Takaisin Metsänomistajilta positiivinen tulosvaroitus

Blogi – Metsätalous ja metsänomistaminen

Metsänomistajilta positiivinen tulosvaroitus

16.06.2022

Erikoinen puukauppavuosi on puolessa välissä. Viime vuonna metsäteollisuus takoi ennätystuloksia, mutta metsänomistajat eivät valitettavasti päässeet täysin hyvään kehitykseen mukaan. Teollisuus ei maksanut puusta sitä hintaa, minkä lopputuotemarkkinat olisivat mahdollistaneet.

Tänä vuonna markkinoilla ensimmäinen suuri myllerrys tapahtui Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Puun tuonti Venäjältä loppui kuin seinään. Tulevina vuosina tarvitaankin hurjasti lisää puuta kotimaasta. Tänä vuonna puun tarve ei eri syistä hirveästi vielä kasva.

Lopputuotemarkkinat käyvät tällä hetkellä kuumempana kuin koskaan. Käytännössä kaikkien metsäteollisuustuotteiden hinnat ampuvat kohti taivaita. Metsäteollisuusyritykset ovat tällä viikolla kertoneet positiivisista tulosvaroituksista. Eli hyvin menevillä firmoilla menee odotettuakin paremmin.

Positiivinen tulosvaroitus, mielenkiintoinen termi. Ehkä sopii myös muille kuin pörssiyhtiöille.

Tuntuu siltä, että myös metsänomistajat ovat antaneet positiivisen tulosvaroituksen. MTK ja metsänhoitoyhdistykset ovat tuoneet julkisuuteen hurjasti tietoa markkinoiden kehityksestä. Metsänomistajat ovat tällä luultavasti paremmin markkinatietoisia kuin koskaan. Taakse jäävät ne ajat, jolloin puun ostaja voi sanella markkinahintoja. Yksittäinen metsänomistaja hakee entistä aktiivisemmin puulleen lopputuotemarkkinoilta johdettua puun hintaa. Ajantasainen markkinatieto on välttämätöntä, kauppoja ei synny, mikäli metsänomistaja ei ole tyytyväinen.

Metsänomistajat ovat valmiita turvaamaan metsäteollisuuden puun saannin. Positiivinen tulosvaroitus tarkoittaa sitä, että torppariaika on kuitenkin ohi. Metsänomistajille ei enää sanella mitä tehdä. Kaikkien aikojen metsäteollisuussuhdanteen on näyttävä myös metsänomistajan tilipussissa. Puukaupan vilkastuminen näyttää selvästi vaativan teollisuudelta halua maksaa puusta oikeudenmukaista hintaa.

Ostajien välillä erot puukauppatarjouksissa ovat älyttömän suuria. Tämäkin on selvä merkki markkinoiden toimivuudesta. Metsänomistajalla on valinnanvaraa. Yhdenkään metsänomistajan ei tule myydä suoraan yhdelle ostajalle vaan kilpailuttaa puukauppansa. Kilpailutuksessa kannattaa käyttää oman metsänhoitoyhdistyksen apua. MHY:n avulla saadaan näkyviin myös puun katkonnan merkitys. Käytännössä vain MHY pystyy arvioimaan, mikä ostaja juuri myytävän kaltaisessa kohteessa ottaa tukin parhaiten talteen. Jos järeää puuta on kuitupuukasassa, jää puukauppatuloja saamatta.

Globaaleilla markkinoilla toimivien metsäteollisuusyritysten kannattaa viimeistään nyt huomata, että myös kotimaassa pätevät markkinatalouden lait. Puuta saa ostamalla. Markkinoilla ostetaan ja myydään rahalla. Puun arvon piilottaminen erilaisiin lisiin tai etuihin on markkinoiden ja metsänomistajien halveeraamista. Niillä vain heikennetään markkinoiden toimivuutta.

Metsänomistajat ovat toiminnallaan antaneet positiivisen tulosvaroituksen. Tämä kannattaa ottaa tosissaan. Suuri osa tämän vuoden puusta on vielä ostamatta.

aiheet: puuntakaa

PUUN TAKAA

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK


Olen metsää omistava, Ylöjärvellä vaimon ja lasten kanssa asuva nurmolainen. Vuoden 2016 alusta toimin MTK:n elinkeinojohtajana, vuoden 2021 heinäkuusta siirryin metsäjohtajaksi. Toimin MTK:n jäseninä olevien maaseudun yrittäjien hyväksi. Minulla on takanani MTK-järjestössä yli kymmenen vuoden ura monissa eri tehtävissä.
Maaseudun elinkeinot ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Metsässä olen kulkenut sekä retkeilemässä että töissä siitä lähtien, kun opin kävelemään 70-luvun lopulla.
Työssäni teen kaikkeni maaseudun elinkeinojen menestymiseksi. Minut tuntevat tietävät, etten millään pysty pitämään suutani kiinni, jos maaseudun yrittäjien asemaa yritetään jollain tapaa heikentää.