null Priimaa pukkaa tulemahan – parhaan laatuluokan suomalaista maitoa Maailman maitopäivänä 1.6.

Uutinen – Kotieläimet ja maito

Priimaa pukkaa tulemahan – parhaan laatuluokan suomalaista maitoa Maailman maitopäivänä 1.6.

28.5.2021

Suomalaisen lehmän maito on laadultaan erinomaista. Siihen on päästy hyvällä hygienialla, huolehtimalla lehmien hyvinvoinnista ja rehustuksesta sekä tietysti pitämällä hyvää huolta maitotilasta. Meijereihin päätyvästä maidosta jopa 97 prosenttia kuuluu korkeimpaan laatuluokkaan. Näin on ollut jo vuosikymmenten ajan.

- Suomessa maidon pitää täyttää tarkat laatuvaatimukset. Siksi tiloilla ollaan erityisen tarkkana. Lehmien vetimet ja lypsykoneet puhdistetaan huolella. Lehmien terveyttä seurataan ja niitä lääkitään vain tarvittaessa. Pitkäjänteisellä ja tarkalla työllä saadaan huippulaatuista maitoa, kertoo MTK:n maitoasiamies Marjukka Mattio. 

Lehmän pääravintoa on säilörehu, joka tehdään nurmesta. Nurmi rikastaa myös luonnon monimuotoisuutta. Naudan neljän mahan kautta nurmi jalostuu ihmisille ravintorikkaaksi maidoksi. 

- Suomessa on runsaasti puhdasta vettä ja nurmipinta-alaa, minkä vuoksi täällä meillä on hyvä harjoittaa maidontuotantoa. Nurmi kasvaa hyvin Suomen koleassa ja sateisessa säässä, kuten tänä keväänä. 

Suomalaiset juovat paljon maitoa ja nauttivat lisäksi erilaisia maitotuotteita ja -jalosteita. Erityisesti kotimaiset jogurtit ja maitopohjaiset välipalat ovatkin lisänneet suosiotaan.

- Suomalaisilla maitotiloilla asiat tehdään niin hyvin ja ammattitaidolla, että siitä syntyy maailman parasta maitoa ja suussa sulavia maitotuotteita. Arvostan maidontuottajia ja -jalostajia erittäin korkealle ja olen heidän työstään ylpeä ihan joka ikinen päivä eikä vain Maitopäivänä, hehkuttaa Mattio.

- Kannustan kaikkia - niin maidontuottajia kuin kuluttajia - kohottamaan Maailman maitomaipäivänä 1.6.  maljan suomalaiselle maidolle. Kilistelylle on aihetta, onhan suomalainen maito maailman parasta. 

Yksi lehmä tuottaa keskimäärin 40 litraa päivässä 
Suomessa on noin 5300 maitotilaa.
Suomessa maitoa tuotetaan eniten Pohjois-Pohjanmaaalla ja Pohjois-Savossa.
Katso myös maidontuotanto ELY-keskuksittain täältä. 



Marjukka Mattio

maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+35850 533 8924

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+35820 413 2385

+35840 848 9559

aiheet: maito, maidontuotanto, lehmä, kotieläintuotanto, maitotalous, maitopäivä, maailman maitopäivä

Suositellut artikkelit

MTK, lihatalot ja maitovaltuuskunta aloittavat 14.4. kampanjoinnin tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Kampanja osuu ajankohtaiseen hetkeen - uusi eläinten hyvinvointilaki on menossa eduskunnan käsittelyyn...

Eläinten hyvinvointilain valmistelu on loppusuoralla ja pitkä prosessi on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että uutta hallituksen esitystä odotellaan lausunnolle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK...

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna kotona ja lähipiirissä. Oma perhe tai pieni ystäväporukka ovat hyvä syy kattaa pöytään kotimaisia herkkuja! Juustot ovat näppärää juhlaruokaa, tarjottavat voi valmistella...