sitä, että kaikki jäsenelle tärkeä tieto olisi helposti ”yhden Oivan takana”. Järjestelmän kehittämiseen on panostettu paljon ja sen avulla otamme aidosti digiloikan jäsensuhteidemme hoidossa. Koronapandemian myötä Teams-yhteydet on otettu jo laajasti käyttöön, mutta Oivan myötä pääsemme varmasti vielä paljon paremmin hyödyntämään modernien teknologioiden tarjoamia mahdollisuuksia.
 

Viestintään panostetaan


Kuluneen vuoden aikana keskusliitto on panostanut sähköiseen jäsenviestintään järjestön edunvalvonnasta ja tämä jatkuu ja systematisoituu ensi vuonna. Joka kuukauden ensimmäinen torstai on jäsenilta Teamsilla ja lisäksi on tulossa markkinakatsauksia ja jäsenwebinaareja niin maatalouspolitiikasta, metsästä kuin maankäyttöön ja ympäristöasioihinkin liittyen.
Järjestöuudistukseen liittyen toteutamme vielä erillisen viestintäkampanjan helmi-maaliskuulla, jotta kaikilla jäsenillä on mahdollisuus saada tietoa, miten ja miksi jäsenmaksut muuttuvat ja mitä jäsenmaksun vastineeksi saa. Kampanjalla pyrimme hankkimaan myös uusia jäseniä.
 

Tehot irti organisaatiosta ja tunnetta mukaan


Järjestöuudistuksella haemme myös sitä, että pystymme tekemään entistä paremmin yhteistyötä yli kaikkien rajojen niin järjestön sisällä kuin ulkopuolellakin. Kaikki edellä mainittu Oivaan, koulutukseen, viestintään ja muihin asioihin liittyen tähtää siihen, että pystyisimme tekemään asiat yhtenäisemmin, kustannustehokkaammin ja entistä vaikuttavammin. Valvomaan siis entistä paremmin jäsentemme etuja, sillä sitä ei tee kukaan muu.


Nyt on käytetty paljon aikaa ja resursseja teknisiin uudistuksiin, jotka ovat olleet välttämättömiä. Nyt on kuitenkin aika siirtää painopiste yhdessä tekemiseen ja positiivisen mielikuvan luomiseen siitä, että meidän jäsenillämme on ratkaisun avaimet mm. ympäristö- ja ilmastohaasteisiin.
MTK pysyy vahvana vaikuttajana vain, jos saamme pidettyä mahdollisimman ison osan maatalousyrittäjistä ja metsänomistajina jäseninämme, ja jos näymme ja kuulumme joka puolella Suomea ja erityisesti siellä, missä päätöksiä tehdään.

Yhteistyössä ja yhtenäisyydessä on järjestön voima.Perttu Pyykkönen

Järjestötoiminnan johtaja

vastuualueen yleisjohto

+35820 413 2520

+358400 754 928

Jyrki Wallin

toiminnanjohtaja

+35820 413 2307

+35850 522 5207

aiheet: mtk, järjestöuudistus

Suositellut artikkelit

Maaliskuun alussa jäsenille auennut Oiva on kaikkien MTK:n jäsenten yhteinen jäsenpalvelualusta. Tervetuloa tutustumaan!

MTK on jäseniämme, suomalaisia maanviljelijöitä, metsänomistajia ja maaseudun muita yrittäjiä varten. Yksi osa toimintaamme on panostaa jäsenpalveluiden ja -etujen kehittämiseen. MTK:n valtuuskunnan...

Uudistamme jäsenpalvelujamme alkuvuodesta 2021. Mtk.fi-kirjautuminen ja Omat tiedot -sivu uudistuvat samalla.