Takaisin Juureksia jouluun järjellä ja tunteella

Tiedote

Juureksia jouluun järjellä ja tunteella

28.11.2022

Juurekset kuuluvat tänä vuonna joulukauteen ehkä perustellummin kuin milloinkaan. Kotien ruokavalinnoissa painottuvat nyt järkivalinnat, koska niin ruuan kuin energiankin hinnat ovat nousseet. Kun etsitään fiksuja vaihtoehtoja, nousevat juurekset, peruna, sipulit ja kaalit ihan ykköskaartiin. Nämä ovat se runko, jota sitten täydennetään muilla ruokatarvikkeilla, jotta terveellinen ja turvallinen ruokavalio toteutuu.

Vanhaa ja uutta vaihdellen

Juhlakautena ruokaan liittyy tavallista enemmän tunnetta, lohtua tuovia muistoja ja nostalgiaa. Rosollia, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa syödään jouluna lähes jokaisessa kodissa juuri tästä syystä. Koska joulukausi on pitkä, adventin ja loppiaisen välissä ehtii nauttia juureksista monin, jopa aivan uusinkin tavoin. Silti niistä välittyy tuttu lämpö, vastaus turvallisuuden kaipuuseen.

Käytä koko juureskirjoa

Juuresvalikoima tarjoaa vaihtoehtoja. Juuripersilja, nauris, mukulaselleri, palsternakka, mustajuuri, retikat ja retiisit, piparjuuri sekä puna-, raita-, valko- ja keltajuuri, oranssi, violetti, keltainen ja punainen porkkana ansaitsevat jokainen paikkansa. Koko juuresten kirjo on juuri nyt parhaimmillaan. Juurekset kasvoivat viime kesän lämmössä hyvänmakuisiksi. Sadot korjattiin lokakuussa, ja laatu on hyvä.

Keskity ja nauti juuresten käsittelystä

Juurekset ovat helppokäyttöisiä. Kuoripäällisissä juureksissa ja mukuloissa on oma lumonsa. Hyvillä työvälineillä ja kunnon leikkuulaudalla niiden kuoriminen ja paloittelu sujuu. Keskittyminen auttaa ja miellyttävyys lisääntyy, kun taustalla soivat joululaulut tai muu lempimusiikki.

Etsi käteviä oikopolkuja

Esikäsiteltyjen juuresten valikoimat ovat kasvaneet. Yhden ja kahden hengen talouksiin on koottu esimerkiksi valmiiksi pilkottuja juureksia mausteineen niin, ettei hävikkiä synny ja juuresruoka valmistuu kätevästi. Juuressoseiden tarjonta on joulukautena monipuolisimmillaan. Ne ovat oikopolkuja laatikkoihin, sosekeittoihin, pateisiin ja leivontaan.

Juuresten herkullisimmat liittolaiset

Monet juurekset voi yhdistää ruoassa perunaan. Se liitto toimii aina. Pähkinät, mantelit ja siemenet antavat juureksiin täyteläisyyttä ja hyvää suutuntumaa. Leivonnasta tutut joulumausteet käyvät myös juuresruokiin. Ripauta lantulle inkivääriä ja neilikkaa. Mausta porkkana kanelilla ja palsternakka piparkakkumausteseoksella. Yrteistä rosmariini ja timjami ovat varmoja valintoja punajuurelle, rakuuna palsternakalle, siemenmausteista anis ja fenkoli porkkanalle.

Valtakunnallista joulujuuresten viikkoa vietetään viikolla 48 (28.11.– 4.12.2022).


Lisätiedot: Mika Virtanen, MTK, 0400 544728.
 

Kokeillut ruokaohjeet:

Monikäyttöinen punajuuripesto

 

Juurestimbaalit


Juureslaatikot uusin kujein


Punajuurigratiini

 

Juuripersiljaporkkanaterriini

 


Mika Virtanen

kasvinviljelyasiamies

puutarha-asiat, peltokasvivaliokunnan sihteeri, Juuresten-, Kaalin- ja Sipulintuottajat ry, kasvinsuojeluasiat, torjunta-aineet, kasvinterveysasiat, siemenasiat, kylvösiemenjaoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajiasiat, lannoiteasiat

+35820 413 2468

+358400 544 728

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+35820 413 2385

+35840 848 9559


Suositellut artikkelit

Kotimainen joulu on vastuullinen hyvän mielen valinta. Kotimaisen elintarvikkeen tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä, ja tuttu Sirkkalehti-merkki puolestaan koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia ja myös...

Suomi täyttää huomenna 105 vuotta. Itsenäinen Suomi, paras maa meille suomalaisille, on juhlimisen, vaalimisen ja puolustamisen arvoinen. Itsenäisen Suomen satavuotinen historia on tarina siitä, mihin pieni kansa...

3

04.10.2022

Ruusukaalin aika on nyt

04.10.2022

Ruusukaalin viljelijöillä on parasta aikaa meneillään sadonkorjuu. Suomen olosuhteissa työ tapahtuu käsin, koska kaalinkerät on saatava ennen kovia pakkasia kylmävarastoon sitä mukaa kun niitä valmistuu. Niitä ei voi...

Avomaan kasvisten viljelijät luonnehtivat kasvisten laatua juuri nyt erinomaiseksi. Edelliskesään verrattuna olosuhteet ovat pysyneet kasvun kannalta suotuisina. Tuholaisvaurioiltakin on säästytty. Kausi alkoi...

5

18.01.2022

Sipulia kauden ruokiin

18.01.2022

Kokkauksessa vakioaineksiin kuuluva sipuli on ansainnut kaikki ne ylistyspuheet, joita siitä on kuultu. Sipuli on ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta. Se sopii mitä erilaisimpiin ruokiin ja sitä voi käyttää monin...

Perunoita, porkkanoita, punajuuria, kinkkua, kalaa, kasviksia, maitoa, juustoa, hilloja, lihaherkkuja, jauhoja, suurimoita, siirappia, sokeria, kermaa, kuusen tuoksua, villasukkia ja vaikka mitä. Supisuomalainen joulu...