Takaisin Kata pöytään kotimainen pääsiäinen! 

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kata pöytään kotimainen pääsiäinen! 

12.04.2022

Pääsiäisen pitkät vapaat houkuttavat kokkaamaan ja nauttimaan juhlasta perheen ja ystävien kanssa. Kotimaiset, laadukkaat ja turvalliset raaka-aineet tekevät juhlan. Perinteisiä pääsiäispöydän tähtiä ovat lammas, kananmunat ja erilaiset leivonnaiset. Miedon makuinen kalkkuna sopii mainiosti pääsiäispöytään, samoin erilaiset raikkaat kasvikset ja täyteläiset leivonnaiset.  

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen pitää kotimaista lihaa juhlapöydän tähtenä. Lampaanliha on pääsiäisen herkku, mutta lampaan lisäksi maistuvaa juhlaruokaa syntyy esimerkiksi kotimaisesta broilerista, naudasta tai possusta. Näiden lisäksi Suomessa kasvatetaan myös laadukasta kalkkunan lihaa.  

- Kalkkunaleikkeleet ovat monelle tuttuja, mutta pääsiäispöytään sopii juhlava, kokonainen kalkkunanfilee. Kalkkunat kasvatetaan halleissa, joissa niillä on tilaa liikkua ja sopivaa virikemateriaalia uteliaille eläimille tutkittavaksi sekä lattialla kuopsutettavaa materiaalia. Kalkkunan liha on proteiinirikasta ja vähärasvaista. Miedon makuista lihaa on helppo käsitellä ja kypsentää, vinkkaa Siivonen.  

Lammas on perinteinen pääsiäisruoka 

Suomessa tuotetaan 1,4 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, josta saadaan lihan lisäksi myös villoja ja taljoja.  

- Perinteisen lampaanpaistin tai makoisan kalkkunan kylkeen valmistuvat juhlan kunniaksi uunissa täyteläiset valkosipuliperunat kuohukermassa kypsyen ja aurinkoiset uunijuurekset. Jos liha ei maistu, tai haluat kokeilla jotakin uutta, on kotimainen härkäpapu tutustumisen arvoinen tuote. Pääsiäisenäkään ruuanlaiton ei tarvitse olla vaikeaa tai monimutkaista: pilkkomisen ja kuorimisen jälkeen uuni hoitaa loput, kertoo Siivonen.  

Leivonnaisia ja jälkiruokia

Leivonta on monen lempipuuhaa ja sopii myös koko perheen yhteiseksi iloksi. Lapset osaavat rikkoa kananmunan, mitata jauhoja tai koristella valmiin leivonnaisen! Pääsiäisen perinteiset leivonnaiset rikastuvat rahkalla, tuorejuustolla, voilla ja kermalla ja kananmunilla.  

- Juustot ovat näyttävää tarjottavaa myös salaateissa tai juustotarjottimella. Kotimaisten maitotuotteiden valikoima on valtava, ja erikoisruokavaliotuotteilla valmistuu tarvittaessa kaikille sopivia herkkuja. Leivonnaisten ja jälkiruokien täyteläiset maut raikastuvat kotimaisilla marjoilla, joita on hyvin saatavilla pakasteena myös marjakauden ulkopuolella. 

Lupa herkutella

Suomalainen ruokapöytä ja -kulttuuri on rikas. Pääsiäispöytään vaikuttaa idän ruokakulttuuri. Paaston jälkeen on lupa herkutella, kevät ansaitsee oman ruokajuhlansa. Uutta kasvukautta odotellessa hyvät maut löytyvät vielä varastoista, joissa kotimaisia juureksia ja perunoita riittää uuteen satoon saakka.  

- Kotimaiset salaatit, vihannekset, yrtit, marjat ja maukkaat hillot raikastavat aterian. Laadukkaat, kotimaiset lihat ja maitotuotteet ovat jäljitettäviä, antibiootittomia ja vastuullisesti tuotettuja. Kaupassa kotimaisen tuotteen tunnistat Hyvää Suomesta- merkistä tai Sirkkalehti-merkistä, muistuttaa Siivonen. 

 


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559