Takaisin EU tukee lasten ja nuorten kouluruokailua

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

EU tukee lasten ja nuorten kouluruokailua

01.12.2022

Lukijan mielipide Helsingin Sanomissa 1.12.2022

Maidolla on suomalaisessa ruokakulttuurissa merkittävä rooli juuri tuotanto-olosuhteistamme johtuen.

Kuten Piia Elonen kolumnissaan (HS 27.11.) toi esiin, EU tukee lasten ja nuorten ruokailua. On hyvä huomata, että kyseessä on EU:n koulujakelujärjestelmä, jolla tuetaan hedelmien, vihannesten ja maidon jakelua kouluihin kaikkialla EU:ssa.

Tuettavia hedelmiä ja vihanneksia ovat esimerkiksi kurkku, lanttu, porkkana, omenat, marjat ja kevätlukukaudella sitrukset. Tarjottaviin tuotteisiin ei saa lisätä sokeria, suolaa tai rasvaa. Koulujakelutuki täydentää kotien ruokakasvatusta ja mahdollistaa esimerkiksi tuoreiden vihannesten maistelun tuorepalojen muodossa. Luomutuotteiden tuki on tavanomaisella tuotantotavalla tuettuja korkeampi.

Maidontuotannolla on suomalaisessa maataloudessa merkittävä rooli, eikä ihme, sillä suomalainen maidontuotanto perustuu pohjoista Suomea myöten hyvin kasvavaan nurmeen. Viljan viljely pohjoisessa puolestaan on epävarmaa lyhyen satokauden vuoksi. Lehmä jalostaa ihmisille ruuaksi kelpaamattoman nurmen ravintorikkaaksi maidoksi. Maidolla onkin suomalaisessa ruokakulttuurissa merkittävä rooli juuri tuotanto-olosuhteistamme johtuen.

Suomessa on mahdollista tuottaa maitoa kokonaiskestävästi muun muassa veden riittävyyden, hiilijalanjäljen ja maidon hygieenisen laadun näkökulmasta. Koko maitoketju työskentelee jatkuvasti ja kehityshakuisesti myös tuotannon hiilipäästöjen vähentämisen ja eläinten hyvinvoinnin eteen. Jatkuvaa työtä tehdään myös tuotekehityksessä ja tuoteturvallisuuden parantamiseksi entisestään.

Maatalouden kustannuskriisin myötä elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet vuodessa yli 15 prosenttia, mikä tarkoittaa merkittävää kustannusten nousua myös päiväkoteihin ja oppilaitoksiin ruokaa valmistaville ruokapalveluille. Kustannusten nousun myötä EU:n koulujakelujärjestelmällä on entistä suurempi merkitys tasapainoisen ja ravintorikkaan ruuan tarjoamisessa lapsille ja nuorille.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 1.12.2022. Pääset sinne tästä


Marjukka Mattio, maitoasiamies, MTK
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK
 


Marjukka Mattio

asiantuntija, maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+358 50 533 8924

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: maito, ruuantuotanto, maatalous, maidontuotanto, vihannekset, hedelmät