Takaisin Mitä on maatalouden ympäristövastuullisuus? Maaltavastaajat-podcastissa keskustelua MTK:n ympäristölupauksesta

Uutinen

Mitä on maatalouden ympäristövastuullisuus? Maaltavastaajat-podcastissa keskustelua MTK:n ympäristölupauksesta

04.07.2018

Mitä on maatalouden ympäristövastuullisuus? Maataloudessa tehdään päivittäin positiivisia ympäristötekoja, jotka ovat tuottajille itsestäänselvyyksiä, mutta suurelle yleisölle tuntemattomia. MTK kannustaa jäseniään ympäristösitoumuksiin, joilla saadaan konkreettiset teot näkyviksi. MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola sekä maitokarjatilalliset MTK-Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Atso Ala-Kopsala Toholammelta ja MTK-Keski-Suomen puheenjohtaja Tero Lahti Karstulasta juttelivat aiheesta loppukeväällä Heidi Siivosen kanssa Simonkatu 6 studiossa Maaltavastaajat-podcastin nauhoituksissa.

MTK ry on julkaissut uuden Sitoumus 2050 kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen . Sitoumus on kattositoumus, jolla seurataan jäsenistön ympäristöasenteita ja suhtautumista annettuihin lupauksiin. MTK kannustaa jäseniään tekemään omia ympäristösitoumuksiaan ja tuomaan ilmi suurelle yleisölle, millaisia positiivisia ympäristötekoja maataloudessa tehdään. Uusimmassa Maaltavastaajat-podcastissa keskustellaan MTK:n ympäristölupauksista ja maatalouden ympäristövastuullisuudesta. Studiossa Heidi Siivosen seurassa MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola sekä maitokarjatilalliset MTK-Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Atso Ala-Kopsala Toholammelta ja MTK-Keski-Suomen puheenjohtaja Tero Lahti Karstulasta.

Mitä tarkoittaa maatalouden ympäristövastuullisuus?

MTK on pitkään painottanut, että on tärkeää siirtää maatila ja sen ympäristö entistä paremmassa kunnossa tuleville sukupolville. Ympäristölupaukset ja niiden toimeenpano kestävän kehityksen sitoumuksen avulla tuovat tähän konkretiaa ja välineen hyvän ympäristötyön todentamiseksi.

Maidontuottajat kertovat, että 2020-luvun viljelijän suhde ympäröivään luontoon ja ympäristöön on välitön ja katkeamaton. Tuottajat korostavat, että tuotannon jatkuvuus vaatii kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista. Tila halutaan jättää omille lapsille entistä paremmassa kunnossa.

- Tuotannossa eletään luonnon ehdoilla, suhde on välitön ja katkeamaton. Karjan hyvinvointi lähtee luontevasta suhteesta luontoon, toteaa Ala-Kopsala.

Lahti komppaa Ala-Kopsalaa.

- Ympäristövastuullisuus on myös resurssitehokkuutta. Mikä on tärkeää paitsi ympäristön hyvinvoinnin kannalta, on tärkeää myös tuottajan talouden kannalta. Se on tätä 2020-lukua.

Pietolan mukaan luonto on maataloustuottajan yhteistyökumppani, jota halutaan kohdella arvostaen.

- Korostan joka välissä sitä, miten luonto on meidän partnerimme ja miksi me kohtelisimme sitä huonosti. Päinvastoin, teemme luonnon kanssa töitä ja pyrimme siirtämään sen paremmassa kunnossa tuleville polville. Ympäristövastuullisuus on sitä, miten tuotamme luontoa säästäen ja parantaen. Voimme tehdä myös positiivisia ympäristötekoja, joilla on positiivisia vaikutuksia, emmekä vain vähentää kuormitusta. Tänä päivänä puhutaan paljon siitä, miten maatalous kuormittaa ympäristöä, mutta kyllä siellä on paljon hyvää tekemistä, Pietola kertoo.

Miksi MTK ry on halunnut tehdä omat ympäristölupauksensa?

Lupaukset kuvaavat sitä suurta tehtäväkenttää, jonka parissa maa- ja metsätalouden harjoittajat työskentelevät yhteistyössä luonnon kanssa. Niiden lähtökohtana ovat maapallon kantokyky ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

- Halusimme näyttää, miten monitahoista on maatalouden ympäristövastuullisuus. Halusimme kirjoittaa auki lupaukset, jotka ovat tätä päivää. Haluamme tuoda ilmi, mitä kaikkea teemme ja miten otamme vastuuta, Pietola kertoo.

MTK:n ympäristölupaukset

MTK:n kuusi lupausta ovat:

  1. Huolehdimme maan tuottavuudesta ja puhtaudesta
  2. Suojelemme vesiämme
  3. Ratkaisemme energia-kysymyksiä
  4. Teemme ilmastotekoja
  5. Turvaamme luonnon monimuotoisuutta
  6. Arvostamme maatamme


- Sitoumuksella kannustamme jäseniämme tekemään omia kestävän kehityksen tekoja ympäristölupausten toimeenpanemiseksi. Kannustamme jäseniämme myös käymään avointa keskustelua sosiaalisessa mediassa ympäristölupauksista ja heidän sitoutumisestaan niihin, Pietola kertoo.

Jäsenistön suhtautumista lupauksiin mitataan joka toinen vuosi toistettavan Ympäristöluotain-kyselyn avulla. Ensimmäinen kysely toteutetaan syksyllä 2018.

Tee oma ympäristösitoumus ja lähde mukaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa

Maataloudessa tehdään päivittäin positiivisia ympäristötekoja, jotka ovat tuottajille itsestäänselvyyksiä, mutta suurelle yleisölle tuntemattomia. Millaisia tekoja sinä teet? Tee teot näkyviksi ja kerro niistä sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnisteita #ympäristölupaus ja #ympäristölupaukset.

MTK kannustaa jäseniään laatimaan nettiin ympäristösitoumuksen Sitoumus2050-sivustolle MTK:n kattositoumuksen alle. Kerro, miten toteutat ympäristölupauksia arjessasi konkreettisesti ja mitattavasti. Ohjeet löytyvät sivustolta. Autamme myös tarvittaessa sitoumuksen tekemisessä, ota yhteys: liisa.pietola(at)mtk.fi.  

Kuuntele Maaltavastaajat-podcast jakso 14: ”Maatalouden ympäristövastuullisuus”

Maaltavastaajat-podcast on MTK:n oma ajankohtaiskatsaus. Uusia podcast-jaksoja ilmestyy noin kahden viikon välein, ja podien teemoissa otetaan monipuolisesti huomioon koko maa- ja metsätalousala sekä ajankohtaiset ilmiöt. Maaltavastaajat löytyy osoitteesta  soundcloud.com/maaltavastaajat . Palvelu on helppokäyttöinen, ja podcastien kuuntelu on maksutonta. Kuuntele uusin Maaltavastaajat jakso 14. nyt Soundcloudista .

Lisätietoja

Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK, puh. 050 438 4014

#ympäristölupaus #ympäristölupaukset