null Kasvit sitovat hiilidioksidia ilmakehästä

Artikkeli – Maaseutuympäristö

Kasvit sitovat hiilidioksidia ilmakehästä

22.11.2018

Kasvit sitovat hiiltä niin pelloilla kuin metsissä. Pellolla tapahtuva yhteyttäminen eli hiilensidonta tulisi saada osaksi ilmastopolitiikkaa luonnontieteisiin perustuvien laskelmien kautta. Vaikka maan muokkaus kiihdyttää hajotustoimintaa, josta vapautuu kasvihuonekaasuja, sadonmuodostus sitoo aina hiiltä. Siksi maailman ruokajärjestö FAO määrittelee ilmastoälykkään maatalouden ruoantuotannoksi, jossa hyväkuntoisessa pellossa tuotetaan mahdollisimman hyvä sato.

Viljelyn kohdentaminen kasvukuntoisille lohkoille, hyvän sadon tuottaminen sekä nurmiviljely osana maan rakenteen ja hiilivarannon hoitoa on MTK:n resepti peltojen kasvihuonekaasupäästöjen hillintään. Suomessa on paljon vettä, joka luo hyvät edellytykset biomassan tuottamiseen ja hiilen sidontaan metsien lisäksi myös pelloilla. Peltojen kuivatuksesta on kuitenkin huolehdittava, mikä on keskeisintä ilmastonmuutokseen sopeutumista.

 


aiheet: ilmastonmuutos, ilmasto, hiilensidonta, hiili

Suositellut artikkelit

1

10.05.2019

Peltomaan hiilinielu – paljonko?

10.05.2019

Hallitusneuvottelut ovat menossa ja ilmastopolitiikka yksi tärkeimmistä aiheista. Maatalouden kannattavuus on myös otsikoissa. Miten nämä kaksi kytkeytyvät toisiinsa?

Biocode Oy, Mtech Digital Solutions Oy, MTK ja ProAgria esittelevät ilmastoviisasta suomalaista maataloutta Berliinissä 18.-27.1. järjestettävillä Grüne Woche -messuilla. Pääpaino on maatilojen käyttöön...

Kasvit tarvitsevat elääkseen vettä ja hiilidioksidia (CO2), jota ne sitovat ilmakehästä kasvuunsa eli biomassaan – ruokaan, rehuun ja kuituihin. Tähän yhteyttämiseen eli fotosynteesiin tarvitaan auringonvaloa...