null Naudanlihalla on paikkansa ruokapöydässä

Uutinen

Naudanlihalla on paikkansa ruokapöydässä

15.10.2019

Suomessa nautojen ruokinta perustuu nurmeen. Viileässä ilmastossamme nurmi kasvaa hyvin. Rehunurmet ja laitumet sitovat hiiltä maaperään. Kaikkien peltojemme kasvupotentiaali ei riitä suoraan elintarvikkeiden tuottamiseen, mutta nurmea ja rehuviljaa voi kasvattaa myös vaatimattomimmissa olosuhteissa. Erona globaaliin tuotantoon vesivaramme ovat runsaat ja suomalainen naudanlihan tuotanto on soijatonta.

Nautojen lukumäärä Suomessa on vähentynyt yli kolmanneksella vuodesta 1990. Sen sijaan tehokkuuden kehittymisen myötä jokainen nauta tuottaa maitoa/lihaa enemmän. Naudat ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta ja nautojen väheneminen on jo kaventanut Suomessa uhanalaisten eläinlajien elinmahdollisuuksia.

Helsingin sanomat kirjoittaa tänään (15.10.2019) Unicafen lopettavan naudanlihan tarjoilun opiskelijaravintoloissaan helmikuussa 2020. Tarjonnan rajaamisen sijaan olisi parempi asettaa tarkempia hankintakriteerejä, kun tarjolla on monenlaisia tuotteita, myös hiilineutraaleja. Esimerkiksi Motiva ja hankintalähettiläs tarjoavat apua vastuullisten hankintojen tekemiseen. Tarjonnan rajaaminen yksinään ei motivoi tuottajia kehittämään tuotantoaan eteenpäin.

Ilmastonmuutos on kaikkia koskettava asia ja jokaisen on tehtävä sen eteen töitä. MTK on sitoutunut 1,5 asteen tavoitteeseen. Ruuan tarjontaa koskevia päätöksiä tehdessä soisimme pidettävän silmät auki myös päätösten muille vaikutuksille. Maaseudun elinvoimaisuutta, kulttuurimaisemaa, luonnon monimuotoisuutta ja uhanalaisia eläinlajeja emme voi kiloina ja euroina laskea.Saara Patama

asiantuntija

nauta- ja lammasasiat, rehuasiat

+35844 0539 285