null Koulumaitopäivän ihanat välipalareseptit

Tiedote – Kotimainen ruoka

Koulumaitopäivän ihanat välipalareseptit

9.8.2021

Maito ja ravitsevat maitotuotteet sopivat kaikenikäisille. Maidossa on proteiinia, kalsiumia, monia vitamiineja ja hivenaineita. Aterialla nautitun maito- tai piimälasillisen lisäksi maito kannattaa muistaa myös osana maistuvia välipaloja koulun jälkeen. Koululainen osaa itse surauttaa smoothien, ja kotoisan omenapaistoksen teko sopii koko perheen yhteiseksi puuhaksi. 

Kaura-omenapaistos ja vaniljakastike

Kotoisa omenapaistos kuuluu syksyyn! Omenapaistosta on helppo tehdä isompi annos kerralla, ja pehmoinen, itsetehty vaniljakastike kruunaa herkun! Kokeile vaniljakastiketta myös marjojen tai hedelmien kanssa. Itse tehdyn jälkkärin makeutta on helppo säädellä, ja edulliset herkut onnistuvat myös lasten kanssa yhdessä kokkaillen.

Kotimaisten omenoiden satokausi on nyt parhaimmillaan, ja saatavilla on myös kotimaisia päärynöitä. Yllättävä ja maistuva paistos syntyy myös niistä! Kotimaiset hedelmät ja vihannekset tunnistat kaupassa sirkkalehtimerkistä.



1 rkl öljyä
8-10 kotimaista omenaa
2,5 dl isoja kaurahiutaleita
100 g voita
1 dl sokeria
kanelia, vaniljasokeria

•    Paras paistos syntyy matalassa ja laakeassa astiassa. Voitele pyöreä piirakkavuoka ohuesti öljyllä.
•    Huuhtele omenat, kotimaiset omput voit käyttää paistokseen kuorineen.
•    Puolita omenat, poista siemenkodat, viipaloi.
•    Asettele omenaviipaleet uunivuokaan limittäin, mutta yhteen kerrokseen.
•    Sulata voi, sekoita siihen kaurahiutaleet, sokeri ja mausteet.
•    Levitä kauraseos omenasiivujen päälle.
•    Paista 200 asteessa 20- 30 min, kunnes kauraseos on kauniin ruskea.

Vaniljakastike
5 dl maitoa
2 keltuaista
0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria

•    Sekoita kaikki ainekset vaniljasokeria lukuun ottamatta hyvin keskenään kattilassa.
•    Kuumenna seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se sakenee, älä keitä.
•    Sekoita jäähtyneeseen kastikkeeseen vaniljasokeri.

Resepti: Heidi Siivonen
Välipalasmoothie

Smoothie on nopea ja raikas aamupala, välipala tai jälkkäri, jonka koululainen osaa valmistaa itsekin. Smoothieen sopivat monet maitotuotteet ja kotimaiset, raikkaat marjat. Kotimaiset marjat voit huoletta syödä kuumentamatta joko tuoreena tai pakastettuina. Pienen kuitulisän välipalaan saa helposti vaikkapa kauraleseistä tai – hiutaleista.



4 annosta
4 dl tuoreita tai pakastettuja marjoja, esimerkiksi mustikkaa ja vadelmaa
1 prk rahkaa
1 dl kaurahiutaleita
2-3 dl maitoa
(sokeria tai hunajaa)

•    Mittaa kaikki ainekset blenderiin tai korkeareunaiseen kulhoon.
•    Sekoita tasaiseksi, kuohkeaksi smoothieksi blenderillä tai sauvasekoittimella.
•    Maista ja makeuta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla.

Resepti: Heidi Siivonen

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

+35820 413 2925

+35840 568 8802

Marjukka Mattio

maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+35850 533 8924

Suositellut artikkelit

MTK:n, lihatalojen, maitovaltuuskunnan ja sisältömarkkinointitoimisto Dinglen huhti-toukokuussa toteuttama tuotantoeläinten hyvinvoinnista viestinyt digikampanja onnistui tavoitteissaan. Kampanjan tavoitteena...

Ruokakoulu – Matskolan on kaksikielinen lasten päiväleiri, jota järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea. Vuonna 2021 Ruokakouluja järjestetään kymmeniä ja tämän kesän teemana on...

Suomessa maitoa tuotetaan niin Ahvenanmaalla kuin Lapissakin, eikä ihme, sillä nurmi kasvaa hyvin Suomen viileässä ja kosteassa ilmastossa. Lehmien avulla nurmi saadaan jalostettua ravintorikkaaksi maidoksi....

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoimaa Maailman maitopäivää vietetään maanantaina 1.6.2020. Suomessa tapahtuma huomioidaan valtakunnallisella #MaitoYhdistää -kampanjalla, joka kehottaa...