Takaisin Kiertotalous ja data kiinnostivat MTK:n seminaarissa 30.5.2023

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Kiertotalous ja data kiinnostivat MTK:n seminaarissa 30.5.2023

08.06.2023

MTK:n ja TREASoURcE-hankkeen järjestämä ’’Yritystoiminnan kehittäminen kiertotalouden ja datan avulla’’ -seminaari kokosi paljon kiinnostuneita kuulemaan kiertotalouden ja datatalouden mahdollisuuksista ruokaketjulle. Monipuolisen tilaisuuden keskiössä oli kaksi paneelikeskustelua ja laaja kaarti alan asiantuntijoita. Tilaisuudessa myös lanseerattiin KiertoaSuomesta.fi -markkinapaikka biopohjaisille sivuvirroille.

Ensimmäinen paneelikeskustelu käsitteli maatalouden kiertotalousratkaisuja. Mukana olivat vasemmalta juontaja Erika Winquist, sekä panelistit Antti Luomala, Matti Marttila, Nelli Pitkänen, Eero Aarresola, Jussi Parviainen, Mari Lukkariniemi sekä Virve Hindström. Kuva: Joel Pesonen
Ensimmäinen paneelikeskustelu käsitteli maatalouden kiertotalousratkaisuja. Mukana olivat vasemmalta juontaja Erika Winquist, sekä panelistit Antti Luomala, Matti Marttila, Nelli Pitkänen, Eero Aarresola, Jussi Parviainen, Mari Lukkariniemi sekä Virve Hindström. Kuva: Joel Pesonen

MTK järjesti hybridiseminaarin  Tampereella 30.5.2023 osana TREASoURcE -hanketta. Tilaisuuden tavoitteena oli jakaa tietoa maa- ja metsätalouden sekä teollisuuden mahdollisuuksista kehittää liiketoimintaa kiertotalouden ja datan avulla. Seminaari pidettiin Työväenmuseo Werstaan kauniissa ympäristössä Tampereella ja striimattiin etäyleisölle.

Tilaisuuden hieman poikkeava ohjelmarunko keräsi kiitosta. Mukana oli kaksi paneelikeskustelua, KiertoaSuomesta.fi  -markkinapaikan lanseeraus sekä esitys vastuullisuusraportoinnista. Tunnelma tilaisuudessa oli innostunut niin esittäjien kuin yleisönkin keskuudessa. Monia loistavia olemassa olevia ratkaisuja sekä uusia ideoita alalle nostettiin esille.

Ensimmäinen paneelikeskustelu käsitteli maatalouden kiertotalousratkaisuja. Mukana oli seitsemän panelistia eri taustoista: pääasiassa asiantuntijoita maa- ja metsätaloussektorilta sekä teollisuudesta. Keskustelu oli hedelmällinen ja siihen tuotiin useita näkökulmia kiertotalouteen niin käytännön tasolta kuin opetusmaailmasta ja tutkimuksenkin puolelta. Ravinteiden kierrätys, biopohjaiset sivuvirrat, biokaasu, logistiikka ja maaseutualueiden liiketoimintamahdollisuudet olivat keskustelun pääteemoja.

Paneelikeskustelun jälkeen kaksi MTK:n asiantuntijaa piti lyhyen esityksen koko ruokajärjestelmää koskevasta vastuullisuusraportoinnista. Heidän puheenvuoronsa olivat täydentävä lisä kehittyvästä maatalouden toimintaympäristöstä. Esitys antoi katsauksen nykyisistä säädöksistä sekä lähivuosina odotettavista olevista muutoksista EU:n ja valtion suunnalta.

MTK:n asiantuntija Heikki Aro (vas.) ja juristi Kimmo Tammi (oik.) kertoivat vastuullisuusraportoinnista. Kuva: Joel Pesonen

Toisen paneelin aiheena olivat datatalouden mahdollisuudet. Panelisteilla oli monipuolista datatalouden taustaa oppilaitoksista yritysmaailmaan. Esille tuotiin erilaisia mahdollisuuksia, joita data tarjoaa maataloudelle sekä ruokaketjulle laajemminkin. Keskustelussa nostettiin myös paljon ideoita datatalouden kehittämiseksi. Asiantuntijat korostivat, että data vaatii jatkojalostamista, jotta sitä voidaan hyödyntää kattavammin – ja tällä saralla riittää vielä kehitettävää. Keskusteluun nousi myös kuluttajien rooli, joka nähtiin tärkeänä elintarvikeketjun kehityksen mahdollistajana ja ajurina.

Tilaisuudessa lanseerattiin uusi digitaalinen markkinapaikka KiertoaSuomesta.fi. Se on palvelu, jonka kautta voi sekä myydä että ostaa biopohjaisia sivuvirtoja (esim. lanta, nurmi, kasvijätteet, hakkuutähteet).  Pääasiallisia kohderyhmiä ovat maa- ja metsätalousyritykset ja elintarviketeollisuus sekä biopohjaisia raaka-aineita käyttävä teollisuus ja julkinen sektori.

- Olemme pyrkineet tekemään alustan, joka on mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä käyttää, kertoi TREASoURcE-hankkeen projektipäällikkö Riina Kärki. Tuore palvelu puhutti tilaisuudessa, moni totesi tämän tyyppisen palvelun tulevan tarpeeseen, jotta materiaalikiertoja saadaan edistettyä.

Linkki markkinapaikkaan täällä.  

Juttu KiertoaSuomesta.fi -palvelusta täällä. 

 TREASoURcE-TREASoURcE-hankkeen projektipäällikkö Riina Kärki esitteli KiertoaSuomesta.fi -alustaa. Kuva: Joel Pesonen

Seminaari herätti paljon huomiota. 40 osallistujaa oli paikan päällä ja yli 70 etäyhteyksin. Osallistujat olivat innostuneita tapahtumasta, ja hieman epätavallinen seminaarirakenne sai paljon hyvää palautetta.

- Saimme hienosti mukaan erittäin asiantuntevia panelisteja ja esittäjiä erilaisista taustoista. Tilaisuudessa keskityttiin ruokaketjuun, joten hieno lisä oli myös se, että suurimmalla osalla lavalla olleista oli itsellään myös maatilataustaa, summasi hankeasiantuntija Nora Berglund.

 

Seminaarista löytyy tallenteet MTK:n Youtube-kanavalta:Riina Kärki

projektipäällikkö

TREASoURcE, KiertoaSuomesta.fi, kiertotalous, biopohjaiset sivu- ja jätevirrat

+358 50 4720 656

Nora Berglund

hanketyöntekijä

TREASoURcE, KiertoaSuomesta.fi, kiertotalous, biopohjaiset sivu- ja jätevirrat

+358 50 577 3827

aiheet: kiertotalous, biokiertotalous, treasource