null Komissiosta tuli hullu torikauppias, Timmermansin veroista helppoheikkiä tuskin löytyy

Blogi – Metsäpolitiikka

Komissiosta tuli hullu torikauppias, Timmermansin veroista helppoheikkiä tuskin löytyy

23.2.2022

”Vihreää sopimusta, reilua siirtymää tarjolla. Käy peremmälle, tätä parempaa tarjousta et mistään saa.”, huutelee helppoheikki torilla.

Komission toiminta on kuin mestarihelppoheikillä vapputorilla. Torilla käyskentelevä Suomi-neito tai vaikkapa ympäristöministeri haltioituu sujuvapuheisen puhujan houkuttelusta ja lähestyy kojua.

Hullu torikauppias innostuu asiakkaasta: ” Tehdäänpäs sinulle kunnon paketti. Laitetaas pohjalle vähän EU luontolähtöistä metsästrategiaa. Tästä kassiin Biodiversiteettistrategian 30% suojeluvelvoite.

Eikä siinä vielä kaikki, tuosta vähän REDiä kyytiin ja bioenergiankorjuuta kieltoon. Olet niin hyvä asiakas, että vain sinulle tästä hieman metsäkatosäädöstä ja DNSH periaatetta. Pitäähän nyt varmistaa, ettet vahingossa metsissäsi hölmöile, minä kuitenkin tiedän sinua paremmin, mitä tehdä.  Ja katsoppas löytyi täältä tiskiltä vielä taksonomiakriteereitä ja 20% lisäsuojeluvelvoitetta. Ja hyvälle asiakkaalle pistetääs vielä kaupan päälle ennallistamispakko kaikkiin metsiin. On siinä kuule nyt niin hyvä paketti, että oksat pois. Meneekö kortilla vai maksatko käteisellä?”

Siinä on Suomi-neidon pää pyörällä ja vasta kotiin päästyä hän ymmärtää, että tulipa huonot kaupat. Perua kauppoja ei voi, kun vaikkapa Timmermansiksi kutsuttu helppoheikki ei ota mitään vastuuta, vaan toteaa vain olevansa hyvällä asialla. Näin häikäilemätöntä helppoheikkiä näillä toreilla ei olekaan aiemmin nähty.

Nyt tarvittaisiinkin vaikkapa Suomen hallitukseksi kutsuttu torivalvojien joukko, joka heittää helppoheikin ulos torilta. Toki näyttää päivä päivältä varmemmalta, että helppoheikin uhrit käyvät barrikadeille, kun heiltä viedään kaikki. Näitä uhreja voitaisiin kutsua vaikka 16 miljoonaksi eurooppalaiseksi metsänomistajaksi.

Komissio varmasti ajattelee olevansa hyvällä asialla, mutta suhteellisuudentaju on kadonnut täysin. Metsien käyttöön tulevat rajoitukset ovat massiivisia ja kohdistuvat poikkeuksellisen vahvasti metsävaltaiseen ja metsien käytön yhteensovittamisessa hyvään Suomeen. Ennallistamiskuluista suomalaisille lienee tulossa moninkertainen lasku eurooppalaisten keskiarvoon verrattuna. Komissio on kyvytön näkemään esimerkiksi aktiivisen metsien käytön ja hoidon hyötyjä.

EU:n linjaukset ovat Suomelle kohtalon kysymys. Suomen hallituksen ja opposition on nyt yksissä tuumin käytävä komission kimppuun. Jos hallitus ei siihen pysty, saadaan Suomeen toivottavasti nopeasti uusi hallitus. Oppositio on ollut hämmentävän hiljaa haastaessa tai ollessaan haastamatta hallituksen toimia EU metsävaikuttamisessa.

Suomalaiset sadat tuhannet metsänomistajat ovat keskeinen ratkaisu niin ilmastonmuutoksen hillinnässä kuin metsäteollisuuden toimintaedellytyksistä ja monimuotoisuudesta huolehdittaessa. Nyt metsien eri käyttömuotojen yhteensovittamista ollaan tekemässä mahdottomaksi ja Suomesta Euroopan luontoreservaattia.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila jyrähtikin viime viikolla kysyen, aikooko Suomen hallitus todellakin hyväksyä komission vallankaappauksen? Asiaan on puututtava nopeasti ja painokkaasti. Suomi ei saa olla ajopuu, joka ajelehtii kohti Brysselistä keskusjohdettua liittovaltiota. Tällä menolla kansakunnalta ja varsinkin maaseudultamme viedään viimeisetkin elinvoiman rippeet.

Se mistä kannattaa myös olla huolissaan, on että huutaako helppoheikki Timmermans vielä Suomi-neidon perään: ”saako olla muuta”. Suomi-Neidolla tai ympäristöministerin sanavalikoimaa, kun ei ole viime aikoina kuulunut sana EI.

 

aiheet: puuntakaa

Marko Mäki-Hakola

metsäjohtaja

linjan yleisjohto

+35820 413 3701

+35840 502 6810