Takaisin Kotimaisia juustoherkkuja itsenäisyyspäivään

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kotimaisia juustoherkkuja itsenäisyyspäivään

04.12.2020

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna kotona ja lähipiirissä. Oma perhe tai pieni ystäväporukka ovat hyvä syy kattaa pöytään kotimaisia herkkuja! Juustot ovat näppärää juhlaruokaa, tarjottavat voi valmistella etukäteen ja nostaa pöytään itsenäisyyspäivän juhlijoiden nautittavaksi.

Ruokakaupan juustohyllyt notkuvat herkkuja moneen makuun. Kotimaisesta raaka-aineesta, Suomessa valmistetun juuston tunnistat tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. 

-    On hyvä tiedostaa, että kotoisalta kuulostavat termit kuten kartanon tai maatilan -alkuiset tuotenimet eivät kerro tuotteen alkuperästä, neuvoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Kotimaisia juustoja löytyy kaupoista kattavasti moneen eri käyttötarkoitukseen: raikkaita arkisia leivänpäällysteitä, täyteläisiä tuotteita ruuanlaittoon ja erilaisia luonnikkaita herkkujuustoja juhlapöytään. Kypsytettyjen juustojen lisäksi valikoimissa on leivontaan ja ruuanlaittoon tai leivän päälle levitteeksi sopivia suomalaisesta maidosta valmistettuja tuore- ja sulatejuustoja.

-    Kotimainen tuote kaupassa on pieni, mutta merkittävä valinta. Elintarvikeketju Suomessa  työllistää noin 340 000 suomalaista eli noin 13 prosenttia kaikesta työvoimasta, muistuttaa MTK:n maitoasiamies Marjukka Mattio. 

Juustohyllyltä saattaa löytyä myös todellista lähijuustoa: suomalaisia, kotimaista maitoa jalostavia juustoloita sijaitsee muun muassa Haapavedellä, Jalasjärvellä, Joensuussa, Kuusamossa, Lapinlahdella, Leivonmäellä, Porlammilla, Somerolla, Vantaalla ja Äänekoskella. Elintarviketeollisuus on merkityksellistä paikallistalouden ja elinvoimaisuuden kannalta. 

-    Juusto on perinteinen ja kiehtova elintarvike. Maukas juusto valmistuu vain laadukkaasta maidosta. Maito on herkästi pilaantuva elintarvike, jonka käsittely vaatii taitoa ja tietoa koko ketjulta maatilalta kauppaan saakka. Suomalainen maito on tunnettu huippulaadustaan, eikä ihme, sillä maitotiloilla ja koko maitoketjussa laatutyötä on tehty jo vuosikymmeniä, sanoo Mattio.

 

Itsenäisyyspäivän juustotarjotin

Juustot ovat juhlavaa ja helppoa tarjottavaa illanistujaisiin, pikkujouluihin tai vaikkapa itsenäisyyspäivän iltaan. Kotimaisia juustovaihtoehtoja on valikoimissa jokaiseen makuun aina lempeistä tuorejuustoista maukkaisiin kypsytettyihin juustoihin. Juustojen kanssa sopivat erilaiset hillot, keksit ja raikkaasti rapsahtavat vihannekset sekä hedelmät. Kotimaiset juustot, keksit ja hillot tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä ja vihannekset tutusta Sirkkalehti-merkistä.

Valitse juustotarjottimelle 3-6 erityyppistä juustoa. Juustotarjottimen voi valmistella etukäteen jääkaappiin, mutta kypsytetyt juustot kannattaa nostaa huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua, jolloin mahtavat maut pääsevät oikeuksiinsa. Kotimaiset marja- ja hedelmähillot sopivat hyvin juustojen kanssa. Kokeileva kokki pyöräyttää lisukkeeksi itsemarinoituja omenakuutioita.

•    3-6 erilaista juustoa, yhteensä noin 100 g/syöjä
•    Kotimaista paprikaa, porkkanaa tikkuina tai omenaa lohkoina yhteensä noin 100-150 g/syöjä
•    Hilloja, hunajaa, keksejä tai korppuja

Timjami-omena kompotti (6 hlö:lle juustotarjoilun yhteydessä)

3-4 kotimaista omenaa
0,5 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
3 tuuheaa oksaa tuoretta timjamia.

•    Kuori ja kuutioi omena.
•    Mittaa kattilaan omenakuutiot, sitruunamehu ja sokeri.
•    Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa, ja omenakuutiot muuttuvat läpikuultaviksi. Omenoiden ei ole tarkoitus hilloontua, vaan pysyä kuutioina.
•    Laita puolet omenaseoksesta lasipurkkiin, lisää tuoreet timjaminoksat, ja timjamin päälle loppu omenaseos, sulje purkki.
•    Anna maustua kylmässä yön yli. Voit käännellä purkkia muutaman kerran jäähtymisen aikana.
•    Nouki narumaiset timjaminoksat pois seoksesta haarukalla, ja siirrä omenaseos tarjolle. Voit koristella kompotin tuoreen timjamin lehdillä.
•    Omenakompotti säilyy jääkaapissa noin viikon.

Vinkki! Juustonloput kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa. Pienikin määrä hävikintorjunta-juustoraastetta antaa mukavaa lisämakua esimerkiksi makaronilaatikkoon.

Vinkkejä kotimaisiin herkkujuustoihin 

•    Jukolan juusto: Aito Cheddar
•    Juustoportti: Brandypähkinäjuusto ja Vuohen Gryere 
•    Kolatun Juustola: Kolatun Ruska, paistettu munajuusto
•    Kuusamon juusto: Emmental XO
•    Porlammin osuusmeijeri: Mustaleima Sulatejuusto
•    Vaalan Juustola: Erätuli- juustoleipä
•    Valio: Aura- sinihomejuusto ja Viola- tuorejuustot. 

Kotimaiset lisukevihannekset ja tuoreet yrtit tunnistaa Sirkkalehti-merkistä. Juustojen kanssa sopivat esimerkiksi paprikat, porkkanatikut tai omenalohkot. Tuoreet yrtit tai vaikkapa villisuolaheinä täydentävät juustotarjoilun.

Kotimaiset maukkaat hillot ja hunajat tunnistaa Sirkkalehti- tai Hyvää Suomesta -merkistä. Hilloja suomalaisista marjoista ja hedelmistä valmistavat esimerkiksi
Granholm’s, Marjex, Meritalo, Nikkarin maatila, Mustila Viini ja Kukkasmäen marjatila. Moni marjatila myy kotitekoisia marjahilloja ja -mehuja suoraan tilalta ympäri vuoden.


Marjukka Mattio

asiantuntija, maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+358 50 533 8924

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802