Takaisin Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää vietetään keskiviikkona 28.9.2022

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää vietetään keskiviikkona 28.9.2022

22.09.2022

Kansainvälisen koulumaitopäivän tarkoituksena on kertoa koulumaidon merkityksestä lasten ravitsemuksessa. Koulumaitopäivää vietetään vuosittain ympäri maailmaa ja sitä koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO). 

Kuvaaja: Kati Laszka
Kuvaaja: Kati Laszka

Maidontuotanto perustuu Suomessa hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Nurmiviljelyä tutkitaan ja kehitetään parasta aikaa niin, että nurmien hiilensidontaa saataisiin tehostettua. Nurmella ja lehmien lannalla on myös oleellinen merkitys maan kasvukunnon parantamisessa ja biodiversiteetin lisäämisessä. 

Suomessa on hyvät lähtökohdat maidontuotantoon, sillä nurmi kasvaa meillä hyvin pohjoista Suomea myöten. 

-    Onkin siis luonnollista, että maitotuotteet ovat perinteisesti olleet merkittävässä roolissa suomalaisessa ruokakulttuurissa. Suosimalla Suomessa tuotettua ruokaa pidämme huolen kotimaisesta ruuantuotannosta, muistuttaa maitoasiamies Marjukka Mattio.

Maito ja ravitsevat maitotuotteet sopivat kaikenikäisille

Maidossa on proteiinia, kalsiumia, monia vitamiineja ja hivenaineita. Maito kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin ja perinteisiin, ja suomalainen maitotuotevalikoima on monipuolinen ja laaja. 
Maitotuotteiden laajasta valikoimasta löytyy jokaiseen makuun ja käyttötarkoitukseen sopiva tuote arjen hyvistä perustuotteista juhlavampiin herkkuihin. 

-    Aterialla nautitun maito- tai piimälasillisen lisäksi maito kannattaa muistaa myös osana maistuvia välipaloja koulun jälkeen. Pienikin koululainen osaa itse valmistaa smoothien tai pirtelön. Kokkailu tai monipuolisten välipalojen ideoiminen sopii myös koko perheen yhteiseksi puuhaksi, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.    

Itse tehdyn välipalan koostumusta ja makua esimerkiksi sokerin tai muiden mausteiden suhteen on helppo säädellä. Syksyisiin välipaloihin sopivat erityisen hyvin kotimaiset, raikkaat satokauden marjat ja hedelmät, jotka ovat nyt parhaimmillaan.

Syksyisessä herkkuhetkessä tai virtaa antavaksi välipalaksi sopii raikas ja täyteläinen mustikkapiirakkasmoothie, joka maustetaan syksyn mustikoilla, ruisleivällä ja kermaviilillä. 

Mustikkapiirakkasmoothie (4 isoa lasillista)

Ainekset:
5 dl maitoa
4 dl kermaviiliä
4 dl (200 g) pakastemustikoita
2 (100 g) palaa ruisleipää
2-3 rkl sokeria
½ tl kardemummaa

Valmistus:
Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Nauti kylmänä. Vinkki: lisää proteiinia saat herajauheesta tai rasvattomasta raejuustosta.

Resepti: Kati Laszka


Lisätiedot:
Marjukka Mattio, maitoasiamies, MTK, 050 533 8924
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802


Marjukka Mattio

asiantuntija, maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+358 50 533 8924

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802