Syö hyvää Suomesta - nautaa, lammasta, broileria ja possua


MTK ja lihatalot kampanjoivat yhdessä kotimaisen lihan valttikorteista. Kampanjan kasvona on aina hyväntuulinen, kokenut ruokavaikuttaja Natalia Salmela, joka vie kuluttajat virtuaalimatkalle suomalaisille maatiloille. Natalian ja yleisön kysymyksiin vastaavat maatalousyrittäjät, jotka työskentelevät päivittäin suomalaisen lihantuotannon ja eläinten parissa. 


Virtuaalivierailujen lisäksi Natalia on tehnyt jokaisesta lihalaadusta herkullisen reseptin. Kokeilisitko kotona perinteistä possukastiketta tai makaronilaatikkoa uudella tvistillä, lampaanlihasta? 

Suomalainen lihantuotanto on huippua

Suomalaisen lihantuotannon neljä päätuotantosuuntaa ovat naudanliha, lampaanliha, broilerinliha ja sianliha. Lisäksi Suomessa tuotetaan pienempiä määriä esimerkiksi kalkkunan- ja vuohenlihaa. Suomalainen ilmasto ja ympäristö soveltuvat mitä mainioimmin kotieläinten kasvatukseen. 

Suomalaisen kotieläintuotannon perusperiaatteisiin kuuluu eläintautien ennaltaehkäisy ja torjunta, hyvinvoinnin aktiivinen seuranta ja puhtaan luontomme rehut eläinten ruokinnassa. Eläinten hyvinvoinnista huolehtimalla olemme saavuttaneet maailman turvallisimman lihatuotannon: terveistä ja hyvinvoivista kotieläimistä saadaan puhdasta ja turvallista lihaa suomalaisten ruokapöytiin ja myös maailmalle.  

Lisäksi kotieläinten lanta on ravinteikasta ja arvokasta lannoitetta pelloillemme. Kotieläimet ovatkin osa suomalaista kiertotaloutta ravinteiden kierron muodossa. Lannan ravinteita hyödyntäen kasvatetaan pelloillamme ruokaa sekä kotieläimille että ihmisille.  

Lisätietoja:
Mari Lukkariniemi, MTK, liha-asiantuntija, sika ja siipikarjanliha, 040 171 9070
Saara Patama, MTK, asiantuntija, nauta ja lammas, 044 0539 285

Suomalainen nauta

02.06.2020 -

Nauta mielletään yleisimmin lypsylehmäksi, mutta maailmalla ja Suomessa on erilaisia nautarotuja, joista vain osan...

Suomalainen broileri on laadultaan maailman kärkeä: se kasvaa ilman antibiootteja ja salmonellavapaasti, eikä...

Suomalainen sika

02.06.2020 -

Suomalainen sika saa pitää saparonsa. Tuotannon hyvään eläintenpitoon perustuvat käytännöt vähentävät sikojen...

Lammas on villaa ja lihaa tuottava monipuolinen eläin. Lampaiden olemassaolosta myös ympäristömme kiittää, sillä...

Lihankasvatusta perheviljelmillä 

Suomessa tuotetaan (2019) lihaa noin 400 miljoonaa kiloa, josta sianlihaa noin 40, siipikarjanlihaa 35 ja naudanlihaa 20 prosenttia. Lampaanlihan osuus on 0,4 prosenttia lihan kokonaistuotannosta. Lihaa tuotetaan pääasiassa perheviljelmillä, jolloin yrittäjä vastaa valtaosin eläinten hoidosta. Moni tila myös työllistää perheen ulkopuolisia kotieläinten hoidon ammattilaisia päivittäisiin töihin sekä erilaisia palveluntuottajia, kuten sorkkahoitajia, siivousalan yrittäjiä ja koneurakoitsijoita.   

Liha - monipuolista ja maistuvaa

Monipuolinen, terveellinen ruokavalio on helppo koostaa ravitsemussuositusten mukaan kasviksista, lihasta, viljatuotteista ja maitotaloustuotteista. Kun lautaselle päätyy sopivassa suhteessa kaikkea, ruoka antaa hyvää oloa, terveyttä ja iloa. Liha on hyvää ravintoa, voimaruokaa, josta saa muun muassa proteiinia, rautaa ja B-ryhmän vitamiineja. Kotimainen liha on vastuullisesti ja eettisesti tuotettua, ja sitä voi nauttia huoletta osana terveellistä ruokavaliota. Laajoista valikoimista löytyy maistuvia tuotteita jokaiselle ja kaikkiin tilanteisiin. 

Suomessa kotieläinten hyvinvointiin kiinnitetään paljon huomiota: vain hyvinvoiva eläin on tuottava....