Takaisin Korona-ajan kausityövoimakriisiä ratkonut MTK:n KoroKausi-hanke kilpailee Euroopan parhaan hankkeen palkinnosta - yleisöäänestys nyt auki

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Korona-ajan kausityövoimakriisiä ratkonut MTK:n KoroKausi-hanke kilpailee Euroopan parhaan hankkeen palkinnosta - yleisöäänestys nyt auki

09.11.2023

Suomalainen maaseutu kohtasi koronakriisissä yllättävän haasteen. Rajojen sulkeuduttua maasta puuttui 16000 kausityöntekijää. Haastetta lähti ratkomaan MTK:n vetämä KoroKausi-hanke, jonka merkitys siinä, että tilat saivat riittävästi työntekijöitä, oli keskeinen. Hanke on huomattu myös kansainvälisesti ja se kilpailee Euroopan parhaan maaseutuhankkeen palkinnosta.

- Olen iloinen, että hankkeemme pystyi auttamaan hurjaa määrää maatiloja selviämään kriisistä ja jatkamaan koronakauden jälkeen entistä vahvempana, toteaa hankkeesta vastannut MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Korona-aikana Suomi oli monella tapaa poikkeustilanteessa. Taudin jyllätessä myös ruoantuotanto ja huoltovarmuus herättivät huolta. Yhteiskunta heräsi rajojen sulkeuduttua yllättävään tilanteeseen, josta maaseudulta puuttui 16000 kausityöntekijää. MTK sai kriisissä nopeasti maaseutuohjelman hankerahoituksen ja aloitti yhdessä kriisin ratkaisuun perustetun Töitä Suomesta Oy:n kanssa työvoiman hankkimisen maatiloille. Työvoimaa hankittiin laajan verkoston avulla kotimaasta. Lisäksi MTK loi koronaturvallisen tilauslentomallin ja järjesti lukuisia tilauslentoja yhdessä Töitä Suomesta Oy:n kanssa Ukrainasta.

- Tilojen hätä oli vuoden 2020 keväällä suurta, mutta hankkeen avulla apua saatiin nopeasti järjestettyä. Keskeistä onnistumisessa oli sujuva yhteistyö järjestöjen ja viranomaisten kesken. Erityisesti maa- ja metsätalousministeriön rooli oli äärimmäisen tärkeä, muistelee hankkeesta MTK:n elinkeinojohtajana vastannut metsäjohtaja Mäki-Hakola.

KoroKausi hanke on yksi Agricultural and Rural Insipration Awards -finalisteista. Kilpailun tulokset ratkeavat Brysselissä 4.12.

- Hanke oli poikkeuksellinen, finaalipaikka on kunnianosoitus kaikille kausityökriisin ratkaisemisessa mukana olleille.  Kaikki halukkaat voivat marraskuun ajan käydä antamassa äänensä hankkeelle, kertoo Mäki-Hakola.


Marko Mäki-Hakola

metsäjohtaja

+358 20 413 3701

+358 40 502 6810

aiheet: hanke, korona