Ulkofileepihvi, tomaatti-yrttisalsaa ja paahdettuja juureksia
Resepti
Ulkofileepihvi, tomaatti-yrttisalsaa ja paahdettuja juureksia
Tämä herkullinen ruoka yhdistää mehevän ulkofileepihvin, raikkaan tomaatti-yrttisalsan ja paahdettujen juuresten täyteläiset maut. Mehukas ulkofileepihvi on aterian tähti, ja sen rinnalla tarjoiltava tomaatti-yrttisalsa tuo annokseen raikkautta ja kirpeyttä, kun taas paahdetut juurekset tuovat kokonaisuuteen maanläheisiä ja makeita makuja.
4 annosta
Työjärjestys
Laita uunijuurekset kypsymään
Tee tomaatti-yrttisalsa ja tomaattivinaigrette
Pese ja revi salaatti
Valmistele ja paista pihvit
Ulkofileepihvi
400 g naudan ulkofileetä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
suolaa
jauhettua mustapippuria
Nosta liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Puhdista filee kalvoista ja pyyhi kuivaksi. Leikkaa filee pihveiksi. Kuumenna voi-öljyseos pannulla. Pannu on valmis, kun rasva on vaalean ruskeaa eikä enää kupli. Nosta pihvit pannulle. Paista muutama pihvi kerrallaan, jotta pannu ei jäähdy. Anna pihvien paistua rauhassa, kunnes niiden pintaan nousee punaisia nestepisaroita. Käännä pihvit ja paista toiselta puolelta vielä noin kaksi minuuttia. Nosta pihvit pois pannulta ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna pihvien vetäytyä hetken ennen tarjoilua.
Vinkki! Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta, mutta hyvä nyrkkisääntö on minuutti per sentti. Pihvin voi kääntää, kun paistopinta on kauniin ruskea ja lihasneste alkaa helmeillä pihvin pinnalla.
Vinkki! Lisää halutessasi pannulle lohkottuja valkosipulinkynsiä ja tuoreita yrttejä, esimerkiksi timjamia tai rosmariinia. Ne antavat hyvän lisäsäväyksen pihvien makuun.
Info! Naudanlihapihvin sisälämpötilat: Raaka (raw) pihvi on alle 50 astetta, puolikypsä (medium) noin 55–58 astetta ja kypsä (well done) 65 astetta.
Paahdetut juurekset
800 g perunaa, porkkanaa, maa-artisokkaa, raitajuurta, lanttua, palsternakkaa
2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa
¼ tl jauhettua mustapippuria
5–6 oksaa tuoretta timjamia (tai 3 oksaa rosmariinia)
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese ja kuori juurekset. Perunat ja maa-artisokan voi huolellisesti pestyinä käyttää kuorineen. Paloittele juurekset noin 1 cm paloiksi. Porkkanan voi leikata kiekoiksi. Levitä juurekset uunivuokaan tai leivinpellille. Pyörittele joukkoon öljy, mausteet ja timjaminoksat. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25–30 minuuttia koosta ja määrästä riippuen.
Tomaatti-yrttisalsa
1 valkosipulinkynsi
½ ruukku korianteria
½ ruukku lehtipersiljaa
½ ruukku basilikaa
1 dl rypsiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
½ tl chilihiutaleita
¼ tl suolaa
½ tl sokeria
2 tomaattia
1 kevätsipulin varsi
Kuori valkosipuli ja laita se sauvasekoittimen kulhoon yrttien, rypsiöljyn, etikan ja mausteiden kanssa. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Leikkaa tomaatti neljään osaan ja poista sisukset. Säästä sisukset salaatinkastiketta varten. Leikkaa tomaatinlehdet pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kevätsipulin varsi ja sekoita yrttikastikkeen joukkoon yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.
Salaattia ja tomaattikastiketta
1 ruukku salaattia (jääsalaattia, romainea)
Kastike
2 tomaatin sisukset
½ dl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
1 tl sokeria
¼ tl suolaa
¼ tl jauhettua mustapippuria
Mittaa ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta. Voit halutessasi siivilöidä kastikkeen. Pese ja revi salaatti kulhoon. Mausta salaatti kastikkeella.
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802