Takaisin Suomalainen lammas

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Suomalainen lammas

29.05.2020

Lammas on villaa ja lihaa tuottava monipuolinen eläin. Lampaiden olemassaolosta myös ympäristömme kiittää, sillä lammas on tehokas pusikoituneiden alueiden siistijä ja maisemanhoitaja. Lampaat elävät lajinmukaisesti laumassa ja laiduntavat kesäisin. Lammas on sorkkaeläin ja märehtijä, minkä ansiosta se pystyy hyödyntämään ravintonaan nurmea. 

Lampaiden kasvatus Suomessa 

Suomessa tuotetaan (Luke 2019) noin 1,4 miljoonaa kiloa lampaanlihaa vuosittain. Tästä suurin osa on karitsanlihaa. Lihantuotannon lisäksi lampaat tuottavat muun muassa villaa, taljoja, maitoa ja jalostuseläimiä. Parhaita yksilöitä hyödynnetään suvun jatkajina. Kesäisin suomalaiset lampaat laiduntavat ja raivaavat pusikoita. Tilat voivat vuokrata lampaita maisemanhoitotöihin esimerkiksi torjumaan haitallisten vieraslajikasvien leviämistä. Lisäksi lampaita käytetään green care -toiminnassa erityisryhmien kuntoutuksessa.

 

Lampaanliha ruoanlaitossa 

Lampaanliha on maukasta ja pehmeää. Lammas on myös vähärasvaista, kun ulkoinen rasva poistetaan ennen ruuanlaittoa. Kotimainen lampaanliha on useimmiten peräisin nuorista eläimistä, karitsoista, joiden liha on pehmeää ja mureaa. Vanhentunut mielikuva villasukan mausta lampaanlihassa joutaa romukoppaan: kotimainen lampaanliha on tuoreen ja raikkaan makuista. Lampaassa on reilusti makua, joten sen kaveriksi sopivat vahvanmakuisetkin yrtit. 

Lammas on perinteinen pääsiäisherkku, ja kuvat näyttävistä lampaankruunuista saavat monet suotta ajattelemaan, että lammas on vain vaikeasti valmistettavaa juhlaruokaa. Pääsiäispöydän karekruunujen lisäksi lampaassa on monikäyttöisiä ruhonosia, paisteja ja fileitä, joiden kokkaaminen sujuu vaivattomasti kotikeittiössä. Nopeasti kypsyvät fileet ja paahtopaisti ovat maukkaita valintoja myös grilliherkuiksi, ja pidempää haudutusta vaativista ruhonosista voi kokkailla vaikkapa ihanasti lämmittäviä ja mausteisia liha-kasvispatoja. 

Lampaanlihan vakiintuneita mausteita ovat minttu ja valkosipuli. Hyvä liha on hyvää sinälläänkin, ylimaustamista kannattaa varoa. Kotimaiset, tuoreet yrtit ovat mainioita kavereita lampaanlihalle. Kokeile rosmariinia, timjamia tai vaikkapa korianteria. Tuore minttu sekoitettuna kermaviiliin tai maustamattomaan jogurttiin on täydellinen, raikas kastike lammasherkuille. Kesän grillilampaan vaivattomin marinadi syntyy tuoreesta yrttisilpusta, sitruunamehusta ja laadukkaasta kotimaisesta öljystä.  

Tsekkaa sivun lopussa Natan lammasmakaronilaatikon resepti ja ihastu!
 

Lampaan kruunusta hampurilaiseksi

Kampanjassa Natalia törmäyttää herkullisen kotimaisen lampaanlihan perinteisen kotiruuan kanssa, ja kokkailee lihamakaronilaatikkoa lampaan jauhelihasta. Fileiden ja paistien lisäksi lampaasta saadaan siis myös jauhelihaa, josta syntyy koko perheelle maistuvia kotiruokia. Makaronilaatikon lisäksi kokeilemisen arvoisia ovat taatusti lapsillekin maistuvat lampaanlihapullat tai samasta massasta valmistuvat lammasburgerin hampurilaispihvit. 

Lampaat Suomessa

Suomessa on kaikkiaan noin 150 000 lammasta, ja päätoimisia lammastiloja on noin 600. Keskimäärin suomalaisella lammastilalla on 70 uuhta, eli naaraspuolista lammasta. Uuhien lisäksi lammastilalla on joukko karitsoja ja pässejä siitostarkoitukseen. Lammas karitsoi joko syksyllä tai keväällä. Eniten lammastiloja on Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lammastiloista luomutiloja on 16 prosenttia. Lammassektori on Suomessa verrattain pieni suhteessa muihin lihantuotantosektoreihin.  

Yleisin Suomessa käytettävä lammasrotu on suomalaisiin alkuperäisrotuihin kuuluva suomenlammas. Lisäksi Suomessa on alkuperäisrotuina myös kainuunharmas ja ahvenanlammas. Suomessa kasvatettavia tuontirotuja ovat esimerkiksi texel, dorset ja oxford down. Näitä käytetään puhtaina rotuina tai risteytyksinä. 

Suomessa kulutetusta karitsanlihasta noin 60 prosenttia on kotimaista. Lampaanlihan kokonaiskulutuksesta noin 40 prosenttia on kotimaista, kun huomioidaan myös muu kuin karitsanliha. Eniten lampaanlihaa tuodaan Uudesta-Seelannista. Kotimaisen lampaanlihan tuotannossa on kasvunvaraa, mutta edellytyksenä on kotimaisen lampaanlihan kysynnän kasvu.  

Tällä hetkellä jokainen suomalainen syö keskimäärin 700 g lampaanlihaa vuodessa. Lammassektori on Suomessa pieni ja tuotanto on kausiluonteista. Lampaanlihan kulutussesonki keskittyy Suomessa pääsiäiseen. Ympärivuotinen lampaanlihan nauttiminen on suomalaisille vielä harvinaista. Siksi tuoretta lampaanlihaa ei ole saatavilla yhtä hyvin jokaisena vuodenaikana.  
  

 

Eikä tässä kaikki!

Mietitkö tänäänkin mitä söisi illalliseksi? Meistä jokainen tekee ruoan osalta päivittäin valintoja nälän, tottumusten ja omien arvojen ohjaamina. Ja nämä valinnat... 

Lue lisää Natan blogista tästä

Tämä Natan resepti pitää ehdottomasti testata!

Lammasmakaronilaatikko

6 annosta
1 pss (400 g)
 makaroneja

400 g 
kotimaista lampaan jauhelihaa

½ varhaiskaali
1 tl 
suolaa

1 tl 
mustapippuria

½ tl timjamia

1 rkl voita paistamiseen



Munamaito:
4 
kananmunaa

7 dl 
maitoa

1 tl
 suolaa


Pinnalle:
2 dl
 sulavaa juustoa maun mukaan, esim. kotimaista mozzarellaa
Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä noin 8 minuuttia, valuta. Ruskista lampaan jauheliha voissa pannulla ja mausta. Hienonna kaali suikaleiksi. Sekoita makaronit, jauheliha ja kaalisuikaleet. Kaada seos noin 3 litran voideltuun vuokaan. Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja lisää vuokaan. Ripottele päälle juusto ja kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Mikäli pinta meinaa ruskistua liikaa, peitä laatikko foliolla.



Itse tehty ketsuppi:
½ dl fariinisokeria
½ dl omenaviinietikkaa
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
4 tomaattia
1 punainen paprika
1 tl suolaa
200 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
mustapippuria



Mittaa kattilaan fariinisokeri ja omenaviinietikka, anna kiehahtaa. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Halkaise paprika, poista siitä siemenet ja leikkaa paloiksi. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Soseuta ja jatka sitten keittämistä vielä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

aiheet: liha, syöhyvääsuomesta, suomalainenlammas