null Kestävän suomalaisen maidontuotannon edellytykset pitää turvata  

Tiedote – Kotieläimet ja maito

Kestävän suomalaisen maidontuotannon edellytykset pitää turvata  

12.11.2021

Rajun tuotantokustannusten nousun myötä suomalaiset maidontuottajat ovat hyvin poikkeuksellisessa ja vakavassa tilanteessa. Maitotiloja on ajautunut maksuvaikeuksiin. Maitovaltuuskunta patistaa kääntämään kaikki kivet niin rahoitusratkaisujen kuin tukipolitiikan keinovalikoimasta, jotta maksuvalmiusongelmiin saadaan pikaista helpotusta. Kestävän suomalaisen maidontuotannon edellytykset on turvattava.    

Pelto-Mattilan maitotilan isäntä Sami Suttinen Hausjärveltä.
Pelto-Mattilan maitotilan isäntä Sami Suttinen Hausjärveltä.

Maailman mittakaavassa ja monella mittarilla tarkasteltuna suomalainen maidontuotanto on erittäin kestävää. Alalla on myös vahva tahtotila edistää edelleenkin maidontuotannon ilmastoystävällisyyttä, eläinten hyvinvointia sekä luonnon monimuotoisuutta.   
  
-    Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna maitotuotteiden kysyntä kasvaa, ja Suomessa - jos missä - maitoa pystytään tuottamaan vastuullisesti ja kestävästi, sanoo joensuulainen maidontuottaja, MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettinen.  
  
-    Ketjussa jo pitkään tehdyn vastuullisuustyön lisäksi kestävyysetua meille antaa viileissä olosuhteissa hyvin kasvava nurmi, johon suomalainen maidontuotanto perustuu.   
  
Kuluvan vuoden aikana maidontuotannon kustannukset ovat nousseet rajusti kaikkien kustannuserien osalta. Maitotiloilla kustannussäästöjä on haettu jo useiden vuosien ajan, ja nyt osalla tiloista ollaan maksuvalmiusongelmien äärellä, mikä kuormittaa maidontuottajia kohtuuttomasti.   
  
Maitovaltuuskunnan huoli on, että jo viime vuosina nopeasti laskenut maitotilojen määrä kääntyy entistäkin nopeampaan laskuun. Tällä olisi suoria vaikutuksia maaseudun elinvoimaan ja maisemaan.   
  
-    Yhteisen maatalouspolitiikan, CAP:n, tulevan ohjelmakauden valmistelun loppusuoralla on varmistettava, että työvaltaisimman ja laajimman kotieläintuotannon alan, maidontuotannon, tuet turvaavat jatkossa maidontuotannon jatkumisen ja alan kehittämisen, muistuttaa Vesilahtelainen maidontuottaja, Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja Mauri Penttilä.    

-    Tässä hyvin haastavassa taloudellisessa tilanteessa Maitovaltuuskunta pitää erityisen tärkeänä sitä, että maidontuotantoon kohdentuvat tuet säilyvät tulevalla ohjelmakaudella ennallaan.

---------------   
Maitovaltuuskunta on vuonna 1995 perustettu maito-osuuskuntien rekisteröimätön yhdistys.  
Maitovaliokunta on Maitovaltuuskunnan, MTK:n ja SLC:n perustama yhteistyöelin.  
-------------  
  
Lisätietoja:  
Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja Mauri Penttilä, puh. 0400 832 993  
Maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettinen, puh. 040 732 7388  
   
Autamme haastateltavien etsinnässä. Ole yhteydessä:  
maitoasiamies Marjukka Mattio, puh. 050 533 8924   
  
 


Marjukka Mattio

maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+35850 533 8924

Suositellut artikkelit

Ruokaviraston uusi nautarekisteri otetaan käyttöön maaliskuussa 2022. Suomi.fi-valtuutuksien tekeminen ei ole kuitenkaan osoittautunut helpoksi. Siksi MTK järjestää maanantaina 13.12 klo...

MTK, lihatalot ja maitovaltuuskunta jatkavat kampanjointiaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Ensimmäinen aalto toteutettiin viime keväänä, ja uusi aalto laitettiin liikkeelle 25.10. Tiivis kampanja kestää kolme...

Maatalous on ajautunut vaaralliseen talouskriisiin. Maatalouden tuotantopanosten, kuten lannoitteiden, rehujen ja energian, hinnat ovat tänä vuonna nousseet nopeasti ja ennalta-arvaamattomasti. Samaan aikaan...

Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää vietetään keskiviikkona 29.9.2021. Päivän tarkoituksena on kertoa koulumaidon merkityksestä lasten ravitsemuksessa. Koulumaitopäivää vietetään vuosittain ympäri maailmaa ja...