Juureksia jouluun järjellä ja tunteella
Tiedote
Juureksia jouluun järjellä ja tunteella
28.11.2022
Juurekset kuuluvat tänä vuonna joulukauteen ehkä perustellummin kuin milloinkaan. Kotien ruokavalinnoissa painottuvat nyt järkivalinnat, koska niin ruuan kuin energiankin hinnat ovat nousseet. Kun etsitään fiksuja vaihtoehtoja, nousevat juurekset, peruna, sipulit ja kaalit ihan ykköskaartiin. Nämä ovat se runko, jota sitten täydennetään muilla ruokatarvikkeilla, jotta terveellinen ja turvallinen ruokavalio toteutuu.
Vanhaa ja uutta vaihdellen
Juhlakautena ruokaan liittyy tavallista enemmän tunnetta, lohtua tuovia muistoja ja nostalgiaa. Rosollia, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa syödään jouluna lähes jokaisessa kodissa juuri tästä syystä. Koska joulukausi on pitkä, adventin ja loppiaisen välissä ehtii nauttia juureksista monin, jopa aivan uusinkin tavoin. Silti niistä välittyy tuttu lämpö, vastaus turvallisuuden kaipuuseen.
Käytä koko juureskirjoa
Juuresvalikoima tarjoaa vaihtoehtoja. Juuripersilja, nauris, mukulaselleri, palsternakka, mustajuuri, retikat ja retiisit, piparjuuri sekä puna-, raita-, valko- ja keltajuuri, oranssi, violetti, keltainen ja punainen porkkana ansaitsevat jokainen paikkansa. Koko juuresten kirjo on juuri nyt parhaimmillaan. Juurekset kasvoivat viime kesän lämmössä hyvänmakuisiksi. Sadot korjattiin lokakuussa, ja laatu on hyvä.
Keskity ja nauti juuresten käsittelystä
Juurekset ovat helppokäyttöisiä. Kuoripäällisissä juureksissa ja mukuloissa on oma lumonsa. Hyvillä työvälineillä ja kunnon leikkuulaudalla niiden kuoriminen ja paloittelu sujuu. Keskittyminen auttaa ja miellyttävyys lisääntyy, kun taustalla soivat joululaulut tai muu lempimusiikki.
Etsi käteviä oikopolkuja
Esikäsiteltyjen juuresten valikoimat ovat kasvaneet. Yhden ja kahden hengen talouksiin on koottu esimerkiksi valmiiksi pilkottuja juureksia mausteineen niin, ettei hävikkiä synny ja juuresruoka valmistuu kätevästi. Juuressoseiden tarjonta on joulukautena monipuolisimmillaan. Ne ovat oikopolkuja laatikkoihin, sosekeittoihin, pateisiin ja leivontaan.
Juuresten herkullisimmat liittolaiset
Monet juurekset voi yhdistää ruoassa perunaan. Se liitto toimii aina. Pähkinät, mantelit ja siemenet antavat juureksiin täyteläisyyttä ja hyvää suutuntumaa. Leivonnasta tutut joulumausteet käyvät myös juuresruokiin. Ripauta lantulle inkivääriä ja neilikkaa. Mausta porkkana kanelilla ja palsternakka piparkakkumausteseoksella. Yrteistä rosmariini ja timjami ovat varmoja valintoja punajuurelle, rakuuna palsternakalle, siemenmausteista anis ja fenkoli porkkanalle.
Valtakunnallista joulujuuresten viikkoa vietetään viikolla 48 (28.11.– 4.12.2022).
Lisätiedot: Mika Virtanen, MTK, 0400 544728.
Kokeillut ruokaohjeet:
Mika Virtanen
asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys
kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit
+358 20 413 2468
+358 40 054 4728
Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559