Takaisin Priimaa pukkaa tulemahan – parhaan laatuluokan suomalaista maitoa Maailman maitopäivänä 1.6.

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Priimaa pukkaa tulemahan – parhaan laatuluokan suomalaista maitoa Maailman maitopäivänä 1.6.

28.05.2021

Suomalaisen lehmän maito on laadultaan erinomaista. Siihen on päästy hyvällä hygienialla, huolehtimalla lehmien hyvinvoinnista ja rehustuksesta sekä tietysti pitämällä hyvää huolta maitotilasta. Meijereihin päätyvästä maidosta jopa 97 prosenttia kuuluu korkeimpaan laatuluokkaan. Näin on ollut jo vuosikymmenten ajan.

- Suomessa maidon pitää täyttää tarkat laatuvaatimukset. Siksi tiloilla ollaan erityisen tarkkana. Lehmien vetimet ja lypsykoneet puhdistetaan huolella. Lehmien terveyttä seurataan ja niitä lääkitään vain tarvittaessa. Pitkäjänteisellä ja tarkalla työllä saadaan huippulaatuista maitoa, kertoo MTK:n maitoasiamies Marjukka Mattio. 

Lehmän pääravintoa on säilörehu, joka tehdään nurmesta. Nurmi rikastaa myös luonnon monimuotoisuutta. Naudan neljän mahan kautta nurmi jalostuu ihmisille ravintorikkaaksi maidoksi. 

- Suomessa on runsaasti puhdasta vettä ja nurmipinta-alaa, minkä vuoksi täällä meillä on hyvä harjoittaa maidontuotantoa. Nurmi kasvaa hyvin Suomen koleassa ja sateisessa säässä, kuten tänä keväänä. 

Suomalaiset juovat paljon maitoa ja nauttivat lisäksi erilaisia maitotuotteita ja -jalosteita. Erityisesti kotimaiset jogurtit ja maitopohjaiset välipalat ovatkin lisänneet suosiotaan.

- Suomalaisilla maitotiloilla asiat tehdään niin hyvin ja ammattitaidolla, että siitä syntyy maailman parasta maitoa ja suussa sulavia maitotuotteita. Arvostan maidontuottajia ja -jalostajia erittäin korkealle ja olen heidän työstään ylpeä ihan joka ikinen päivä eikä vain Maitopäivänä, hehkuttaa Mattio.

- Kannustan kaikkia - niin maidontuottajia kuin kuluttajia - kohottamaan Maailman maitomaipäivänä 1.6.  maljan suomalaiselle maidolle. Kilistelylle on aihetta, onhan suomalainen maito maailman parasta. 

Yksi lehmä tuottaa keskimäärin 40 litraa päivässä 
Suomessa on noin 5300 maitotilaa.
Suomessa maitoa tuotetaan eniten Pohjois-Pohjanmaaalla ja Pohjois-Savossa.
Katso myös maidontuotanto ELY-keskuksittain täältä. Marjukka Mattio

asiantuntija, maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+358 50 533 8924

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: maito, maidontuotanto, lehmä, kotieläintuotanto, maitotalous, maitopäivä, maailman maitopäivä