Takaisin Suomalainen sika

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Suomalainen sika

02.06.2020

Suomalainen sika saa pitää saparonsa. Tuotannon hyvään eläintenpitoon perustuvat käytännöt vähentävät sikojen stressiä. Hyvät karsinamateriaalit ja tarjolla oleva riittävä tila virikkeineen pitää possut tyytyväisenä. Sika on monipuolinen eläin, josta saadaan monipuolisesti raaka-aineita ruoan lisäksi lääketeollisuuteen ja kenkätehtaisiin. Sika on kiertotalouden sankari, sillä siitä pystytään hyödyntämään koko eläin.  

Monipuolinen possu

Possunliha on hämmästyttävän monipuolinen ja maukas raaka-aine. Liha on miedonmakuista, muttei kuitenkaan tylsää tai mautonta. Ruhonosia vaihtelemalla kotikeittiöön löytyy loputtomasti vaihtoehtoja sekä arkeen että juhlaruuaksi. Joissakin ruhonosissa on reilummin mehukasta rasvaa, mutta lopputuloksesta saa myös kepeän ja vähärasvaisen, kun poistaa näkyvän rasvan lihasta ennen ruuanlaittoa.  

Kesän grillikauteen porsaanliha sopii mainiosti. Sisäfileet kypsyvät nopeasti tyylikkääksi ja juhlavaksi tarjottavaksi. Sianlihaa myydään paljon marinoituna, mutta itsemaustamalla tai marinoimalla lopputulos on myös herkullinen. Ribsit ovat grilliklassikko, joilla saa parhaimmillaan suupielet ja sormet sotkuun, mutta luun vieressä ihanaksi kypsyvä liha on tämän vaivan väärti. Kotigrillaajan ribseistä tulee takuumaukkaita, kun muistaa vanhan ohjeen keitetyn paistajasta ja makean maistajasta: Keitä maustamattomia kylkipaloja ensin suolavedessä vajaa tunti, ja grillaa kypsä liha lempimarinadillasi sivellen, ja lopputuloksena on murea ja pehmeä herkku. 

Sianlihan makuun sopivat mainiosti vahvankin makuiset yrtit. Salvia puhkeaa suussa kukkaan possun rasvaisuuteen yhdistettynä, samoin rosmariini ja timjami. Hedelmäiset maut ja hento tulisuus sopivat myös sianlihaan. Pikaisen grillaamisen lisäksi possu sopii haudutettaviin ruokiin, patoihin ja kastikkeisiin. Natalia kokkaa possusta todellista klassikkoa, rehellistä lihasoosia, joka taatusti maistuu koko perheelle – koska viimeksi kokeilit? 

Testaa Natan herkullinen possukastike. Resepti sivun lopussa.
 

Sianlihantuotanto Suomessa 

 

Suomessa on 850 tilaa, jossa kasvatetaan sikoja. Suomessa tuotettiin viime vuonna yli 170 miljoonaa kiloa sianlihaa, josta noin 35 miljoonaa kiloa vietiin ulkomaille. Sianlihan kulutuksen kotimaisuusaste on noin 82 prosenttia.  

Sikatiloja on tyypillisesti kolmenlaisia: emakkosikaloita, joissa tuotetaan porsaita lihasikaloille tai sitten näiden yhdistelmä, jossa kasvatetaan sekä emakoita, että lihasikoja. Emakkosikaloissa porsaat kasvavat emakon kanssa nelisen viikkoa, jonka jälkeen ne siirtyvät omiin karsinoihinsa. Porsaat pääsevät lihasikalaan loppukasvatukseen noin 30 kg koossa. Lihasikaloissa ne kasvavat noin puolivuotiaiksi saavuttaessaan teuraskoon.  

Suomalainen porsaanliha on tyypillisesti hybridi-possun lihaa, jolloin emakko ja karju ovat eri rotuisia eläimiä. Lihasikaloissa eri ikäiset siat pidetään erillään omissa osastoissaan ja tilat pestään huolellisesti ennen uusien porsaiden saapumista. Näin vältetään myös eläintautien leviämistä. Siat saavat karsinoihinsa virikkeitä, joita ne voivat tutkia ja tonkia. Niillä on myös reilusti tilaa kasvaessaan.  

Sianlihantuotanto on salmonellavapaata ja monesti sitä tuotetaan täysin ilman antibiootteja. Sikatiloilla ensisijainen toimintamalli on ennaltaehkäistä eläintauteja, jotta eläimet pysyvät terveinä ja hyvinvoivina. Kun eläimet pysyvät terveinä, niitä ei tarvitse lääkitä. 

Siat ovat myös moniruokaisia eläimiä ja niiden ruokinnalla voidaan vaikuttaa runsaasti myös lihan laatuun, minkä vuoksi suomen markkinoilla on eri tavoin tuotetuista sioista saatua lihaa mm. rypsipossua, viljapossua tai joiden rehussa ei ole lainkaan soijaa.  

Eikä tässä kaikki!

Kurkkaa myös Natan blogi, jossa kerrotaan (melkein) kaikki suomalaisesta siasta. Pääset sinne tästä. Blogi aukeaa pian.

Kermainen possukastike muusilla ja mummonkurkuilla

4 annosta 
•    400 g kotimaista possunkylkeä
•    1 rkl voita
•    2 dl kuohukermaa
•    1 sipuli
•    1 rkl vasikanfondia
•    1 tl suolaa
•    1 tl hunajaaLeikkaa possunkylki ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna pannulla voi. Kuullosta hiennonnettu sipuli voissa ja lisää liha joukkoon. Paista pinnat kiinni. Lisää kerma sekä mausteet, kiehauta kasaan n. 5 min ja anna porista tämän jälkeen miedolla lämmöllä n. 10 min. Tarjoile perunamuusin ja mummonkurkkujen kanssa.Perunamuusi:
•    1 kg jauhoisia perunoita
•    6 dl vettä keittämiseen
•    2 tl suolaa
•    200 g voita
•    3 dl (täys)maitoa

Kuori ja kuutioi perunat. Keitä perunoita, kunnes ne ovat pehmeät. Kaada keitinvesi pois, lisää suola, voi ja maito. Survo sileäksi joko perunasurvimella tai aja sileäksi sauvasekoittimella.Mummonkurkut:
•    3 avomaankurkkua
•    1 dl viinietikkaa
•    1 dl vettä
•    1 dl sokeria
•    ½ tl suolaa
•    ½ dl tilliä

Huuhtele kurkut ja viipaloi ne ohuiksi. Hienonna tilli. Lisää kaikki raaka-aineet kannelliseen purkkiin ja hölskytä sekaisin. Anna maustua vähintään 30 min jääkaapissa ennen tarjoilua.

aiheet: ruoka, liha, sika, sianliha, maatalous, lähiruoka, kotieläintuotanto, suomalainen ruoka, syöhyvääsuomesta, possu, maataloustuotanto, suomalainen liha