Takaisin Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen 

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen 

11.06.2025

Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.

Kuva: MTK materiaalipankki
Kuva: MTK materiaalipankki

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista aikoo lomailla kesällä 2025 Suomessa. Lomakohteen valintaan vaikuttavat helppouden lisäksi myös turvallisuus, edullisuus, kiinnostavat kohteet ja ilmastosyyt. Hyvä syy kotimaan matkailuun on myös herkullinen ruoka.

Kulttuurielämys lautasella

Paikallisten ruoantuottajien ja ravintoloiden suosiminen tarjoaa mahdollisuuden maistaa alueellista ruokakulttuuria. Jokaisella Suomen kolkalla on omat perinteiset raaka-aineensa ja ruokaperinteensä. Autenttisen makuelämyksen alueen omasta ruokakulttuurista saa kokeilemalla paikallisia erikoisuuksia – esimerkiksi savumuikkuja Saimaalla, poronkäristystä Lapissa, särää Lemillä tai varrassiikaa Kukkolankoskella.

Kysy alkuperää

Ravintoloilla on velvollisuus ilmoittaa kirjallisesti aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaa esimerkiksi ruokalistassa, esitteessä, taulussa tai sähköisesti. Lihan alkuperän voi ilmoittaa myös Hyvää Suomesta -merkillä. Myös muiden raaka-aineiden alkuperästä kannattaa olla kiinnostunut. Usein paikallista ruokaa tarjoilevat ravintolat ja kahvilat tuntevat ja kertovat mielellään käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä esimerkiksi ruokalistalla tai kysyttäessä. Lähitiloilta, metsistä ja vesistä saadut raaka-aineet ovatkin usein tarkasti tiedossa.

  • Suomalaisia raaka-aineita käyttävän ravintolan valitseminen tukee myös maanviljelijöitä, kalastajia ja muita tuottajia eri puolilta Suomea. Se ylläpitää paikallisia elinkeinoja ja maaseudun elinvoimaisuutta. Siksi kotimaisuudesta kannattaa olla kiinnostunut, toteaa Hyvää Suomesta -merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Kotimainen ruoka ei ole vain valinta – se on ylivoimainen suosikki 

  • Suomalaisissa raaka-aineissa yhdistyvät herkullinen maku, huippuluokan laatu ja turvallisuus. Eikä pidä unohtaa, että ruoantuotanto on myös tärkeä osa huoltovarmuuttamme, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. 

Ei siis ihme, että kotimainen ruoka on suomalaisten kestosuosikki. Se on valinta, joka maistuu ja tuntuu oikealta.

Miten tunnistaa paikallisia raaka-aineita suosiva ravintola tai kahvila?

  • Tutustu ravintolan verkkosivuihin ja ruokalistaan: mainitaanko tuottajien nimiä tai kotimaisia raaka-aineita?
  • Ravintolalla on velvollisuus ilmoittaa lihan alkuperä esimerkiksi ruokalistassa. Kysy henkilökunnalta, mistä, kala, vihannekset ja muut raaka-aineet tulevat.
  • Etsi Hyvää Suomesta -merkkiä.

Vinkkejä lähiruokaa tarjoavista ravintoloista, kahviloista ja puodeista löytyy täältä:

Lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, 050 511 8909
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, 040 568 8802


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802