Takaisin Ruokakouluissa sadat lapset oppivat mistä ruoka tulee

Uutinen – Kotieläimet ja maito

Ruokakouluissa sadat lapset oppivat mistä ruoka tulee

03.06.2021

Ruokakoulu – Matskolan on kaksikielinen lasten päiväleiri, jota järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea. Vuonna 2021 Ruokakouluja järjestetään kymmeniä ja tämän kesän teemana on lähiruoka.

Kuva: Kati Laszka
Kuva: Kati Laszka

Ruokakoulut keskittyvät tänä vuonna lähellä tuotettuun ruokaan. Teeman toteutukset vaihtelevat sen mukaan, millaista lähiruokaa kullakin Ruokakoulun alueella tuotetaan. Voisikin sanoa, että jokainen Ruokakoulu on tänä vuonna erityinen!

Ruokakouluun ovat tervetulleita kaikki 8–12-vuotiaat lapset. Ruokakoulussa lapset oppivat valmistamaan terveellistä, lähellä tuotettua ruokaa ja ymmärtävät, mistä ruoka tulee. Ohjelmaan kuuluu maatilavierailu, leikkiä ja liikuntaa sekä yhteinen perhepäivällinen.

Esimerkiksi Pihtiputaan Ruokakoulussa tehdään yhteistyötä lähiruokatuottajien kanssa ja lapset pääsevät tutustumaan muun muassa paikalliseen jäätelöyrityksen tuotteisiin. Masku-Rusko-Vahdon Ruokakouluissa suunnataan maatilavierailulle lähitiloille ja tutustutaan luomuruokaan. Kaakonkulman Ruokakoulussa lapset pääsevät sen sijaan tutkimaan, mitä on pihapiiristä löytyvä villiruoka.

”Suomen luonto on täynnä puhtaita, herkullisia ja terveellisiä villivihanneksia. Ruokakoulussa tutustumme lasten kanssa muutamaan helposti tunnistettavaan villiyrttiin ja hyödynnämme yrtit ruoanvalmistuksessa. Tavoitteena on oivaltaa, että jopa omalta pihalta voi löytää monipuolisen salaatin ainekset” kertoo Heli Hyypiä, joka työskentelee toiminnanjohtajana Kaakonkulman 4H-yhdistyksessä.

Ruokakoulussa lapset perehtyvät ruuan alkuperään yhdessä ruuan tuottajien, maanviljelijöiden kanssa. Maatilavierailut havainnollistavat ruuan reitin pellolta ja navetoista ruokalautasille. Nykyaikainen maatalous tulee Ruokakoulussa tutuksi: Osallistujat näkevät, millaista on maanviljelijän työ, tai miten esimerkiksi tuotantoeläimiä hoidetaan.

Ruokakouluja järjestetään tänä vuonna ennätysmäärä

Ruokakouluissa sadat lapset oppivat ruuasta tekemällä ja kokemalla. Tänä vuonna leirejä toteutetaan ennätysmäärä ja niitä järjestetään koulujen loma-ajalla, kesäkuusta elokuuhun sekä syyslomalla lokakuussa.

”Kunnissa toteutetun harrastekyselyn mukaan ruuan valmistus on yksi lasten suosituimmista toiveharrastuksista. Ei olekaan ihme, että Ruokakoulut täyttyvät vuosi vuoden jälkeen yhä uudestaan innokkaista pikku kokkailijoista”, sanoo Suomen 4H-liiton kasvatuspäällikkö Marika Sarha.

Tekemisen ilon ohella lapset oppivat hyödyllisiä arjen taitoja.

”Ruokakoulu on oppimiskokemus vailla vertaa. Erityisesti näinä aikoina tuntuu tärkeältä luoda lapsille osallistumisen mahdollisuuksia”, kertoo Harriet Sundholm, HR-päällikkö Finlands svenska 4H:sta.

Ruokakouluissa työllistetään myös nuoria, sillä leirit mahdollistavat nuorten ensimmäiset työkokemukset apuohjaajana toimisen kautta.

Suomen 4H-liiton ja Finlands svenska 4H:n koordinoima Ruokakoulu-Matskolan tekee yhteistyötä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja SLC:n (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund) kanssa.

MTK ry:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen on iloinen Ruokakoulu-yhteistyön jatkumisesta.

”Esittelemme mielellämme maataloutta ja suomalaisen ruuantuotannon hyviä erityispiirteitä lapsille ja nuorille. Kotimainen sato kypsyy kesän mittaan, ja esimerkiksi kotimaiset avomaan kasvikset ovat nyt sesongissa, samoin marjat. Satokauden mukaisia herkkuja on helppo ottaa mukaan ruokapöytään”, Siivonen toteaa.

“Ruokakoulu on mukava konsepti, sillä aikaa perehtyä asioihin on enemmän kuin kerhossa tai oppitunnilla, ja 4H-järjestöllä on vankkaa osaamista laadukkaan lapsi- ja nuorisotoiminnan järjestämisestä”, hän jatkaa.

Tutustu lisää Ruokakouluihin: www.ruokakoulu.fi

Lisätietoja:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Marika Sarha, kasvatuspäällikkö, Suomen 4H-liitto, 044 7830 302, marika.sarha@4h.fi,
HeidHeidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+35820 413 2925

+35840 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+35820 413 2385

+35840 848 9559

aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, lähiruoka, kotimaisuus, suomalainen ruoka, suomalainenruoka, ruokaa omasta maasta, kotitalous, suomalaisuus, hyvää suomesta, ruokaaomastamaasta, tulevaisuudenruoka


Suositellut artikkelit

Ruokakoulu – Matskolan on kaksikielinen lasten päiväleiri, jota järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea. Ruokakouluissa toteutetaan kokkauksen lisäksi maatilavierailuja ja tutustutaan...

Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää vietetään keskiviikkona 29.9.2021. Päivän tarkoituksena on kertoa koulumaidon merkityksestä lasten ravitsemuksessa. Koulumaitopäivää vietetään vuosittain ympäri maailmaa ja sitä...

Oletko sinä lähiruuantuottaja? Maaseudun toimija? Tarjoamme kaikille kiinnostuneille  mahdollisuuden järjestää oma Lähiruokapäivän tapahtuma. Lähiruokapäivä on tarkoitettu kaiken kokoisille ja näköisille...

Luomutilat avaavat ovensa kuluttajille lauantaina 28.8.2021. Luomutiloilla on tuolloin mahdollisuus tutustua tilan toimintaan, oppia lisää luomutuotannosta ja ostaa tilan tuotteita. 

Ruokakoulu – Matskolan on kaksikielinen lasten päiväleiri, jota järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea. Vuoden 2021 teemana on lähiruoka.