Perheviljelmät ovat ruokaturvan perusta - Tänään 16.10. vietetään Maailman ruokapäivää
Uutinen – Kansainvälinen toiminta
Perheviljelmät ovat ruokaturvan perusta - Tänään 16.10. vietetään Maailman ruokapäivää
16.10.2024
Maailman ruokapäivä muistuttaa, että ruokaturvan saavuttaminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista. YK:n perheviljelmien vuosikymmenen 2019–2028 toimintasuunnitelman (UNDFF) myötä viljelijäjärjestöt ympäri maailmaa ovat aktiivisesti nostaneet esiin perheviljelmien tärkeän roolin globaalin ruokaturvan perustana. FAO ja IFAD ansaitsevat kiitoksen omistautumisestaan tämän tärkeän teeman edistämisessä ja viljelijöiden tukemisessa.
"Viime vuosina maatalous on joutunut kohtaamaan useita kriisejä, kuten tuotantopanosten ja energian hintojen jyrkän nousun, mikä on lisännyt tuotantokustannuksia. Lisäksi inflaatio ja konfliktien aiheuttamat toimitusketjujen häiriöt ovat pahentaneet tilannetta. Samanaikaisesti ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät selvästi sadonkorjuussa ja viljelysuunnittelussa, mikä heikentää ennustettavuutta ja asettaa merkittävän uhan viljelijöiden toimeentulolle ympäri maailmaa”, totesi Kati Partanen avauspuheessaan YK:n perheviljelmien tapahtumassa 15.10. Roomassa.
Tuottajajärjestöt ovat sitoutuneet osaltaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen kaksi, "Ei nälkää", saavuttamiseen. Työ painottuu viljelijöitä tukevien ohjelmien joustavuuden lisäämiseen sekä perheviljelijöiden rahoituksen saatavuuden parantamiseen, jotta heillä on paremmat mahdollisuudet kehittää toimintaansa ja turvata ruokatuotanto kestävällä tavalla.
Kansainväliset tuottajajärjestöt, kuten WFO, ovat aktiivisesti mukana ilmastoneuvotteluissa ja pyrkivät jatkossakin olemaan keskeisiä vaikuttajia viljelijöiden aseman puolustamisessa päätöksentekopöydissä.
”Osallistumme johdonmukaisesti sekä COP29-ilmastokokoukseen että COP16-konferenssiin, jossa käsitellään biologista monimuotoisuutta varmistaen, että viljelijöiden ääni kuuluu näissä keskeisissä kansainvälisissä neuvotteluissa”, Partanen sanoo.
MTK tukee Food and Forest Development Finland (FFD) -järjestöä, jonka hankkeiden kautta tavoitetaan noin 50 000 pientuottajaa globaalissa etelässä. Näiden hankkeiden avulla viljelijöitä autetaan organisoitumaan, tehostamaan tuotantoaan ja saamaan parempi hinta tuotteilleen. Erityisen tärkeää on naisten ja nuorten osallistuminen järjestötoimintaan, sillä heidän roolinsa on yhä keskeisempi niin ilmastonmuutokseen sopeutumisessa kuin sen hillinnässä. FFD:n työ viljelijäjärjestöjen vahvistamiseksi edistää viljelijöiden äänen kuulumista kansainvälisesti vahvistaen samalla ruokaturvaa ja sukupuolten tasa-arvoa.
Tällä viikolla Roomassa kokoontuva Maailman ruokafoorumi (WFF) käsittelee teemaansa "Hyvää ruokaa kaikille: tänään ja huomenna" nostaen esiin sekä ruuantuotannon mahdollisuudet että haasteet. Erityisen tärkeää on, että nuoret viljelijät osallistuvat aktiivisesti tulevaisuuden keskusteluihin, sillä he eivät ole ainoastaan maatalouden tulevaisuus vaan myös nykyhetken avaintoimijoita.
Äskettäin vietetty Maaseudun naisten päivä (15.10.) muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on jatkuvasti tuoda esille naisten ja miesten yhtäläiset oikeudet.
”Maailmanlaajuisesti naisten tulisi nauttia samoista oikeuksista kuin miesten. Jos maaseudun naisilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet saada käyttöönsä tuotantopanoksia, rahoitusta ja muita resursseja kuin miehillä, maailman nälänhätä vähenisi arviolta 150 miljoonalla ihmisellä. Yhtäläiset oikeudet ovat välttämättömiä, jotta voimme saavuttaa ruokaturvan ja kestävän kehityksen tavoitteet", Kati Partanen muistuttaa.
Kati Partanen toimii Maailman tuottajajärjestön (WFO) hallituksessa Euroopan viljelijöiden edustajana. Lisäksi hän on Suomessa MTK:n johtokunnan jäsen.
Lisätiedot: Kati Partanen, 040 522 9872
Lue lisää FFD:n toiminnasta täältä.
Juha Ruippo
johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet
kehitysyhteistyö, EU-asiat, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), WFO, FAO, AgriCord, Food Systems Summit
+358 20 413 2341
+358 40 55 33 232