Korkealuokkaisen porsaanlihan tuottamisesta on saatava laatua vastaava hinta
Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka
Korkealuokkaisen porsaanlihan tuottamisesta on saatava laatua vastaava hinta
24.09.2019
Suomalaiset sianlihantuottajat tekevät laaja-alaista osaamista vaativaa laatu- ja vastuullisuustyötä, jonka tuloksena on korkealuokkaista porsaanlihaa. Nyt on aika panostaa vientiin ja niihin markkinasegmentteihin, jotka ovat huippulaadukkaasta porsaanlihasta valmiita maksamaan. Tuottajien päivittäisen työpanoksen on näyttävä tuottajahinnassa.
Kuluvan vuoden aikana globaaleilla sianlihamarkkinoilla on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Maailman suurimman sianlihan kuluttajan Kiinan oma tuotanto on kärsinyt pahoin kovaa vauhtia leviävästä afrikkalaisesta sikarutosta. Sianlihan vienti Kiinaan on lisääntynyt huomattavasti, mistä johtuen sianlihan keskimääräinen EU-hinta on noussut jyrkästi ja ylittänyt jo 1,80 euron rajan. Suomessa sianlihan keskimääräinen hinta on pysynyt 1,65 euron tuntumassa koko kuluvan vuoden.
Suomessa tuotetaan erittäin korkealaatuista premium-sianlihaa. Laatu- ja vastuullisuustyötä tehdään käytännön toimin joka päivä suomalaisilla sikatiloilla: suomalaisilla sioilla on pitkät typistämättömät saparot, sikoja lääkitään vain tarpeen vaatiessa ja salmonella pidetään poissa tiloilta. Sikojen ruokinta perustuu kotimaiseen, usein oman tilan, rehuviljaan. Valkuaislähteenä hyödynnetään hernettä, härkäpapua ja rypsiä sekä ruoka- ja juomateollisuuden sivuvirtoja kuten ohravalkuaisrehua ja maitohuuhteita. Soijan käyttöä ruokinnassa on jo pitkään vähennetty ja useilla tiloilla sitä ei käytetä enää ollenkaan.
Suomalaisilla sikatiloilla tehdään jatkuvaa työtä ruuan puhtauden, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin sekä ympäristön eteen. Tämän työn tuloksena suomalainen porsaanliha on korkealuokkaista, minkä tulee näkyä myös tuottajille maksettavassa hinnassa.
Lisätietoja:
Taru Antikainen, MTK:n sikaverkoston puheenjohtaja, puh. 050 529 4366
Marjukka Manninen, asiantuntija, MTK, puh. 050 533 8924