null Hyvinvoivat lehmät - maailman parasta maitoa suomalaisille

Tiedote – Kotieläimet ja maito

Hyvinvoivat lehmät - maailman parasta maitoa suomalaisille

1.6.2022

Suomalaiset lehmät tuottavat huippulaatuista maailmanluokan maitoa. Suomessa maidontuotanto perustuu tuotantoeläinten hyvinvointiin, satavuotiseen hygieniatyöhön ja hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. 

Eetu ja Mila Jääskelälle eläinten hyvinvointi on sydämen asia. Jääskeläiset ovat erittäin tyytyväisiä siitä, että voivat tarjota lehmilleen mahdollisuuden laiduntamiseen, koska se on osa niiden lajityypillistä käyttäytymistä. Jääskelän lehmät päästetään laitumelle tänään klo 10 Alavieskassa. Pääset seuramaan tätä lehmien vuoden kohokohtaa suorana. Pääset striimaukseen tästä.  

Suomessa maidontuotanto perustuu hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Nurmi sitoo hiiltä. Lehmä syö päivässä keskimäärin 50-55 kiloa nurmesta tehtyä esikuivattua säilörehua, jota täydennetään väkirehulla. 70 % lehmistä elää pihattonavetassa. Suomalainen maito on huippulaatuista, noin 97 prosenttia tuotetusta maidosta luokitellaan vuosittain parhaaseen luokkaan. Hygieenisen laadun eteen on Suomessa tehty töitä jo 100 vuotta. Kuluttajille laatutyö välittyy muun muassa laadukkaina ja turvallisina tuotteina.

Nurmiviljelyä tutkitaan ja kehitetään parasta aikaa niin, että nurmien hiilensidontaa saataisiin tehostettua. 

-  Monivuotisella nurmella on myös oleellinen merkitys maan kasvukunnon parantamisessa. Maitotilalliset ovat laskeneet ahkerasti tilojensa hiilijalanjälkeä ja osallistuneet hiiliviljelijäkoulutuksiin, kertoo maitoasiamies Marjukka Mattio MTK:sta. 

Suomalaiset lehmät ovat terveitä

Lähes kaikki suomalaiset lehmät ja maitotilat kuuluvat nautojen terveydenhuoltorekisteriin, Nasevaan. Lehmien terveydenhuoltoa seuraamalla edistetään eläinten terveyttä ja hyvinvointia, vastuullista eläinlääkkeiden käyttöä sekä kansanterveyttä. 

-  70 % lehmistä elää pihattonavetassa, jossa ne voivat vapaasti liikkua, syödä, juoda ja levätä. Uusia parsinavetoita ei ole enää muutamiin vuosiin rakennettu. Alalla on vahva tahtotila lisätä lehmien ulkoilua, sillä se parantaa muun muassa lehmien sorkkaterveyttä, lihaskuntoa ja hyvinvointia, sanoo Mattila.

Robottilypsy lisääntyy Suomessa. Yli puolet Suomessa tuotetusta maidosta on jo robottien lypsämää. Maitotiloilla on kiinnostusta luomumaidontuotantoon. Luomumaidon osuus on nyt 4 % tuotetusta maidosta. 

Maito maistuu suomalaisille

Suomalaiset ovat maidonjuojakansaa – maito maistuu maitona, piimänä, voina tai rasvaseoksena, erilaisina juustoina, rahkoina ja jukurtteina, moninaisina ruuanlaittotuotteina tai vaikkapa kylmänä herkkuna jäätelön muodossa. Maitopäivän aikoihin maasta pukkaavat ensimmäiset raparperit, hapan herkku vaikkapa piirakan päällä muodostaa kermaisen vaniljakastikkeen kanssa unohtumattoman makuparin! 

-  Ravitsemuksellisesti maito on monipuolinen tuote, siitä saa kalsiumia, vitamiineja ja hivenaineita sekä proteiinia. Suomessa on pitkään tehty tuotekehitystä, ja maitotuotteiden valikoima on kattava ja monipuolinen – joka makuun ja elämäntilanteeseen löytyy sopiva tuote, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.  

Kurkkaa myös esite. Maitofaktaa ja herkkureseptejä: Suomalainen maito – nurmesta se lähtee (pdf)

Testaa herkulliset maitoreseptit

Tuorejuustolla täytettyä broilerinfileetä, kesäkasviksia ja veloutékastiketta
4 annosta

Veloutékastike

30 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl kanalientä
1 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunan kuorta raastettuna
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 dl ranskankermaa
1 rkl rakuunan lehtiä hienonnettuna

Valmistus:
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoitellen, älä ruskista. Kaada kanaliemi ja kerma jauhoseokseen koko ajan hyvin sekoittaen. Anna kiehua 15 minuuttia reilusti poreillen, jotta kastike sakenee ja tiivistyy. Sekoita välillä. 

Mausta kastike sitruunan mehulla ja kuorella sekä suolalla ja pippurilla. Lisää ranskankerma ja rakuuna juuri ennen tarjoilua. Kiehauta.

Vinkki! Voit korvata ranskankerman smetanalla ja rakuunan lehtipersiljalla. 
Broilerin fileet

4 broilerin rintafileetä
suolaa
mustapippuria

Tuorejuustotäyte:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 valkosipulin kynsi
1 rkl rakuunaa hienonnettuna
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
hammastikkuja
voita paistamiseen



Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Sekoita tuorejuustotäytteen ainekset keskenään. 
Kuivaa broilerin rintafileet talouspaperilla. Leikkaa fileet perhosiksi: viillä veitsellä varovasti fileen sivusta noin puoleenväliin ja avaa kirjan tapaan. Varo, ettei fileeseen tule reikiä. Mausta molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Lusikoi muutama teelusikallinen tuorejuustotäytettä fileen sisälle. Käännä takaisin kokonaiseksi ja sulje reuna huolellisesti hammastikuilla. 

Paista fileisiin kauniin ruskea pintaväri kauttaaltaan kuumalla pannulla. Asettele ne voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes filee on kypsä. Anna vetäytyä hetki folion tai kannen alla. Poista hammastikut ja leikkaa fileet vinottain kahteen osaan.

Vinkki! Voit käyttää täytteeseen myös valmiiksi maustettua tuorejuustoa.
Kesäkasvikset

3-4 porkkanaa
150 g retiisejä
2 dl herneitä
vettä
suolaa
voita 

Valmistus:
Kuori porkkanat ja leikkaa pitkittäin neljään osaan. Poista retiiseistä lehdet ja kanta, puolita.  Kiehauta suolalla maustettu vesi kattilassa. Keitä porkkanoita ja retiisejä muutama minuutti. Lisää herneet, kuumenna kiehuvaksi. Kaada vesi pois ja lisää pieni nokare voita kasvisten joukkoon.

Mustikkapiirakkasmoothie 

4 isoa lasillista
Ainekset:
5 dl maitoa
4 dl kermaviiliä    
4 dl (200 g) pakastemustikoita
2 (100 g) palaa ruisleipää
2-3 rkl ruokokidesokeria
½ tl kardemummaa



Valmistus:
Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Nauti kylmänä.

Vinkki! Lisää proteiinia saat herajauheesta tai rasvattomasta raejuustosta.

Lisätietoja: 
maitoasiamies Marjukka Mattio, MTK, 050 533 8924
maidontuottaja Eetu Jääskelä, 044 978 6538
maidontuottaja Mila Jääskelä, 050 529 2520
ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, 040 568 8802

------
Katso myös: YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoimaa Maailman maitopäivää vietetään maanantaina 1.6.2022. Pääset tiedotteeseen tästä. 


Marjukka Mattio

maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+35850 533 8924

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+35820 413 2925

+35840 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+35820 413 2385

+35840 848 9559

Suositellut artikkelit

Kansainvälisen koulumaitopäivän tarkoituksena on kertoa koulumaidon merkityksestä lasten ravitsemuksessa. Koulumaitopäivää vietetään vuosittain ympäri maailmaa ja sitä koordinoi YK:n elintarvike- ja...

Meillä MTK:ssa jokainen päivä on suomalaisen ruuan päivä. Omassa maassa tuotettu, huolella ja huomiolla kasvatettu ruoka syntyy osaavissa käsissä. Maanviljelijät tuottavat maistuvaa, puhdasta ja vastuullista...

Luonnon päivä luomutiloilla -tapahtuma järjestetään lauantaina 27.8.2022 osana valtakunnallista Suomen luonnon päivän juhlintaa. Tämän vuoden teemana on lempilaji. Lähde mukaan...

MTK:n liittokokous oli koolla 15.-16.6.2022 Porissa.  Kokous oli historiallinen. Edellisen kerran porilaiset saivat isännöidä liittokokousta vuonna 1926. Kaksipäiväisessä tapahtumassa oli...

Tervetuloa julkisten hankintojen sivuillemme. Täältä saat lisätietoa julkisista hankinnoista sekä oppaan, joka tarjoaa käytännön esimerkkejä ja vinkkejä julkisten hankintojen toteutukseen. ...

Seuraa livelähetystä 1.6.2022 klo 9.50 alkaen, kun lehmät kirmaavat laitumelle

Valtakunnallinen Lähiruokapäivä järjestetään jälleen 10.9.2022. Ilmoittautuminen tapahtuman järjestäjäksi on nyt avoinna!  Lähiruokapäivä on tarkoitettu kaiken kokoisille ja näköisille...

8

09.06.2020

Maidontuotanto

09.06.2020

Suomessa maidontuotanto perustuu hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Keskimäärin lehmä syö päivässä noin 50-55 kiloa nurmesta tehtyä esikuivattua säilörehua, jota täydennetään väkirehulla. Täydennysrehuna on usein...