null Marttila: Ruoka ja metsät tulilinjalla

Artikkeli – Kansainvälinen toiminta

Marttila: Ruoka ja metsät tulilinjalla

14.12.2020

EU:n maatalous- ja metsäasioiden ympärillä pelataan erikoista peliä. Mikä pahinta, Euroopan komissio on ottanut hämmentäjän roolin, toteaa puheenjohtaja Juha Marttila Mainio-jäsenlehden 4/2020 pääkirjoituksessa

Komissio tunkee eteenpäin ajatusta EU:n tiiviistä metsäpolitiikasta, vaikka jäsenmaiden kannat ovat selkeästi toiseen suuntaan. Tämä metsäpolitiikka ei tosiaankaan olisi sellaista, millaisena asia Suomessa nähdään. Komission vahvimmat voimat vaativat politiikkaa, jossa metsätalous on alistettu suojelulle.

Suojella saa ja pitää, mutta Suomessa kyseessä ovat työpaikat, talous ja ihmisten hyvinvointi. Komission suunnitelmat saivat onneksi täystyrmäyksen Euroopan parlamentilta, joka paalutti kannakseen kestävän ja monitavoitteisen metsätalouden. Tämä linja sopii hyvin meille, mutta komission vastaisku on varma. MTK on asiassa hereillä ja valmis kaikkiin tarvittaviin toimiin.

Maatalouspolitiikassakin liikettä on ollut samaan suuntaan. Uuden kauden valmistelu on viivästynyt, mutta edennyt silti mallikkaasti parlamentissa ja jäsenmaissa. Lopputulos on hyvä, ellei komissio sitä viime hetkellä tunaroi.

Painetta nimittäin on. Kun Greta Thunberg älähti, Bryssel sekosi. Nuori aktivisti lyttäsi täysin maatalouspolitiikan linjaukset ja vaati prosessin pysäyttämistä. Politiikkaa olisi tehtävä pelkästään ilmaston ja ympäristön ehdoilla.

Episodin taustalla on Euroopan vihreiden esitys, joka koki täystyrmäyksen parlamentin äänestyksessä. Vastuulliset voimat haluavat uudistuksen maaliin ja näkevät, että maatalouden tärkein tehtävä on tuottaa kestävällä tavalla ruokaa kansalaisille. Tähän tarvitaan kannattava maatalous ja hengissä pysyvä yrittäjä.

Kritisoitu uudistus kiristää maltillisesti maatilojen ympäristövelvoitteita. MTK:n tavoite on lopputulos, jossa myös maatilojen talous kohenee ja usko tulevaisuuteen nousee.

 

Pääkirjoitus Mainio-jäsenlehdessä, ilmestyy 16.12.2020


Juha Marttila

johtokunnan 1. puheenjohtaja, maanviljelijä, maatalous- ja metsätieteiden tohtori

+35820 413 2340

+35850 341 3167