Kokkaa kotimaista 2025 – Herkullisia oivalluksia yläkoululaisille jo kuudetta vuotta
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Kokkaa kotimaista 2025 – Herkullisia oivalluksia yläkoululaisille jo kuudetta vuotta
18.08.2025
Syksyllä kokataan taas kotimaista, kun MTK:n Kokkaa Kotimaista -koulukampanja valloittaa kouluja jo kuudetta kertaa. Korona-aikana alkaneen kampanjan myötä jo yli 50 000 kasiluokkalaista on päässyt luomaan herkullisia aterioita MTK-yhdistysten toimittamista laadukkaista raaka-aineista. MTK-aktiivit ympäri Suomen ovat avainasemassa kampanjan toteuttamisessa levittäen ruokailoa ja kotimaisten makujen riemua kouluihin.
Huippulaadukkaat raaka-aineet ja modernit reseptit
Kokkaa kotimaista -materiaali pitää sisällään kotimaiset raaka-aineet pää- ja jälkiruokaan sekä sähköisen oppimateriaalin ja oppilaille jaettavan reseptivihkosen. Tämän vuoden ruokaohjeet ja herkulliset inspiraatiokuvat on luonut keittiömestari Kati Laszka. Monipuoliset ja laadukkaat suomalaiset raaka-aineet sopivat erilaisiin makuihin ja ruokavalioihin tarjoten herkullisia elämyksiä kaikille.
Pääraaka-aineita syksyn 2025 kampanjassa ovat kotimainen possunliha, raikkaat kasvikset ja täyteläiset ateriajyvät sekä aina ihanat yrtit. Resepti on inspiroitunut japanilaisesta keittiöstä, mutta raaka-aineet ovat kotimaisia. Kasvispääruokana kokkaillaan ja maistellaan hernepihvejä street food -hengessä itsetehdyn pitaleivän ja raikkaiden kasvislisukkeiden kanssa. Makeana herkkuna aterian päättää tähän päivään päivitetty iki-ihana vispipuurojälkkäri, kotimaisista marjoista totta kai.
Teoriamateriaali herättää ajatuksia, houkuttaa osallistumaan ja opettaa uutta
Reseptien ja raaka-aineiden lisäksi Kokkaa kotimaiseen kuuluu laaja lisämateriaalipaketti, joka on opettajan käytettävissä vapaasti. Materiaalia on runsaasti ja siitä riittää ammennettavaa vaikka useampaankin opetuskertaan. Teoriamateriaalia on tänä vuonna raikastettu ja modernisoitu.
Materiaalissa on yhä enemmän tekemistä, kuten Kahoot-visa ja hauska Ruokarunous-tehtävä. Kokonaan uutta on Food and Forest Development Finland (FFD) kehitysjärjestön tuottama kokonaisuus maailman mauista. Siinä perehdytään ruokiin, joita ei viljellä Suomessa – esimerkiksi kahviin, teehen, mausteisiin, eksoottisiin hedelmiin ja suklaaseen. Materiaali auttaa hahmottamaan ruokajärjestelmän globaaliutta ja kuluttajan valintojen vaikutuksia niin paikallisessa kuin globaalissakin mittakaavassa.
Reseptit reissaavat, laadukkaat raaka-aineet ovat paikallisia!
Ruoka ja ruokavalinnat ovat aina ajankohtaisia, ja some-kanavat tarjoavat nuorille jatkuvana virtana erilaista, herkullista ja innostavaa sisältöä sekä ideoita. Laadukkaiden raaka-aineiden merkitys ja kotimaisuus saattavat välillä painua taka-alalle. Kokkaa kotimaista -kampanja innostaa ruuanlaittoon ja tarjoaa oppilaille kassillisen kotimaisia raaka-aineita. Itse tehty ruoka on herkullista ja usein myös kukkaroystävällinen vaihtoehto. Itsetehdyn ruuan ravintosisältöä, kuten esimerkiksi sokeri- ja suolapitoisuutta, on helppo säädellä.
Miten voin osallistua?
Kokkaa kotimaista -kampanja on osa MTK:n toteuttamaa ruokakasvatusta ja kouluyhteistyötä. Aikaa kampanjan toteutukseen on reilusti, elokuusta 2025 helmikuun 2026 loppuun saakka.
Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty kotitalousopettajille helpoksi toteuttaa: MTK- toimija toimittaa oppimateriaalin kotitalousopettajalle ja vie koululle kotimaisia raaka-aineita sisältävän ruokakassin. Jos aikataulut sopivat yhteen, pistäytyy moni viljelijä mielellään myös luokassa kertomassa oman alueen maataloudesta ja omasta työstään.
Miten mukaan?
MTK-yhdistys: tutustu kampanjamateriaaliin, ota yhteyttä oman alueesi yläkouluun ja sovi toteutuksesta kotitalousopettajan kanssa. Oppilaiden reseptivihkoja saat omasta MTK-liitostasi.
Kotitalousopettajat: tutustu kampanjamateriaaliin, ja ota yhteyttä oman alueesi MTK-yhdistykseen tai MTK-liittoon.
Ruotsinkielinen toteutus: Kampanjaan voivat osallistua myös ruotsinkieliset yläkoulut. SLC toteuttaa vastaavan kampanjan ruotsinkielisillä yläkouluilla Kocka inhemskt -kampanjanimellä.
Kampanjamateriaali löytyy MSL:n verkko-opistosta. Pääset sinne tästä.
Tutustu Food and Forest Development Finland (FFD) kehitysjärjestön toimintaan täällä.
Viestitään kampanjasta yhdessä!
Muista @mtk.ry ja #kokkaakotimaista25
--------------
Food and Forest Development Finland (FFD) kehitysjärjestö, joka tukee maa- ja metsätaloustuottajia ja heidän järjestöjään kehitysmaissa tavoitteenaan köyhyyden vähentäminen, ilmastosopeutuminen ja kestävä kehitys.
Rapea possunleike japanilaiseen tapaan ja pikkelöityä punakaalia
4 annosta
Työjärjestys:
Pikkelöi punakaali, käsittele omena ja lanttu odottamaan.
Tee soijakastike ja yrttijogurtti.
Keitä ateriajyvät.
Valmista possunleikkeet.
Pikkelöity punakaali
300 g punakaalia
1 omena
50 g lanttua
½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1½ dl vettä
½ tl suolaa
Suikaloi kaali ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta etikka, sokeri, vesi ja suola. Kaada liemi kuumana punakaalin päälle. Leikkaa omena ja lanttu ensin viipaleiksi ja sen jälkeen tikuiksi. Valuta punakaali juuri ennen tarjoilua ja lisää omena ja lanttu joukkoon. Sekoita hyvin.
Vinkki! Suikaloi kaali juustohöylän avulla.
Maustettu soijakastike
½ dl soijakastiketta
2 rkl kylmää vettä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
2 tankoa kevätsipulia
½ -1 punainen chili
Sekoita soijakastike, vesi, etikka ja sokeri keskenään. Hienonna kevätsipuli ja chili, lisää kastikkeen joukkoon.
Vinkki! Jos haluat ruokaasi enemmän potkua, viipaloi chili kokonaisena. Chilin tulisimmat osat ovat siemenet palkoon kiinnittävät vaaleat kiinnikkeet.
Yrttijogurtti
1 dl ruokajogurttia
½ dl korianteria ja lehtipersiljaa
¼ tl suolaa
½ tl sokeria
Hienonna yrtit ja sekoita jogurtin joukkoon. Mausta suolalla ja sokerilla.
Ateriajyvät
½ dl kaura tai ohra ateriajyviä / ruokailija
Keitä ateriajyvät suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
Possunleike
500 g porsaan ulkofileetä (kalvoton)
suolaa
jauhettua mustapippuria
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
Leikkaa ulkofilee noin 1 ½ cm viipaleiksi. Laita viipaleet yksi kerrallaan pakastepussiin tai kahden elintarvikemuovin väliin. Nuiji noin puolen sentin paksuisiksi, ohuiksi leikkeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kevyesti vatkatuissa kananmunissa ja lopuksi huolellisesti korppujauhoissa. Kuumenna rypsiöljy ja voi pannulla ja paista leikkeet keskilämmöllä kullankeltaisiksi ja rapeiksi noin 2–3 minuuttia per puoli. Tarjoile leike viipaloituna pikkelöidyn kaalin, maustekastikkeiden ja ateriajyvien kanssa.
Vinkki! Kun öljyn pinta väreilee ja voi hieman ruskistuu, on pannu tarpeeksi kuuma.
INFO: Vältä hävikkiä ja tee itse korppujauhoja! Levitä leipäpalat leivinpaperin päälle uunipellille. Laita pelti uuniin 120–150 asteeseen. Kun leipäpalat ovat kuivuneet, pyöräytä monitoimikoneessa hienoksi muruksi.
Resepti: Kati Laszka
Herne-salaattijuustopihveillä täytetyt pitaleivät
4 annosta
Työjärjestys:
Tee hernepihvien massa valmiiksi.
Marinoi kasvikset.
Leivo pitaleivät.
Valmista valkosipulikastike.
Paista hernepihvit.
Hernepihvit
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
½ dl minttua
1 dl ruokajogurttia
¾ dl korppujauhoja
2 kananmunaa
½ tl suolaa
¼ tl jauhettua mustapippuria
400 g pakasteherneitä
1 dl (70 g) salaattijuustokuutioita
rypsiöljyä paistamiseen
Hienonna sipuli, valkosipuli ja minttu. Laita ne monitoimikoneen kulhoon yhdessä jogurtin, korppujauhojen ja munien kanssa. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota 5 minuuttia. Lisää herneet ja pyöräytä massaksi, mutta jätä herneet hieman rouheiksi. Murenna valutettu salaattijuusto massaan. Sekoita massa tasaiseksi nuolijalla. Kuumenna öljy paistinpannulla. Ota ruokalusikalla massasta nokareita ja paina ne pannulle pihveiksi. Massasta tulee noin 12 pientä pihviä. Paista miedolla lämmöllä̈ kummaltakin puolelta noin 3 minuuttia.
Vinkki! Tee pieniä pihvejä, niin saat ne helposti käännettyä.
Marinoidut kasvikset
½ punasipuli
½ kurkku
1 porkkana
100 g kyssäkaalia (tai keräkaalia)
½ dl minttua ja basilikaa
Marinadi
½ dl rypsiöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
½ tl suolaa
½ tl sokeria
½ tl jauhettua mustapippuria
Sekoita marinadin ainekset isossa kulhossa. Leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi ja lisää marinadin joukkoon. Viipaloi kurkku, porkkana ja kyssäkaali. Hienonna yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua annosten kokoamiseen asti.
Valkosipulikermaviili
1 dl kermaviiliä
1 valkosipulin kynsi
2–3 oksaa ruohosipulia
¼ tl suolaa
Hienonna valkosipuli ja leikkaa ruohosipuli renkaiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Lisäksi
salaattia
tomaattia
Nopeat pitaleivät
3 dl vehnäjauhoja
4 rkl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta
½ tl kurkumaa
½ tl suolaa
2 dl ruokajogurttia
2 rkl rypsiöljyä
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Sekoita jauhot, leseet, leivinjauhe, kurkuma ja suola keskenään. Lisää jogurtti. Vaivaa taikina tasaiseksi. Jaa taikina 4 osaan ja pyörittele jauhojen avulla palloiksi. Taputtele pallot ohuiksi kiekoiksi (halk.15 cm) leivinpaperin päälle pellille. Sivele leivät rypsiöljyllä, ripottele kauraleseitä pintaan ja paista 8–10 minuuttia uunin keskitasolla. Täytä pitaleivät salaatilla, tomaatilla ja hernepihveillä sekä marinoiduilla kasviksilla ja valkosipulikastikkeella.
Vinkki! Pitaleivän maukkauden salaisuus on raikas jogurtti. Kun leivonta-aikaa on enemmän, kokeile hiivalla kohotettua taikinaa.
INFO
Kotimainen herne on noussut suosioon hyvän proteiinipitoisuuden ja pienen hiilijalanjäljen ansiosta. Proteiinin lisäksi herne sisältää B- ja C-vitamiinia.
Resepti: Kati Laszka
Vispipuuroa, kauralastuja ja vaniljakreemiä
4 annosta
Työjärjestys:
Tee vispipuuro jäähtymään.
Leivo kauralastut.
Vatkaa vispipuuro.
Vaahdota ranskankerma.
Vispipuuro
½ l vettä
1 dl (n.60 g) puolukoita / herukkaa
1 dl (n.60 g) vadelmia / mansikkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mannasuurimoita
Koristeeksi
pakastevadelmia / herukoita / mansikkaa
kauralastuja
Survo marjat kattilan pohjalla. Lisää vesi ja sokeri, keitä 5 minuuttia. Kaada mannasuurimot ohuena nauhana kattilaan samalla koko ajan sekoittaen. Anna puuron kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, jotta puuro ei pala pohjaan. Jäähdytä puuro. Vatkaa jäähtynyt vispipuuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Annostele jälkiruokakulhoon ranskankerman kanssa. Koristele marjoilla ja kauralastuilla.
Vinkki! Jäähdyttämistä voi nopeuttaa laskemalla tiskialtaaseen kylmää vettä ja nostamalla kattila sinne. Myös puuron sekoittelu nopeuttaa jäähtymistä.
Vinkki! Vatkaa matalalla teholla ja maltilla. Näin puurosta tulee kuohkeampaa kuin kovalla teholla nopeasti vatkaten.
Kauralastut (15 kpl)
50 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää jäähtynyt voi ja kanamuna, sekoita haarukalla tasaiseksi taikinaksi. Nosta kahden pikkulusikan avulla nokareita leivinpaperin päälle pellille, jätä runsaasti leviämisvaraa. Paista uunin keskitasolla 5–7 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.
Vinkki! Taivuta kauralastut kaareviksi kaulimen avulla.
Vaniljainen ranskankerma
1 dl ranskankermaa
½ dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
INFO:
Vispipuuro, lappapuuro, marjapuuro, vatkattu puolukkapuuro
Rakas herkku tunnetaan monella nimellä. Perinteisin vispipuuromarja on puolukka, mutta sen lisäksi vispipuuroa voi vatkata vaikkapa herukoista, vadelmista, raparperista ja omenasta. Myös marjamehu ja -soseet sopivat puuroaineiksi.
INFO:
Kokeile näitä makuyhdistelmiä
Puolukan ja herukoiden kanssa maistuu vanilja, omena saa lisämakua kanelista ja mustikkapuuro maustuu kardemummalla.
Resepti: Kati Laszka
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559
aiheet: kokkaa kotimaista, ruokakasvatus, kokkaakotimaista, mtk mobiili