null Maitotilalla pidetään hyvää huolta lehmistä

Artikkeli – Kotieläimet ja maito

Maitotilalla pidetään hyvää huolta lehmistä

14.4.2021

Pelto-Mattilan maitotilalla Hausjärven Lavinnossa lehmien hyvinvoinnin eteen on tehty paljon. Aivan erityistä huolenpitoa sai Taistoksi nimetty vasikka, jonka elämä oli jäädä liian lyhyeksi.

Pelto-Mattilan tilan omistajat Katri Salovaara ja Sami Suttinen ovat kohentaneet ja korjanneet tilan navettaa vuosien varrella useaan otteeseen. Viimeisin investointi oli ummessa oleville eli poikimista odottaville lehmille rakennettu uusi hallirakennus.

Halliin tehtiin poikimatilat, jotta lehmät saisivat poikia mahdollisimman lajityypillisissä olosuhteissa ja hoitaa vasikkaansa vapaasti. Aina vastapoikineet lehmät eivät kuitenkaan toimi niin kuin olettaisi.

Vasikka pelastui pakkasesta

”Nissepolkka-lehmän äidinvaistot eivät toimineetkaan poikimisen jälkeen hormonihöyryissä ihan niin kuin olisi pitänyt”, Katri Salovaara kertoo.

Nissepolkka oli puskenut vasikkansa karsinasta ulos pakkaseen, jota oli -23 astetta.

”Ehdimme huomata tilanteen siinä vaiheessa, kun vasikan peli alkoi näyttää pelatulta. Se oli jo kovasti kylmettynyt”, Katri muistelee.

Vasikan hengitys kuitenkin kulki edelleen ja se oli tajuissaan. Katri otti sen syliinsä ja meni vauhdilla lämpimään maitohuoneeseen. Siellä Katri ja Sami valelivat vasikkaa ensin puolisen tuntia lämpimällä vedellä ja juottivat sille sen jälkeen lämmintä ternimaitoa. 

”Sen ruumiinlämpö oli todella alhaalla, vain 32,2 astetta, kun normaali on vasikalla 38,4–39,4 astetta. Saimme ohjeita eläinlääkäriltä, joka totesi, että ennuste on kyllä aika huono, mutta yrittänyttä ei laiteta.”

Erikoinen vieras kylpyhuoneessa

Navetassa oli liian kylmä, joten Katri ja Sami miettivät, miten vasikka saadaan pidettyä lämpimänä.

”Puhalletaanko lämpöpuhaltimella vuorotellen? No ei, koska koko muu päivän sirkus pitäisi myös pyörittää, eläinten hoito ja muut rutiinihommat. Päädyimme lopulta kantamaan vasikan sisälle taloon kylpyhuoneeseen patterin viereen. Lattialämmitys täysille, ja kolme täkkiä ja yksi hevosen loimi päälle”, Katri kuvailee vasikan pelastusoperaatiota.

”Sisäkissamme Sylvi vähän järkyttyi kylppärin vierailijasta. Sen kupoliin ei millään mennyt, mitä kylppärissä oikein oli – ja miksi.”

Ja kuinka ollakaan, vasikka alkoi virkoamaan. Ruumiinlämpö nousi, ja parin tunnin lämmittelyn jälkeen se imi jo ihan itse neljä litraa ternimaitoa.

”Iltaan mennessä veikkonen oli saanut itsensä sen verran hyvään jamaan, että siirsimme sen yöksi navettaan paksulle olkipohjalle lämpölampun alle. Annoimme tälle selviytyjälle nimeksi Taisto, ja se taitaakin jäädä asustelemaan meille tyttöjen kanssa”, Katri hymyilee.

Sökö-koira harjoittelee navettahommia

Yksi Pelto-Mattilan tuoreimmista tulokkaista on bordercollie-pentu Karjapaimenen Sökö, joka tuli taloon syksyllä ja pani Katrin sanoin koko huushollin uuteen moodiin. Energinen Sökö on harjoitellut leikin varjolla jo navettahommia.

Tulevaisuudessa Sököllä siintelee toivottavasti ura paimenkoirana, mutta yhtä tärkeä rooli sillä on lenkki- ja metsäretkikaverina.

”Sökö on ihmiselle tosi nöyrä, mutta tarvittaessa luonnettakin löytyy. Tämä selvisi, kun sillä oli taannoin leikkikaverina harjoittelijamme Annikan Konsti-pentu”, Katri kertoo. Pelto-Mattilan lehmät näyttävät siis saavan lempeän mutta jämäkän paimenen.Marjukka Mattio

maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+35850 533 8924

aiheet: eläinten hyvinvointi, maito, maatalous, maidontuotanto, naudanlihantuotanto, sianlihantuotanto, kotieläintalous, kotieläintuotanto, broilerintuotanto, eläinten hyvinvointilaki, eläintenhyvinvointi, hyvinvointilaki, tuotantoeläinten hyvinvointi, lampaanlihantuotanto

Suositellut artikkelit

Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on olennainen osa suomalaisten maataloustuottajien ammattitaitoa. Kun eläimet voivat hyvin, tuloksena on laadukasta ja turvallista ruokaa. Kokosimme kahdeksan...

Sikatilaa pitävälle Otso Heikolalle eläinten hyvinvointi on kunnia-asia. Hänen mukaansa tyytyväisten sikojen ehjät saparot kertovat, että Suomessa sioilla on asiat hyvin.