Takaisin MTK:n elinkeinopolitikka- ja yrittäjyysvaliokunta: Nyt tarvitaan vahvaa aluepolitiikkaa

Tiedote – Elinkeinopolitiikka ja yrittäjyys

MTK:n elinkeinopolitikka- ja yrittäjyysvaliokunta: Nyt tarvitaan vahvaa aluepolitiikkaa

20.06.2024

MTK:n elinkeinopolitiikka- ja yrittäjyysvaliokunta perehtyi itäisen Suomen tilanteeseen Lappeenrannassa pitämässään kesäkokouksessa 17.-18.6. 

Valiokunta järjesti 17.6. yhteistyössä Etelä-Karjalan liiton kanssa itäisen Suomen elinvoimaa käsittelevän seminaarin, jossa näkökulmana olivat maaseudun elinkeinot. Seminaarissa puhunut Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen esitteli valiokunnalle maakunnan elinkeinoja ja kuvasi toimintaympäristömuutoksia, joita maakunnassa on tapahtunut Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan jälkeen. Metsäteollisuudella on perinteisesti ollut ja on yhä erittäin suuri merkitys maakunnassa. LUT-yliopistolla on tärkeä merkitys alueelle. Valiokunta kuuli seminaarissaan myös tilannekatsauksen hallituksen käynnistämästä itäisen Suomen työryhmän työstä.

MTK:n elinkeinopolitiikka- ja yrittäjyysvaliokunnan puheenjohtaja Leena Erälinna korosti puheenvuorossaan vahvan aluepolitiikan tarvetta muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. ”Nyt jos koskaan tarvitaan vahvaa aluepolitiikkaa itäisessä Suomessa”, ”Tarvitsemme sekä kansallisia toimia että EU-tason ratkaisuja” Erälinna totesi.

Seminaarissa puhunut MTK-Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja,  itäisen Suomen neuvottelukunnan jäsen Jari Rouvinen korosti  alueellisen elintarvikeketjun kasvu- ja vientiohjelman tarvetta itäisessä Suomessa. ”Tämä on tärkeää huoltovarmuuden ja maaseudun elinvoiman säilyttämisessä alueella”. ”Ellemme saa uutta ”boostia” koko elintarvikeketjun kehittämiseen, jatkuu alkutuotannon hiipuminen ja samalla häviävät sektorin jalostavat laitokset alueelta” totesi Rouvinen.

Varsinaisessa kokouksessaan valiokunta kävi keskustelun MTK-Kaakkois-Suomen puheenjohtaja Matti Seitsosen kanssa sekä suunnitteli tulevaa toimintaansa. Kesäkokouksensa yhteydessä valiokunta vieraili LUT-yliopistossa, Lappeenrannan raviradalla sekä Joutsenon Konnunsuolla sijaitsevassa siemenpakkaamo Taurun Siemen OY:ssä.


Simo Tiainen

johtaja, maaseutu- ja aluepolitiikka, talous- ja sosiaalikomitea

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen

+358 20 413 2811

+358 40 553 3131

aiheet: kokoustiedote