Takaisin Yrttiset lammaskebakot ja kurkku-basilikakastike

Resepti

Yrttiset lammaskebakot ja kurkku-basilikakastike

Karitsan kanssa käytetään perinteisesti paljon minttua (jota löytyy hieman myös näiden karitsakebakoiden sisältä), mutta eniten tässä annoksessa maistuu basilika.  Kebakot maustetaan perinteisellä basilikalla ja kastike maustetaan thaibasilikalla. Lisäksi kastike voidaan halutessaan koristella kuivatulla basilikalla.

Kuivattuja yrttejä voi toki ostaa valmiina kaupasta, mutta tuoreita yrttejä on helppo kuivata myös kotona. Nypi käyttämättömät yrtinlehdet irti varsistaan ja laita lehdet kuivumaan muutamaksi päiväksi talouspaperin päälle kuivaan ja lämpimään paikkaan. Säilytä lasipurkin sisällä ja käytä vaikka tämän reseptiruuan valmistukseen.

Kastike on saanut inspiraationsa perinteisestä tsatsikista ja vaahdotettu feta -kastikeista. Turkkilaisen jogurtin ja salaattijuuston lisäksi kastikkeeseen lisätään raejuustoa. Se on oiva lisäproteiinin lähde, mutta laskee myös hieman kastikkeeseen käytettävien raaka-aineiden hintaa, onhan se salaattijuustoa hieman edullisempi raaka-aine.

Kastikkeen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen jääkaappiin maustumaan - mutta maukasta se on myös heti valmistuksen jälkeen.

Kebakoidin käytetään yhteensä yksi puntti yrttejä (½ pnt basilikaa ja ½ pnt minttua). Loput yrtit voi käyttää annosten koristeluun. Tai jos haluaa käyttää ainoastaan yhdenlaista yrttiä, niin sekin käy hyvin.

 


 

Yrttiset lammaskebakot ja kurkku-basilikakastike
4 henkilölle / 8 kpl kebakoita
Valmistusaika: 50 + 20 min

Basilika-karitsakebakot

600 g karitsan jauhelihaa
1 iso keltasipuli
3 kpl valkosipulinkynsiä
½ rku tuoretta basilikaa
½ rku tuoretta minttua
1,5 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1,5 tl kuivattua persiljaa
1,5 rkl omenaviinietikkaa
voita ja öljyä sipuleiden kuullottamiseen
8 kpl grillitikkuja (metallisia ja puisia)

Kurkku-basilikakastike

1 kpl kurkku
1 rku thaibasilikaa
1 rku korianteria
1 prk (180 g) salaattijuustokuutioita
1 prk (200 g) raejuustoa
½ - 2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
tuorepuristettua rypsiöljyä ja kuivattuja yrttejä koristeluun

Kebakoiden valmistus

Ota jauheliha huoneenlämpöön n. 30 minuuttia ennen kun alat valmistaa kebakoita. Jos käytät puisia grillitikkuja, laita ne likoamaan kylmään veteen.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita paistinpannulla voi-öljyseoksessa, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Nypi yrttien lehdet varsista ja hienonna ne.

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään kulhossa ja vaivaa jauhelihamassaa käsin muutaman minuutin ajan. Laita kiertoilmauuni lämpenemään 200 asteeseen. Muotoile kahdeksan kebakkoa leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja työnnä yksi grillitikku jokaisen kebakon sisälle.

Paista kebakoita uunissa n. 20 minuuttia, tai kunnes kebakot ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin pintaan. Jos tuntuu, että kebakot eivät saa tarpeeksi väriä, voit kääntää muutaman viimeisen kypsennysminuutin ajaksi uunin grillivastuksen päälle.

Kastikkeen valmistus

Raasta huuhdeltu kurkku karkeaksi raasteeksi ja kääri raaste puhtaan keittiöpyyhkeen sisälle. Purista pyyhkeen avulla kurkkuraaste mahdollisimman kuivaksi. Nypi thaibasilikan lehdet irti varsista.

Lisää kaikki muut raaka-aineet turkkilaista jogurttia lukuunottamatta tehosekoittimeen. Lisää tehosekoittimeen pieni osa jogurtista ja sekoita kastike tasaiseksi. Lisää jogurttia oman maun mukaan, kunnes olet tyytyväinen kastikkeen koostumukseen. Se kuinka paljon sinun tarvitsee lisätä jogurttia, riippuu myös siitä, kuinka paljon saat nestettä puristettua pois kurkusta.

Laita valmis kastike kulhoon tarjolle ja koristele se halutessasi tuorepuristetulla rypsiöljyllä ja kuivatuilla yrteillä - esimerkiksi kuivatulla tillillä ja basilikalla.

Resepti: Satokausikalenteri



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: reseptit