Hyvinvoivat lehmät - maailman parasta maitoa suomalaisille
Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka
Hyvinvoivat lehmät - maailman parasta maitoa suomalaisille
01.06.2022
Suomalaiset lehmät tuottavat huippulaatuista maailmanluokan maitoa. Suomessa maidontuotanto perustuu tuotantoeläinten hyvinvointiin, satavuotiseen hygieniatyöhön ja hyvin kasvavan nurmen viljelyyn.
Eetu ja Mila Jääskelälle eläinten hyvinvointi on sydämen asia. Jääskeläiset ovat erittäin tyytyväisiä siitä, että voivat tarjota lehmilleen mahdollisuuden laiduntamiseen, koska se on osa niiden lajityypillistä käyttäytymistä. Jääskelän lehmät päästetään laitumelle tänään klo 10 Alavieskassa. Pääset seuramaan tätä lehmien vuoden kohokohtaa suorana. Pääset striimaukseen tästä.
Suomessa maidontuotanto perustuu hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Nurmi sitoo hiiltä. Lehmä syö päivässä keskimäärin 50-55 kiloa nurmesta tehtyä esikuivattua säilörehua, jota täydennetään väkirehulla. 70 % lehmistä elää pihattonavetassa. Suomalainen maito on huippulaatuista, noin 97 prosenttia tuotetusta maidosta luokitellaan vuosittain parhaaseen luokkaan. Hygieenisen laadun eteen on Suomessa tehty töitä jo 100 vuotta. Kuluttajille laatutyö välittyy muun muassa laadukkaina ja turvallisina tuotteina.
Nurmiviljelyä tutkitaan ja kehitetään parasta aikaa niin, että nurmien hiilensidontaa saataisiin tehostettua.
- Monivuotisella nurmella on myös oleellinen merkitys maan kasvukunnon parantamisessa. Maitotilalliset ovat laskeneet ahkerasti tilojensa hiilijalanjälkeä ja osallistuneet hiiliviljelijäkoulutuksiin, kertoo maitoasiamies Marjukka Mattio MTK:sta.
Suomalaiset lehmät ovat terveitä
Lähes kaikki suomalaiset lehmät ja maitotilat kuuluvat nautojen terveydenhuoltorekisteriin, Nasevaan. Lehmien terveydenhuoltoa seuraamalla edistetään eläinten terveyttä ja hyvinvointia, vastuullista eläinlääkkeiden käyttöä sekä kansanterveyttä.
- 70 % lehmistä elää pihattonavetassa, jossa ne voivat vapaasti liikkua, syödä, juoda ja levätä. Uusia parsinavetoita ei ole enää muutamiin vuosiin rakennettu. Alalla on vahva tahtotila lisätä lehmien ulkoilua, sillä se parantaa muun muassa lehmien sorkkaterveyttä, lihaskuntoa ja hyvinvointia, sanoo Mattila.
Robottilypsy lisääntyy Suomessa. Yli puolet Suomessa tuotetusta maidosta on jo robottien lypsämää. Maitotiloilla on kiinnostusta luomumaidontuotantoon. Luomumaidon osuus on nyt 4 % tuotetusta maidosta.
Maito maistuu suomalaisille
Suomalaiset ovat maidonjuojakansaa – maito maistuu maitona, piimänä, voina tai rasvaseoksena, erilaisina juustoina, rahkoina ja jukurtteina, moninaisina ruuanlaittotuotteina tai vaikkapa kylmänä herkkuna jäätelön muodossa. Maitopäivän aikoihin maasta pukkaavat ensimmäiset raparperit, hapan herkku vaikkapa piirakan päällä muodostaa kermaisen vaniljakastikkeen kanssa unohtumattoman makuparin!
- Ravitsemuksellisesti maito on monipuolinen tuote, siitä saa kalsiumia, vitamiineja ja hivenaineita sekä proteiinia. Suomessa on pitkään tehty tuotekehitystä, ja maitotuotteiden valikoima on kattava ja monipuolinen – joka makuun ja elämäntilanteeseen löytyy sopiva tuote, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Kurkkaa myös esite. Maitofaktaa ja herkkureseptejä: Suomalainen maito – nurmesta se lähtee (pdf)
Testaa herkulliset maitoreseptit
Tuorejuustolla täytettyä broilerinfileetä, kesäkasviksia ja veloutékastiketta
4 annosta
30 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl kanalientä
1 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunan kuorta raastettuna
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 dl ranskankermaa
1 rkl rakuunan lehtiä hienonnettuna
Valmistus:
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoitellen, älä ruskista. Kaada kanaliemi ja kerma jauhoseokseen koko ajan hyvin sekoittaen. Anna kiehua 15 minuuttia reilusti poreillen, jotta kastike sakenee ja tiivistyy. Sekoita välillä.
Mausta kastike sitruunan mehulla ja kuorella sekä suolalla ja pippurilla. Lisää ranskankerma ja rakuuna juuri ennen tarjoilua. Kiehauta.
Vinkki! Voit korvata ranskankerman smetanalla ja rakuunan lehtipersiljalla.
4 broilerin rintafileetä
suolaa
mustapippuria
Tuorejuustotäyte:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 valkosipulin kynsi
1 rkl rakuunaa hienonnettuna
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
hammastikkuja
voita paistamiseen
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Sekoita tuorejuustotäytteen ainekset keskenään.
Kuivaa broilerin rintafileet talouspaperilla. Leikkaa fileet perhosiksi: viillä veitsellä varovasti fileen sivusta noin puoleenväliin ja avaa kirjan tapaan. Varo, ettei fileeseen tule reikiä. Mausta molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Lusikoi muutama teelusikallinen tuorejuustotäytettä fileen sisälle. Käännä takaisin kokonaiseksi ja sulje reuna huolellisesti hammastikuilla.
Paista fileisiin kauniin ruskea pintaväri kauttaaltaan kuumalla pannulla. Asettele ne voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes filee on kypsä. Anna vetäytyä hetki folion tai kannen alla. Poista hammastikut ja leikkaa fileet vinottain kahteen osaan.
Vinkki! Voit käyttää täytteeseen myös valmiiksi maustettua tuorejuustoa.
3-4 porkkanaa
150 g retiisejä
2 dl herneitä
vettä
suolaa
voita
Valmistus:
Kuori porkkanat ja leikkaa pitkittäin neljään osaan. Poista retiiseistä lehdet ja kanta, puolita. Kiehauta suolalla maustettu vesi kattilassa. Keitä porkkanoita ja retiisejä muutama minuutti. Lisää herneet, kuumenna kiehuvaksi. Kaada vesi pois ja lisää pieni nokare voita kasvisten joukkoon.
4 isoa lasillista
Ainekset:
5 dl maitoa
4 dl kermaviiliä
4 dl (200 g) pakastemustikoita
2 (100 g) palaa ruisleipää
2-3 rkl ruokokidesokeria
½ tl kardemummaa
Valmistus:
Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Nauti kylmänä.
Vinkki! Lisää proteiinia saat herajauheesta tai rasvattomasta raejuustosta.
Lisätietoja:
maitoasiamies Marjukka Mattio, MTK, 050 533 8924
maidontuottaja Eetu Jääskelä, 044 978 6538
maidontuottaja Mila Jääskelä, 050 529 2520
ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, 040 568 8802
------
Katso myös: YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoimaa Maailman maitopäivää vietetään maanantaina 1.6.2022. Pääset tiedotteeseen tästä.
Marjukka Mattio
asiantuntija, maitoasiamies
maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies
+358 50 533 8924
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559