Takaisin Rohkeita ratkaisuja ja ilmastokestävää ruuantuotantoa – Laboratorioruuan rooli tulevaisuudessa – FFD Maailma Kylässä -festivaaleilla 25.5. 

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

Rohkeita ratkaisuja ja ilmastokestävää ruuantuotantoa – Laboratorioruuan rooli tulevaisuudessa – FFD Maailma Kylässä -festivaaleilla 25.5. 

22.05.2024

 FFD:n ohjelma Maailma Kylässä -festivaaleilla lauantaina 25.5. keskittyy ruuantuotannon haasteisiin ja ratkaisuihin ilmastonmuutoksen keskellä. Maanviljelijät ympäri maailmaa kamppailevat talousvaikeuksissa ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vuoksi. Maatalouden ja ruuantuotannon tehokkuuden parantaminen tarvitsee rohkeita viljelijöitä ja innovatiivisia teknologisia ratkaisuja, kuten laboratoriossa tuotettuja raaka-aineita. Kuka uskaltaa ja pystyy tuottamaan ruokaa riittävästi ja ilmastokestävästi?  

Keskustelun pääteemat: 

  • Pienviljelijöiden haasteet ja mahdollisuudet: onko tulevaisuuden ruoka suurten maatilojen ja laboratorioiden varassa, vai voimmeko tarjota pienviljelijöille tarvittavat tiedot ja resurssit? 
  • Ilmastonmuutoksen vaikutukset: miten epäsäännölliset sateet ja kuivuus vaikuttavat satoihin? 
  • Tulevaisuuden ratkaisut: rohkeiden viljelijöiden ja teknologisten innovaatioiden, kuten laboratoriossa tuotettujen raaka-aineiden, rooli. 

Maailman väestön kasvaessa ruuan kysyntä lisääntyy, mutta maataloustuottajat kohtaavat taloudellisia haasteita. Ilmastonmuutos vaikuttaa viljelyolosuhteisiin ja ihmisoikeuskysymykset nousevat keskusteluun. Pienviljelijät, jotka muodostavat noin neljänneksen väestöstä, tuottavat lähes puolet maailman ruuasta alle viiden hehtaarin tiloilla. Kehittyvissä maissa noin 2,5 miljardia ihmistä saa elantonsa maataloudesta, ja monessa maassa maaperän, metsien säilymisen ja luonnonvarojen kestävän käytön ratkaisevat pientuottajat. 

FFD pientuottajien tukena 

Food and Forest Development Finland (FFD) tukee maanviljelijöitä ja metsänkasvattajia heidän elinkeinojensa kehittämisessä. FFD rahoittaa osaamisen lisäämistä ja investointeja siellä, missä apua tarvitaan eniten. Suuri osa työstä keskittyy sopeutumiseen ilmastonmuutoksessa, jonka vaikutukset vaarantavat viljelijöiden toimeentulon. Tukea annetaan muun muassa kouluttamalla viljelijöitä lajikevalinnoissa, puiden istuttamisessa, maaperän hedelmällisyyden parantamisessa, eroosion vähentämisessä, sadeveden keräämisessä ja tulviin varautumisessa. 

Viime vuonna FFD tuki suoraan yli 25 000 viljelijää vaikuttaen yli 115 000 ihmisen toimeentuloon ympäri maailmaa. Tukea annettiin metsänhoitoon, metsäsertifiointiin, kalankasvatukseen sekä maissin, perunoiden ja vihannesten tuotantoon ja GLOBALG.A.P. sertifiointiin. FFD:n jäsenjärjestöihin kuuluvat MTK, SLC, Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervo ja ProAgria Keskusten Liitto. Lisäksi suomalaiset asiantuntijakummit tukevat osaamisellaan etelän kollegoita. 

Huomisen ruoka ja rohkeat ratkaisut Maailma Kylässä -festivaaleilla 

FFD järjestää keskustelun “Huomisen ruoka - onko tuottajalla ja tuotantotavalla väliä?” lauantaina 25.5 klo 15.30–15.55. Keskustelussa mukana: 

•                        Kati Partanen, maatalousalan monitoimija, MTK 
•                        Arttu Luukanen, johtaja - avaruus & puolustus, Solar Foods 
•                        Kari Koppelmäki, tutkijatohtori, Ruralia-instituutti 

Keskustelun lomassa nähdään tansanialaisten viljelijöiden Atu Kidenyan ja Yuditha Gerald Mwalongon videotervehdykset. Yleisö voi osallistua keskusteluun Mentimeter-sovelluksen kautta. 

Voit seurata keskustelua joko paikan päällä tai verkossa: www.maailmakylassa.fi  

Lisätietoja: ohjelmantuottaja Jenny Öhman, FFD (+358 (0)50 591 4819, jenny.ohman@ffd.fi) ja moderaattori Kati Partanen, MTK (+358 40 522 9872,  kati.partanen@mtk.fi
 
Lue lisää ohjelmasta: Maailma kylässä -festivaalin sivut: https://maailmakylassa.fi/ohjelma/huomisen-ruoka-onko-tuottajalla-ja-tuotantotavalla-valia/   

Lisätietoa FFD:n toiminnasta: www.ffd.fi  

Lisätietoja puhujista täällä: https://www.ffd.fi/maailmakylassa-2024   

 



aiheet: ffd, ruuantuotanto, kehitysyhteistyö